Στενός συντονισμός Τσίπρα, Αναστασιάδη με φόντο την Τουρκία – Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε χθες, Κυριακή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, προειδοποιώντας την Άγκυρα ότι θα υπάρξουν κυρώσεις αν έχει προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Συγκάλεσα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας προκειμένου να εξετάσουμε ενδελεχώς

τις εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο αναφορικά με την Τουρκική προκλητικότητα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, διαμηνύοντας «ότι όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες είναι -και πρέπει να το γνωρίζουν και πρέπει και να το αισθάνονται – απόλυτα ασφαλείς» και στέλνοντας το αυστηρό μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι κράτος μέλος της Ε.Ε., όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες».

Στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο εξέτασαν από κοινού τα βήματα της Ελλάδας και της Κύπρου σε διπλωματικό επίπεδο μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Και συμφωνήσαμε να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη βδομάδα, η Σύνοδος Κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις. Ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, αν επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει γεώτρηση εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Τι αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ λήφθηκαν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα σε διπλωματικό επίπεδο σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία:

– Προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής και σειρά επαφών με ηγέτες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο.

– Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα έχει σειρά επαφών με ευρωπαίους ομολόγους του και τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών.

– Όταν επιστρέψει από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Η αμφισβητούμενη γεώτρηση στην Κύπρο

Πρόκειται για γεώτρηση ή για μια ακόμη «ψυχολογική επιχείρηση» της Άγκυρας. Από χθες, Κυριακή πληροφορίες που προέρχονται από την Κύπρο κάνουν λόγο για την πιθανότητα το γεωτρύπανο «Πορθητής» να έχει «τρυπήσει» στην κυπριακή ΑΟΖ. Ωστόσο, όσοι παρακολουθούν από κοντά την παρουσία του «Πορθητή» στην Κύπρο, διαβεβαιώνουν ότι χθες το γεωτρύπανο δεν ήταν σταθεροποιημένο, όπως απαιτείται για να κάνει γεώτρηση. Υποστηρίζουν με βάση το στίγμα του ότι είχε μετακινηθεί περίπου 16 μέτρα σε 14 ώρες, κάτι που αποδεικνύει ότι δεν ήταν σταθεροποιημένο.

Όπως και να έχει η Άγκυρα έχει κατορθώσει να προκαλέσει μεγάλο θόρυβο στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το κλίμα των τελευταίων ημερών οδήγησε στην απόφαση για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, η οποία έγινε περισσότερο για να σταλεί μήνυμα, όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Οι πολίτες έχουν λογικά ανησυχήσει από άθλιες κινδυνολογίες που προκαλούν ένα δηλητηριώδες κλίμα ηττοπάθειας στην κοινή γνώμη.

Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει την εικόνα μιας «υπερδύναμης» που δεν λογαριάζει κανέναν και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε.

Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική:

– Η Τουρκία είναι ένα βήμα πριν την απόλυτη οικονομική κατάρρευση που πιθανώς θα την οδηγήσει για ακόμη μια φορά στα δεσμά του ΔΝΤ

– Είναι εγκλωβισμένη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με το θέμα των F-35 και των S-400. Αν επιλέξει τα πρώτα θέτει σε δοκιμασία τη σχέση της με τη Ρωσία και τον Πούτιν, τον μοναδικό σύμμαχο που έχει. Ο οποίος όπως λένε οι πληροφορίες ήταν κι αυτός που τον έσωσε από τα χειρότερα στην απόπειρα πραξικοπήματος. Αν επιλέξει τους S-400 εκτός από το οικονομικό ναυάγιο θα υποστεί τέτοιες κυρώσεις που θα έχουν επίπτωση στις τουρκικές ΕΔ και εδικά στην αεροπορία του.

– Είναι μπλεγμένη στη Συρία όπου βρίσκει απέναντί της τη «σύμμαχο» Ρωσία.

– Πρέπει να ανησυχεί για το τι θα κάνουν τελικά οι ΗΠΑ με το Ιράν, με το οποίο διατηρεί πολύ στενές σχέσεις.

– Ψάχνει να βρει τρόπο να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι της νοτιοανατολικής Μεσογείου και μέχρι στιγμής δεν το ΄χει πετύχει.

Ο Ερντογάν στις 23 Ιουνίου παίζει ένα ακόμη πολιτικό-προσωπικό στοίχημα: Ακόμη κι αν κερδίσει τις επαναληπτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης, πολιτικά έχει πληγεί σοβαρά.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου: Εισβολή οι τουρκικές δραστηριότητες

Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου υπογράμμισε ότι η δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ συνιστά «επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας», κάνοντας λόγο για «εισβολή στη θάλασσα».

«Όλο αυτό το τελευταίο διάστημα υπάρχουν συνεχείς πληροφορίες, κάποτε συγκρουόμενες πληροφορίες. Υπάρχουν δηλώσεις Τούρκους αξιωματούχων. Τώρα τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για μεταφορά κάποιον υλικών που είναι σαν να δείχνουν ότι γίνεται όντως γεώτρηση. Βεβαίως δεν είναι από εμάς που θα έχετε την επιβεβαίωση ή όχι. Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε έγκυρα γι’ αυτό το θέμα. Σημασία όμως έχει ότι η γεώτρηση η οποία έχει επίσημα ανακοινωθεί από την τουρκική κυβέρνηση είναι μια κλιμάκωση ένα περαιτέρω βήμα σ’ αυτή την κατάφωρη παραβίαση που ζούμε εδώ και καιρό. Αλλά ακόμη και χωρίς γεώτρηση η στάση της Τουρκίας συνιστά μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Μία επίθεση εναντίον της κυπριακής δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Προδρόμου.

«Είναι ενός είδους επέμβαση. Αν θέλετε να το πούμε εισβολή είναι εισβολή στην θάλασσα. Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία όντως απομονωμένη από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς αυτοαπομονώθηκε γιατί δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν έχει προσχωρήσει στην Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, μία συνθήκη που από το 1982 διέπει το δίκαιο της θάλασσας. Αυτοσχεδιάζει και αυθαιρετεί. Αποφασίζει τι είναι δικά της νερά. Την Κυπριακή Δημοκρατία δεν την αναγνωρίζει», συμπλήρωσε.

Στην Άγκυρα ελληνική αντιπροσωπεία με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στις «βαλίτσες»

Στην Τουρκία μεταβαίνει σήμερα, Δευτέρα ελληνική αντιπροσωπεία προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις τεχνικού επιπέδου με την αντίστοιχη τουρκική, για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Η ελληνική αποστολή θα παραμείνει στην Τουρκία έως τις 22 Ιουνίου.

(Με πληροφορίες από Militaire.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα