Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην ΠΓΔΜ

Η συζήτηση επί των τροπολογιών στην Ολομέλεια της σκοπιανής Βουλής «άνοιξε» αυλαία χθες, ΤετάρτηΟι βουλευτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE απέχουν από τη συνεδρίαση αυτή της ΒουλήςΤι προβλέπουν οι τέσσερις τροπολογίεςΜήνυμα Ζάεφ: Κλείνει ένα ζήτημα το οποίο επί 27 χρόνια «βάραινε» τη χώρα μας

Συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη, για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στο σκοπιανό κοινοβούλιο

επί των τεσσάρων τελικών τροπολογιών άρθρων του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς και ορισμένων ακόμη τροπολογιών επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος, οι οποίες εγκρίθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση επί των τροπολογιών στην Ολομέλεια της σκοπιανής Βουλής άνοιξε αυλαία χθες, Τετάρτη, με τον σκοπιανό πρωθυπουργό να καλεί τους βουλευτές να αναγνωρίσουν την αξία της Συμφωνίας.

Οι βουλευτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, απέχουν από τη συνεδρίαση αυτή της Βουλής.

Τι προβλέπουν οι τέσσερις τροπολογίες

Οι τέσσερις τελικές τροπολογίες του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αφορούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Στις τροπολογίες επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος, διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων, ότι από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ η αλλαγή της ονομασίας της χώρας (σ.σ. Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής της χώρας, η συζήτηση για την καθεμιά από τις τροπολογίες μπορεί να διαρκέσει ως και τρεις ημέρες. Ωστόσο, δεδομένης της απουσίας από την συνεδρίαση των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ πιο σύντομα, ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Οι συμμαχίες Ζάεφ και τα αιτήματα των αλβανών βουλευτών

Σημειώνεται ότι στην πρώτη ψηφοφορία που απαίτησε την αυξημένη πλειοψηφία, ο αριθμός των 80 βουλευτών επιτεύχθηκε με τη συμμετοχή οκτώ από το VMRO και τεσσάρων από τα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης «BESA» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς».

Οι διαπραγματεύσεις του κ. Ζάεφ με τους βουλευτές των δύο αλβανικών κομμάτων υπήρξαν εντατικές τις προηγούμενες ημέρες. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αποδέχθηκε ορισμένα από τα αιτήματα της αλβανικής αντιπολίτευσης, ανάμεσα στα οποία την αναδιατύπωση της εισαγωγικής φράσης του προοιμίου του συντάγματος (τροπολογία 34).

Η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» ζητεί, ακόμη, συνταγματική κατοχύρωση της αλβανικής γλώσσας σε όλη την επικράτεια της ΠΓΔΜ.

Μήνυμα Ζάεφ: Κλείνει ένα ζήτημα το οποίο επί 27 χρόνια «βάραινε» τη χώρα μας

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μιλώντας από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη, σημείωσε ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών ανοίγει τον δρόμο προκειμένου η χώρα να καταστεί σύντομα το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει, ενδεχομένως τον Ιούνιο, ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ανέφερε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα του ενισχύει τις φιλικές σχέσεις της με την Ελλάδα και κλείνει ένα ζήτημα το οποίο επί 27 χρόνια τη «βάραινε» και την οδηγούσε στο τέλμα και στην αβεβαιότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα