Τσακαλώτος θερμαινόμενος

Η φορολογική πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της διακυβέρνησής του ήταν ένας από τους σημαντικότερους – αν όχι ο σημαντικότερος – λόγους της ήττας των εκλογών της 7ης Ιουλίου όσο κι αν κάποιοι στην Κουμουνδούρου δεν θέλουν να το δουν και ψάχνουν ακόμα αλλού τα αίτια.

Μεταξύ των φόρων που αυξήθηκαν ήταν φυσικά και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Πετρελαίου, ο οποίος μπήκε στο «στόχαστρο» όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων με μοναδικό

σκοπό την αύξηση των εσόδων. Το πετρέλαιο ήταν και είναι ακόμα το βασικό μέσο θέρμανσης των περισσότερων ελληνικών νοικοκυριών και έτσι τα έσοδα από μια μικρή αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αποτελεί σημαντικό μερίδιο στο τελικό ποσό που θα μπει στα δημόσια ταμεία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Και ενώ αυτή τη στιγμή, από τα μέχρι τώρα στοιχεία, η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι περί τα 9,5-10 λεπτά χαμηλότερη από την τιμή εκκίνησης του 2018 (από 1,145 στο 1,05 ευρώ/λίτρο), που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα έχουν μια ωφέλεια περί τα 95-100 ευρώ το χιλιόλιτρο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βγήκε να μας πει πως το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης βοηθά στη μείωση της χρήσης του, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ναι, η μείωση της καύσης πετρελαίου βοηθάει το περιβάλλον, αλλά αν σε ενδιαφέρει ως κυβέρνηση όντως αυτό, βρίσκεις τρόπους να επιδοτήσεις τα νοικοκυριά έτσι ώστε να μην πεθάνουν από το κρύο.

Γιατί σε πρώτη ανάγνωση ο κ. Τσακαλώτος έχει δίκιο, αλλά όλοι ξέρουμε ότι η αύξηση της τελικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης είχε ως αποτέλεσμα την καύση υλικών που επιβαρύνουν με πολύ χειρότερο τρόπο το περιβάλλον. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη μυρωδιά από βαμμένα ξύλα ή από ξύλα που έχουν υποστεί εμποτισμό που καίγονται τις κρύες μέρες του χειμώνα στην Αθήνα; Επίσης, η αύξηση της τιμής οδήγησε αρκετούς ανθρώπους στην παράνομη υλοτομία, αφού δεν είχαν χρήματα ν’ αγοράσουν ξύλα. Αυτά τα φαινόμενα δεν προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον;

Κι άντε να έχει μια οικογένεια τζάκι στο σπίτι της, να έχει και χρήματα να αγοράσει κάποια ξύλα και να τα κάψει, οι υπόλοιπες (που είναι και η πλειοψηφία) που δεν έχουν; Αγόραζαν και συνεχίζουν ν’ αγοράζουν ηλεκτρικά καλοριφέρ με 2000w ή air condition (τα οποία κοστίζουν πάνω από 300 ευρώ) που μόλις τα σβήσεις το δωμάτιο επιστρέφει στη θερμοκρασία που είχε πριν το θέσουν σε λειτουργία. Κι αν δεν έχει μια οικογένεια να πληρώσει ούτε αυτά, τότε παίρνει τις κουβέρτες από τα ντουλάπια και αγκαλιάζεται μπροστά στην τηλεόραση.

Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες τιμές υγρών καυσίμων στην Ευρώπη. Και στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη. Κι αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια όχι επειδή υπάρχει κυβερνητική βούληση για να προστατέψουμε το περιβάλλον, αλλά για να συνδράμουμε στα δημόσια ταμεία.

Μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας…

Πηγή: Τσακαλώτος θερμαινόμενος - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα