Ύφεση – ρεκόρ ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ: «Βουτιά» 15,2% στο ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο (video)

Με την πανδημία του νέου κορoνοϊού και το lockdown που είχε επιβληθεί, να έχουν «παγώσει» εδώ και μήνες την οικονομική δραστηριότητα και να έχουν ανατρέψει σχεδιασμούς για επενδύσεις, το ελληνικό ΑΕΠ υπέστη βίαιη συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο του έτους με ύφεση ρεκόρ. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν πτώση 15,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του

2019 και 14% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η ύφεση που ανακοινώθηκε (15,2%) αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, επίδοση, όπως άλλωστε και στις περισσότερες χώρες της Δύσης.

Η ύφεση ήταν ελαφρώς πιο ήπια από τις αρχικές εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο για συρρίκνωση 16% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση αποκαλυπτική των ισχυρών κλυδωνισμών.

Σημειώνεται ότι η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το πρώτο 3μηνο του έτους, ήταν μακράν καλύτερη από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης με την ύφεση να περιορίζεται οριακά κάτω από το 2%. Το κρίσιμο 3μηνο για τη χώρα θα είναι, ωστόσο, το 3ο και αυτό διότι η υπάρχουν οι δύο πιο ισχυροί μήνες, Ιούλιος και Αύγουστος για την ελληνική οικονομία, λόγω του τουρισμού. Τομέας που είχε, βέβαια, αρνητικές επιπτώσεις στη μάχη με τον κορονοϊό, λόγω του ανοίγματος.

Υπενθυμίζεται ότι σε αρνητικό έδαφος, αν και οριακά, είχε βρεθεί η ελληνική οικονομία και το πρώτο τρίμηνο του έτους, αφού ένα 15νθημερο lockdown τον Μάρτιο ήταν αρκετό για να συρρικνωθεί το ΑΕΠ κατά 0,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 και κατά 1,6% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Το υπουργείο Οικονομικών στο δυσμενές του σενάριο, το οποίο έκανε λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 15,7%, υπολόγιζε ότι στο σύνολο του έτους η ύφεση θα κινηθεί κοντά στο 8%. Μία τέτοιας έκτασης ύφεση θα «γύριζε» την ελληνική οικονομία κοντά στα επίπεδα του 2017.

Η επέκταση των μέτρων στήριξης θεωρείται εν πολλοίς δεδομένη, με βάση και τις δηλώσεις των αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών. Μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχουμε μεταξύ άλλων και τον τρίτο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Υπενθυμίζεται ότι ύφεση σημείωσαν ακόμα Γερμανία, Βρετανία, Αυστραλία. Για ύφεση ρεκόρ 9,8% των χωρών του ΟΟΣΑ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, μιλούσαν εκτιμήσεις πριν από μερικές εβδομάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα