Υπερψηφίστηκε η συμφωνία για τις ΑΟΖ με την Ιταλία – Την Πέμπτη η ονομαστική ψηφοφορία για το επίμαχο άρθρο της συμφωνίας με Αίγυπτο

Με ενισχυμένη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων, η συμφωνία για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας. Αύριο Πέμπτη (27/8) το μεσημέρι, ακολουθεί η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας για την κύρωση της συμφωνίας καθορισμού ΑΟΖ με την Αίγυπτο,

που έχει ζητήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το άρθρο 2 που αφορά τις οριοθετήσεις των περιοχών.

Υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλασσίων ζωνών τους, τάχθηκαν επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ με διαφορετικό σκεπτικό καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο της συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο κρατών, θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 8 το απόγευμα, καθώς οι βουλευτές θα προσέρχονται ανά ομάδες των 100 βουλευτών για να ψηφίσουν, εξ αιτίας της επαναφοράς στις συνεδριάσεις της Βουλής, των αυξημένων προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του covid 19.

Η συμφωνία με την Αίγυπτο επί της αρχής και των άρθρων – πλην αυτού που έχει τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορίαυπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Πρόκειται για τα σχέδια νόμου του υπουργείου Εξωτερικών για «κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλασσίων ζωνών τους» και «κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο κρατών».

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια

Την πρόθεσή του να κατατεθεί άμεσα νομοσχέδιο στη Βουλή με το οποίο η Ελλάδα επεκτείνει τη αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  «Η Ελλάδα μεγαλώνει», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Με την φράση «Τίποτα δεν εμποδίζει την χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια όταν εκείνη το αποφασίσει», ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην Τουρκία που έχει κλιμακώσει επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Πρόσθεσε, δε, ότι επιφυλάσσεται να κάνει το ίδιο και σε άλλες περιοχές.

Τσίπρας: Χλαμύδες η ΝΔ στα ρηχά νερά των Πρεσπών, πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου

Για «εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο με εντάσεις στην περιοχή, κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, την Κύπρο, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την περιοχή μας» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του σήμερα στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τις συμφωνίες ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, ενώ περιέγραψε δύο στόχους που θα έπρεπε να έχει μια «συγκροτημένη εθνική στρατηγική». «Χλαμύδες η ΝΔ στα ρηχά νερά των Πρεσπών, πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου», τόνισε ακόμα… 

Γεννηματά: «Ναι» στις συμφωνίες για τις ΑΟΖ – Δε δίνουμε λευκή επιταγή στον Μητσοτάκη

Να διεκδικήσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ κάλεσε την κυβέρνηση η κυρία Φώφη Γεννηματά. «Υπερψηφίζουμε αναγκαστικά λόγω συγκυρίας τη Συμφωνία με την Αίγυπτο», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.  «Εμείς δεν ψηφίζουμε «παρών» και δεν είμαστε απών από την συζήτηση», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ζήτησε απαντήσεις από την κυβέρνηση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Κουτσούμπας: Οι συμφωνίες με Ιταλία – Αίγυπτο για τις ΑΟΖ φέρνουν οδυνηρό συμβιβασμό με την Τουρκία

«Οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ είναι μελετημένοι αλλά επικίνδυνοι συμβιβασμοί σκοπιμότητας που εντάσσονται στο σχεδιασμό για τομεγαλύτερο και οδυνηρό συμβιβασμό που θα ακολουθήσει με την Τουρκία η οποία θέλει μηδενική επήρεια για τα νησιά» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, επεξηγώντας το γιατί το ΚΚΕ θα καταψηφίσει και τις δύο συμφωνίες…

Βαρουφάκης: Οι διμερείς συμφωνίες θα οδηγήσουν σε συνθηκολόγηση με την Τουρκία

Το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ όχι μόνο γιατί έχουν ατέλειες αλλά γιατί οι συμβιβασμοί δεν είναι αμοιβαία επωφελείς τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε πως η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση πλανώνται αν πιστεύουν πως με διμερείς συμφωνίες η Ελλάδα κλείνοντας εκκρεμότητες, δεν πάει ισχυρότερη σε μια διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Βελόπουλος σε Μητσοτάκη: Κάνετε εκπτώσεις στην κυριαρχία της χώρας

«Αλλιώς φανταζόμουν πριν από δεκατέσσερα χρόνια αυτή την ημέρα. Τη φανταζόμουν μέρα χαράς, μέρα γιορτής, γιατί η χώρα μας άσκησε επιτέλους το δικαίωμά της να οριοθετήσει και να ανακηρύξει ΑΟΖ. Δυστυχώς, αισθάνομαι θλίψη, γιατί δεν περίμενα ποτέ η ΝΔ να υποπέσει σε ένα τέτοιο εθνικό ολίσθημα, κάνοντας μερική οριοθέτηση ΑΟΖ», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Μερική επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια προς δυσμάς. Μερικώς και αυτό», συνέχισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνετε τι κάνετε; Ανοίγετε μια κερκόπορτα. Ανακηρύσσετε ΑΟΖ στην δύση αλλά στο Αιγαίο δεν κάνετε τίποτα γιατί φοβάστε. Υψώνετε φοβική σημαία απέναντι στην Τουρκία».

Ονομαστική ψηφοφορία για τις συμφωνίες με Αίγυπτο – Ιταλία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Άρωμα σχεδιασμών στην εσωτερική πολιτική σκακιέρα με φόντο τα κρίσιμα εθνικά ζητήματα, αναδύει η επιλογή της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει, σήμερα στη Βουλή, πρόταση για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, κατά την έγκριση των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ.

Με βάση το ρεπορτάζ, όπως εκτιμάται, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι μέσω μιας ονομαστικής ψηφοφορίας ενδεχομένως θα αναδειχθούν υπαρκτές – κατά τα στελέχη της – διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της κυβερνώσας πλειοψηφίας: ειδικότερα, φέρονται να υπολογίζουν σε απουσίες κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας με την οποία αργά το απόγευμα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Ολομέλεια, καθώς περίπτωση αρνητικής ψήφου από το γαλάζιο στρατόπεδο θεωρείται σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Με αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρεται σε σχόλια στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί και στο να μετατοπιστεί το κέντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος από τις εντυπώσεις τις οποίες έχει δημιουργήσει η επιλογή του κόμματος να ψηφίσει «παρών» στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία. Την επιλογή αυτή έχουν επικρίνει, ως γνωστόν, τόσο η κυβερνώσα πλειοψηφία, όσο και το ΚΙΝΑΛ. Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της εν λόγω συμφωνίας έχουν ταχθεί τα δύο αυτά κόμματα, ενώ καταψηφίζουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με την (διαδικαστική) συζήτηση επί ενστάσεως αντισυνταγματικότητας των νομοσχεδίων κύρωσης των Συμφωνιών που κατέθεσε η Ελληνική Λύση και η οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, απορρίφθηκε.

Οι θέσεις των κομμάτων

Οι δύο συμφωνίες που υπεγράφησαν με την Ιταλία και την Αίγυπτο, είναι αντίστοιχα επωφελείς και δίκαιες, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την επεξεργασία και συζήτηση των δύο συμβάσεων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ξεκαθάρισε στους εισηγητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους ειδικούς αγορητές της ελάσσονος αντιπολίτευσης, πως σε όσα επικριτικά ανέφεραν για τις δύο συμφωνίες, επιλέγει να είναι «ολιγόλογος και προσεκτικός», καθώς ό,τι ειπωθεί από την δική του πλευρά, θα συνοδεύει την κύρωση των συμφωνιών σε μια μελλοντική επιδιατησία.

Δήλωσε όμως, ότι είναι «πάντοτε στην διάθεση των κομμάτων για εξηγήσεις σε θέματα που δεν μπορεί να αναλύονται σε δημόσιες συνεδριάσεις, γιατί θα είναι βλαπτικό για το εθνικό συμφέρον».

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως σε αυτές «τις δυσχερείς στιγμές που διάγουμε, το απαραίτητο είναι η εθνική ομοψυχία που θα επιφέρει την Νέμεση απέναντι στην τουρκική Ύβρη».

Αναφερόμενος στην συμφωνία με την Ιταλία, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως για την οριοθέτηση της ΑΟΖ χρησιμοποιήθηκε το ίδιο θαλάσσιο όριο με τη διαπραγμάτευση του 1977.

Υπενθύμισε πως οι διαπραγματεύσεις είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, γιατί η ιταλική πλευρά δεν ήθελε να υπογράψει αν δεν κατοχυρώνονταν οι πρακτικές των Ιταλών ψαράδων. Το αδιέξοδο αυτό όμως, ξεπεράστηκε με την αποστολή της κοινής επιστολής στην ευρωπαία Επίτροπο που είναι αρμόδια για την αλιεία, όπου αναφέρεται πως όταν η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, τότε θα επιτρέπεται σε συγκεκριμένο αριθμό ιταλών αλιέων, να αλιεύουν συγκεκριμένα αλιεύματα στον χώρο που βρίσκεται μεταξύ των 6 και των 12 ναυτικών μιλίων. Η Ιταλία, είπε ο υπουργός, «επιβεβαιώνει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα».

Αναφορικά με τη συμφωνία με την Αίγυπτο, είπε πως η Αίγυπτος δεχόταν πιέσεις από την Τουρκία να συμφωνήσει μαζί της με επιπλέον 30% ΑΟΖ. Μετά από 14 γύρους που κράτησαν 15 χρόνια, στην διάρκεια των οποίων υπογράφηκε το ψευδο-τουρκολιβυκό σύμφωνο, οι δυο πλευρές, Ελλάδα και Αίγυπτος, επέλεξαν λύση κοντά στους στόχους και των δυο πλευρών.

Τόνισε πως υπάρχει ρητή δέσμευση να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Αίγυπτο μελλοντικά. Αναφερόμενος τέλος, στις σπασμωδικές αντιδράσεις της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «αυτές μπορεί να εξηγηθούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιολογούνται κιόλας».

Η στάση της αντιπολίτευσης

Μεικτές ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στις συμφωνίες της Αθήνας με τη Ρώμη και το Κάιρο για τις θαλάσσιες ζώνες, κοινός τόπος των οποίων ήταν η ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής.

Για την ελληνοϊταλική συμφωνία, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου είπε ότι με αυτήν η ΝΔ αποδέχεται για πρώτη φορά την ανάγκη συμβιβασμών, οι οποίοι ωστόσο πρέπει να εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική. Για κενό στρατηγικής μίλησε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, Γιώργος Κατρούγκαλος. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν επιδίωξε, οι ελληνικές κόκκινες γραμμές, να γίνουν ευρωπαϊκές κόκκινες γραμμές, οι οποίες να προβλέπουν ουσιαστικές οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία.

Από το Κίνημα Αλλαγής, ο Ανδρέας Λοβέρδος τάχθηκε υπέρ της κύρωσης των συμφωνιών και κάλεσε σε συνεννόηση σε επίπεδο ηγεσιών των κομμάτων. Σημείωσε ότι αν και η Ελλάδα υπερέχει σε διπλωματικό επίπεδο έναντι της Τουρκίας, η ηγεσία της γείτονος συνεχίζει να “μαρκάρει” περιοχές μας για να δημιουργήσει τετελεσμένα. Ειδικότερα πάντως για τη συμφωνία με την Αίγυπτο είπε ότι, εάν δεν υπήρχε το σύμφωνο Τουρκίας-Τρίπολης δεν θα διανοούμασταν να πάμε σε μερική οριοθέτηση.

Κατά των δύο συμφωνιών τάχθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος αναφέροντας ότι η ελληνοϊταλική συμφωνία δίνει μερική επήρεια στα διαπόντια νησιά και τις Στροφάδες και ότι δίνει στους Ιταλούς αλιείς τη γαρίδα και τα οστρακόδερμα ενώ στους Έλληνες το γαύρο και τη μαρίδα.. Όσο για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία είπε ότι είναι αποτέλεσμα απαράδεκτου συμβιβασμού, ο οποίος δεν εξηγεί γιατί δίνει μειωμένη επήρεια στην Κρήτη.

Από την Ελληνική Λύση, ο Α. Μυλωνάκης χαρακτήρισε κατάπτυστη την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία ενώ για την ελληνοϊταλική συμφωνία είπε ότι δεν μας έδωσε τίποτα αλλά άνοιξε κερκόπορτα για μερική επήρεια των νήσων επί της ΑΟΖ.

Τέλος, η Σοφία Σακοράφα του ΜέΡΑ25 είπε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης δεν εντάσσονται σε ένα εθνικό σχέδιο εξωτερικής πολιτικής αλλά αποτελούν αντιδράσεις σε κινήσεις της Τουρκίας. Επίσης επανέλαβε την ανάγκη σύγκλησης διάσκεψης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και της ΑΟΖ, και δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τις δύο συμφωνίες.

Keywords
αοζ, ψηφοφορία, αιγυπτος, ιταλια, αρθρο, πεμπτη, ψηφοφορία, αλέξης τσίπρας, εν λόγω, βουλη, ελλαδα, συριζα, ΚΚΕ, λύση, αιγαιο, τσιπρας, κυπρος, επήρεια, εκκρεμότητες, εκπτωσεις, θλίψη, συγκεκριμένο, σημαίνει, αθηνα, λοβερδος, κρητη, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, βαρουφακης, σχεδιο αθηνα, γιορτη σημερα, αλέξης τσίπρας, κομματα, βουλευτες, θλίψη, βουλη των ελληνων, εθνικη, ηγεσια, ιονιο, νησια, πλαισιο, ρωμη, σημερινη, αλιεια, αμοιβαια, βελοπουλος, βρισκεται, δυστυχως, δικη, ειπε, υπαρχει, ειπωθει, εκκρεμότητες, εν λόγω, επήρεια, επρεπε, ζωνη, ζωνες, ιδιο, ομιλια, κυβερνηση, κυρια, κομμα, λευκη, λύση, λογο, μητσοτακης, νεμεση, παμε, ρηχα νερα, σακοραφα, σεναριο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, σια, σοφια, σχεδια, σχεδιο, σχολια, τουρκια, φοντο, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, απων, δημητρης, δικαιωμα, εθνικο, χωρα, ομαδες, πληροφοριες, σημαια, σημαίνει, θεματα, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα