Υπουργείο Εργασίας: Επί ΝΔ εκτινάχθηκε η αδήλωτη εργασία

Επί ΝΔ εκτινάχθηκε η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας, με βάση τα επίσημα ετήσια στοιχεία του συστήματος “ΑΡΤΕΜΙΣ”, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα “η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας εκτινάχθηκε το 2013 επί ΝΔ στο 31,61%, ως αποτέλεσμα της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της υποβάθμισης των ελεγκτικών μηχανισμών. Το 2014 ήταν στο 19,17%

και το 2015 μειώθηκε στο 16,48%. Για το 2016 τα αντίστοιχα στοιχεία δείχνουν ότι η αδήλωτη εργασία μειώθηκε περαιτέρω στο 13,39%. Παράλληλα, για πρώτη φορά στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών τέθηκε και η υποδηλωμένη εργασία”, αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας και συνεχίζει:

“Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ επαναλαμβάνει μονότονα την ίδια επιλεκτική ανάγνωση και προβολή μηνιαίων στοιχείων, τα οποία θεωρεί ότι μπορούν να στηρίξουν το ψέμα που προσπαθεί να χτίσει.

Η προσπάθεια του είναι μάταιη, ιδιαίτερα όταν όλοι γνωρίζουν ότι επί των ημερών της ΝΔ το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας υποβαθμίστηκε και καταργήθηκαν 209 οργανικές θέσεις και μία σειρά από τμήματα, μεταξύ των οποίων το τμήμα νομικής στήριξης και το τμήμα πληροφοριακών συστημάτων.

Αντίθετα, σήμερα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ενισχύεται με προσωπικό, με νέα μέσα και εργαλεία ελέγχου και με οικονομικούς πόρους ύψους 7,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Η βούληση της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας αποδεικνύεται, επίσης, από την πρόσφατη ψήφιση σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας, από τα υψηλά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για πρώτη φορά σε μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες επί των ημερών της ΝΔ απολάμβαναν ασυλία, και τέλος, από τον αποκλεισμό από το δημόσιο χρήμα των επιχειρήσεων που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία”.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε την Τρίτη “συνταγματική” την υπουργική απόφαση του 2013, η οποία προβλέπει την επιβολή των “τσουχτερών” προστίμων των 10.549,44 ευρώ και 9.197,10 ευρώ στους εργοδότες για κάθε ένα αδήλωτο εργαζόμενοπου ανακαλύπτουν οι επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα