Bloomberg: Οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη τους στον Ερντογάν


Για πρώτη φορά από τότε που ανέβηκε στην εξουσία στην Τουρκία πριν από 15 χρόνια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι επενδυτές δεν είναι τόσο ενθουσιώδεις με την προοπτική της επανεκλογής του στην Προεδρία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο, οι επενδυτές ανησυχώντας ότι η «πολιτική σταθερότητα» του Ερντογάν έχει χαθεί πλέον, πωλούν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Τουρκία ενόψει των πρόωρων εκλογών στις 24 Ιουνίου

και τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για τον ρόλο που θα παίξει στη χάραξη νομισματικής πολιτικής με την επανεκλογή του, οι οποίες οδήγησαν την τουρκική λίρα σε διαδοχικά χαμηλά και τις αποδόσεις του μακροπρόθεσμου δημόσιου χρέους στο υψηλότερο σημείο τους. Η πεποίθηση ότι ο Ερντογάν είναι ένας πραγματιστής σε οικονομικά ζητήματα, έχει αντικατασταθεί από το φόβο, ότι η άποψή του για την ανάπτυξη οδηγεί την οικονομία στα τάρταρα, αναφέρει το Bloomberg.

Όπως δήλωσε ο διαχειριστής του επενδυτικού ταμείου Fidelity International, Paul Greer, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 2 δισ. δολαρίων στις χώρες των αναδυόμενων αγορών, όπως η Τουρκία, «η νίκη του Ερντογάν θα είναι το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για την αγορά, καθώς θα σήμαινε την πιθανή συνέχιση της πολιτικής του στην οικονομία».

Αλλά και άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων επενδυτικών ταμείων όπως η Aberdeen Asset Management Plc. και η RAM Capital, λένε ότι η εύνοια με την οποία αντιμετωπίστηκε στο παρελθόν ο Ερντογάν, καθώς έβγαλε την Τουρκία από το χάος στο οποίο είχαν οδηγήσει τη χώρα οι κυβερνήσεις της δεκαετίας του 1990, δεν υπάρχει πλέον και σημειώνουν ότι «μια παράταση της "βασιλείας" του δεν θα είναι ευχάριστη για τις αγορές».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προσκόλληση του Ερντογάν σε λαϊκίστικες οικονομικές πολιτικές, για να στηρίξει την ανοδική οικονομική ανάπτυξη. Όπως σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο «η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα απ' ό, τι η Κίνα πέρσι, ακόμη και αν οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι ο τρόπος με τον οποίο επιτεύχθηκε αυτή η ανάπτυξη, δεν είναι ούτε υγιής, ούτε βιώσιμος και προέτρεψαν στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων οικονομικών ανισορροπιών.

Τα νέα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης που ανακοινώθηκαν στα τέλη Απριλίου, προκάλεσαν νέες ανησυχίες, με τους επενδυτές να λένε, ότι η ακολουθούμενη νομισματική πολιτική είναι υπερβολικά χαλαρή, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών δεν είναι βιώσιμο και η απέχθεια του Ερντογάν για υψηλότερα επιτόκια εμποδίζει την Κεντρική Τράπεζα να πετύχει τη μείωση του πληθωρισμού κάτω από διψήφιο ποσοστό.

Αλλά δεν είναι μόνο η οικονομική πολιτική του Ερντογάν, που οδηγεί την οικονομία της χώρας από το κακό στο χειρότερο, επισημείνει το Bloomberg. Όπως τονίζει, η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τους παραδοσιακούς της συμμάχους στη Δύση.

Υπενθυμίζει ότι η χώρα παραμένει υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο επιβλήθηκε μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος πριν από 2 χρόνια και υπογραμμίζει ότι η όλο και πιο αυταρχική πολιτική του Ερντογάν αποξενώνει δύο από τις μεγαλύτερες πηγές κεφαλαίων της Τουρκίας, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η δεύτερη εξετάζει και την άνευ προηγουμένου επιβολή κυρώσεων κατά συμμάχου της στο ΝΑΤΟ.

Τέλος, το Bloomberg επισημαίνει, ότι ο εταιρικός τομέας της Τουρκίας αρχίζει να καταρρέει από το βάρος ενός χρέους ρεκόρ ύψους 336 δισ. δολαρίων σε ξένο νόμισμα, ενώ η λίρα βυθίζεται ολοένα και σε πιο χαμηλά επίπεδα, καθιστώντας την αποπληρωμή του χρέους αυτού πιο δαπανηρή.

Την ίδια ώρα, οι υπερπληθωρισμένες -όπως τις χαρακτηρίζει- τουρκικές τράπεζες στηρίζονται στην εισροή ξένων κεφαλαίων για να διατηρήσουν την ανάπτυξη και το μοντέλο που ακολουθείται για την επίτευξή της, το οποίο βασίζεται στην εγχώρια κατανάλωση και στο real estate, τα οποία όπως σημειώνει, φαίνεται να χάνουν την δυναμική τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Δυσπιστία» των επενδυτών για τον πόλεμο του Ερντογάν με τις αγορές

Keywords
Τυχαία Θέματα