Κυβέρνηση: "Πάει" στο... τέρμα την μετωπική με το ΔΝΤ: Λέει ψέματα, κάνει λάθη


Στο τέρμα... οδηγεί τη μετωπική σύγκρουση με το ΔΝΤ η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία μέσω του εκπροσώπου της, στέλνει μήνυμα στο Ταμείο να σταματήσει τις παλινωδίες και να επιμείνει στη θέση του για πλεονάσματα ύψους 1,5%, αφήνοντας μάλιστα ξεκάθαρες αιχμές για ψέματα και λάθη!

Οι δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου έρχονται, ως απάντηση της Αριστεράς στο "χαστούκι" του Πολ Τόμσεν, ο οποίος με ανοιχτή του επιστολή

καλεί την Αθήνα να επιλέξει... πλευρά, είτε προσχωρώντας στις θέσεις των Ευρωπαίων είτε στις αντίστοιχες του ΔΝΤ.

Σημειώνεται δε ότι η επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά του Ταμείου γίνεται μόλις δύο ώρες, πριν ξεκινήσουν τα Hilton Groups, όπου η "σιδηρά κυρία" του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου αναμένεται να τηρήσει πολύ σκληρή στάση απέναντι στους κκ. Τσακαλώτο, Χουλιαράκη και στην κυρία Αχτσιόγλου.

"Θα περιμέναμε να μην διαστρεβλώνει την πραγματικότητα το Ταμείο και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του, επιμένοντας σε πλεονάσματα 1,5% και βελτιώνοντας την τεχνοκρατική του επάρκεια σε ότι αφορά τις προβλέψεις", τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

"Προξενεί απορία ότι αυτοανερούμενοι αναφέρουν ότι θα αποδεχτούν τις απαιτήσεις για 3,5% και ότι θα ζητήσουν επιπλέον μέτρα λιτότητας», τόνισε ο ίδιος και χαρακτήρισε ψευδείς και λανθασμένες τις αναφορές ,που γίνονται στο άρθρο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε το ΔΝΤ για λάθη στις προβλέψεις, σημειώνοντας ότι:

- Το 2011 ανέμενε ύφεση 2,6% ενώ έφτασε σε 7,1%

-Το 2012 έβλεπε ανάπτυξη 1,1% και τελικά είχαμε ύφεση 6,6%

-Το 2013 μιλούσε για ανάπτυξη το 2,1% και είχαμε ύφεση 3,1%. Τότε, σημείωσε, ομολόγησε ότι είχε κάνει λάθος στους πολλαπλασιαστές και από τότε άρχισε καταστροφολογικές προβλέψεις.

Τόνισε ακόμη ότι το ΔΝΤ προέβλεπε 0,6% πρωτογενές έλλειμμα και τελικά υπήρξε πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ.
Για το 2016 έβλεπε επίσης έλλειμμα και η οικονομία υπεραπέδωσε. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η κυβέρνηση προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ ακόμα και μετά την εγγραφή των 617 εκατ. ευρώ για την 13η σύνταξη.

Παράλληλα, σημείωσε πως δεν ισχύει ότι εξαιρείται το 50% από τη φορολογία μέσω του αφορολόγητου και ότι οι συντάξεις φτάνουν στα επίπεδα των πλούσιων χωρών. Προσέθεσε δε ότι 4 εκατομμύρια 'Ελληνες απειλούνται με το φάσμα της φτώχειας.

Ο ίδιος δε επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να πει "ναι" σε νέα μέτρα, κινούμενος στο μοτίβο του Μαξίμου, το οποίο χθες με non paper τόνισε ότι η Αριστερά "δεν θα παραχωρήσει τη χώρα στις ορέξεις των προθύμων". "Η κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί νέα μέτρα", επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Τζανακόπουλος έσπευσε δε να "ξορκίσει" τα σενάρια εκλολογίας. Όπως είπε, ο πρωθυπουργός έκλεισε το σενάριο των εκλογών και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα παραδώσει τη χώρα στη συμμαχία των προθύμων». Συμπλήρωσε δε ότι οι βουλευτές της κυβέρνησης δεν θα συνταχθούν σε σχέδιο για αυξημένη πλειοψηφία.

"ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχαν δεσμεύσει την Ελλάδα με πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2030", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς η κυβέρνηση επιμένει σε τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά.

Για Παρασκευόπουλο

Σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε για τη Χρυσή Αυγή ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως ο κ. Παρασκευόπουλος "εξέφρασε προσωπικές του απόψεις" και αφετέρου ξεκαθάρισε ότι "δεν υπάρχει κανένας σχειασμός για αλλαγή του ποινικού κώδικα όσον αφορά τη σημαία".

Έσπευσε, πάντως, να συμπληρώσει ότι "θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό για οποιαδήποτε δημοκρατία να στερούσε από βουλευτή να εκφράζει την άποψή του".

Σε επόμενη ερώτηση για τη δήλωση Παρασκευόπουλου σχετικά με τη σύγκλιση με την Χρυσή Αυγή αν ακολουθήσει το δρόμο του εκδημοκρατισμού είπε ότι "έχουμε πολιτικό πόλεμο με οποιονδήποτε συνεχίζει να υπερασπίζεται μια ιδεολογία μίσους, εθνικιστική, ακραία φασιστική που καταλήγει να είναι ιδεολογία πατριδοκάπηλη".

Όσον αφορά τις σημερινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη για το ότι η σημαία που αγοράζεται από έναν ιδιώτη δεν είναι εθνικό σύμβολο ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι "ο κ. Τσιρώνης έκανε ένα νομικού χαρακτήρα σχόλιο".

Keywords
Τυχαία Θέματα