ΔΕΣΦΑ: Πλειοδότης η κοινοπραξία της Snam - Τι ζητά το ΤΑΙΠΕΔ


Αποσφραγίστηκαν οι οικονομικές προσφορές των δυο κοινοπραξιών για το 66% του ΔΕΣΦΑ. Το σχήμα των «Snam, Enagás Internacional και Fluxys» προσέφερε περισσότερα χρήματα και ανακηρύχθηκε πλειοδότης.

Πιο συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση και σε συνεργασία με την «Ελληνικά Πετρέλαια», προέβη στην αποσφράγιση των φακέλων των βελτιωμένων οικονομικών

προσφορών που υπέβαλαν τα εξής δύο επενδυτικά σχήματα:

• Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A.
• Κοινοπραξία εταιρειών Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη(EBRD), για την απόκτηση του 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, ζητήθηκε από την Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A., η οποία υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά, να υποβάλει περαιτέρω βελτιωμένη οικονομική πρόταση, η οποία θα αξιολογηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και από τα αρμόδια όργανα της ΕΛΠΕ.

Τι δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης για το θέμα:

«Όταν στις 30 Νοεμβρίου 2016 ανακοινώναμε την ολοκλήρωση των συζητήσεων με εκπροσώπους των εταιρειών SOCAR και Snam, χωρίς να υπάρχει συμφωνία για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, στελέχη της αντιπολίτευσης έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι ‘οδηγούμε την ιδιωτικοποίηση σε ναυάγιο’ και ‘υπονομεύουμε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας’. Σήμερα νομίζω θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, καθώς η προσφορά που προκρίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ: προέρχεται από εταιρείες που πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις συμμετοχής (έχουν έδρα στην ΕΕ και είναι πλήρως διαχωρισμένες από δραστηριότητες προμήθειας και παραγωγής)
προβλέπει τίμημα υψηλότερο εκείνου που είχε κατατεθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό.

Επιπλέον, η Συμφωνία Μετόχων που διαπραγματευτήκαμε εκ νέου, είναι σαφώς βελτιωμένη για τα συμφέροντα του Δημοσίου, προβλέποντας, μεταξύ άλλων, ότι:

το Δημόσιο θα ορίζει τον Πρόεδρο του ΔΣ και όχι απλά ένα εκτελεστικό μέλος (όπως προέβλεπε η προηγούμενη Συμφωνία)
το Δημόσιο θα έχει δικαίωμα αρνησικυρίας ακόμα και σε θέματα που αφορούν στη συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ σε διακρατικά ή διεθνή έργα, εντός ή εκτός Ελλάδας
ο νέος αγοραστής οφείλει να υλοποιήσει το επενδυτικό σχέδιο του ΔΕΣΦΑ, ύψους 330 εκατ. ευρώ
ο νέος αγοραστής υποχρεούται να συνεχίσει να λειτουργεί υπό το πλαίσιο των αυστηρών κριτηρίων που διέπουν τη συμμετοχή στο διαγωνισμό

Αναμένουμε, τις επόμενες ώρες, την κατάθεση του τελικού τιμήματος και την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συμφωνία ΔΕΣΦΑ με ΤΑΡ για τη συντήρηση του αγωγού στην Ελλάδα

ΔΕΣΦΑ: Κατατέθηκαν οι βελτιωμένες προσφορές από τις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες

Σήμερα οι βελτιωτικές προσφορές για το 66% του ΔΕΣΦΑ

Στέργιος Πιτσιόρλας: Πωλούνται κανονικά Εγνατία Οδός, ΔΕΣΦΑ και ΔΕΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα