Δοκιμάζονται οι ελληνικές τράπεζες


Το ελληνικό τραπεζικό δύστημα δοκιμάζεται- πέραν των άλλων- και από την συνεχιζόμενη εκκρεμότητα στις διοικήσεις των τραπεζών Εθνική και Πειραιώς.

Η ρίζα του… κακού βρίσκεται στην άτακτη κυβερνητική υποχώρηση στην τρόικα, που τελικά οδήγησε τις διατάξεις ενός απαράδεκτου νόμου για την επιλογή των ΔΣ των τραπεζών.

Ενός Νόμου που μόνο προβλήματα δημιουργεί.

Όμως πέραν του Νόμου αυτού, φαίνεται ότι οι επιδιώξεις και οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για τον έλεγχο των Τραπεζών δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα και καθυστερήσεις.

Τέτοια φαινόμενα εμποδίζουν την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του Τραπεζικού Συστήματος και κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε πλήρη απαξίωση τις ελληνικές τράπεζες.

Την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες καλούνται κατεπειγόντως να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των "κόκκινων" δανείων, η εφαρμογή των αλλαγών στον τρόπο διακυβέρνησης του συστήματος, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, προκαλεί αναίτια μια πολύ σοβαρή αναστάτωση και περισπά τις τραπεζικές διοικήσεις από τη βασική τους αποστολή, δηλαδή να βάλουν τάξη στα του οίκου τους, για να αρχίσουν και πάλι να χρηματοδοτούν την οικονομία.

Η τράπεζα Πειραιώς παραμένει από τον Ιανουάριο με προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο, καθώς δεν έχει καταστεί δυνατό να επιλεγεί ένα πρόσωπο για το οποίο θα συμφωνήσουν όλες οι πλευρές, περιλαμβανομένου του διαχειριστή κεφαλαίων και μεγαλύτερου ιδιώτη μετόχου της τράπεζας, Τζον Πόλσον.

Η Εθνική τράπεζα έγινε αίφνης μέρος του ευρύτερου προβλήματος με τη στελέχωση των τραπεζικών διοικήσεων, όταν το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε να επιλέξει ως πρόεδρο διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που είχε υποδείξει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικός μέτοχος της τράπεζας.

Στο ίδιο το ΤΧΣ, επελέγη με διεθνή προκήρυξη θέσης ως νέος διευθύνων σύμβουλος ο τραπεζίτης Βασίλης Κατσικιώτης, που ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ, αλλά ο ίδιος αποφάσισε να μην αποδεχθεί τον διορισμό του και κατήγγειλε ότι παίζονται πολιτικά παιχνίδια όταν διαπίστωσε ότι η θητεία του δεν θα έληγε το 2020, αλλά τον Ιούνιο του 2017.

Είναι φανερό ότι κάτι πηγαίνει πολύ στραβά, όταν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρά προβλήματα εταιρικής διακυβέρνησης και, την ίδια ώρα, το ΤΧΣ, που υποτίθεται ότι βρίσκεται στην κεφαλή της διακυβέρνησης των τραπεζών, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης, ενώ μια σημαντική απόφασή του, αυτή για την επιλογή του νέου προέδρου της Εθνικής, δεν γίνεται σεβαστή από το ΔΣ της τράπεζας.

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν την υπόθεση με μεγάλη ανησυχία, καθώς όλα αυτά τα θέματα πρέπει να κλείσουν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και δεν αποκλείεται να προκληθούν νέες αντιπαραθέσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών, όταν επιστρέψουν στην Αθήνα, στα μέσα του μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα