Εντείνεται η κόντρα Κομισιόν - ΔΝΤ για την Ελλάδα


Δια της πλαγίας επέλεξαν ο Πολ Τόμσεν και ο Μορίς Όμπστφελντ να απαντήσουν στον Πιέρ Μοσκοβισί που με άρθρο του στους Financial Times απέκρουσε τα επιχειρήματα των δυο στελεχών του ΔΝΤ με τα οποία υποστήριξαν ότι οι συντάξεις είναι πολύ υψηλές και το αφορολόγητο όριο αφήνει σημαντικά μεγάλο μέρος των πολιτών εκτός φόρου.

Ο Eυρωπαίος επίτροπος είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι: α) τα στοιχεία των κρατών-μελών της ΕΕ δείχνουν πως οι μέσες

δημόσιες συντάξεις το 2013 ήταν 1.233 ευρώ μηνιαίως στη Γερμανία, 45% υψηλότερα από τα 846 ευρώ μηνιαίως στην Ελλάδα.

β) ο ισχυρισμός πως οι μισοί Έλληνες φορολογούμενοι εξαιρούνται από τον φόρο εισοδήματος αγνοεί το γεγονός πως ο γενικός φορολογικός συντελεστής στα εισοδήματα, περιλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, είναι άνω του μέσου όρου της ΕΕ. Και η φετινή μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος έχει διευρύνει σημαντικά τη φορολογική βάση.

Το άρθρο Τόμσεν-Όμπστφλεντ προκάλεσε σφοδρή αντίδραση και της κυβέρνησης που κατηγόρησε το ΔΝΤ για ψέμματα αλλά και παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με δηλώσεις στην Guardian.

Τα δυο στελέχη του ΔΝΤ δεν απαντούν ευθέως, αλλά δημοσιεύουν στο blog του ΔΝΤ ένα «τεχνικό σημείωμα» στο οποίο όπως αναφέρουν «απαντούν σε ερωτήματα αναγνωστών».

Το Ταμείο απαντά μέσω τεσσάρων ερωτήσεων και απαντήσεων στα στοιχεία της Κομισιόν, επιμένοντας στη μείωση του αφορολόγητου και των κύριων συντάξεων και επισημαίνοντας τη χαμηλή εισπραξιμότητα των φόρων, στην Ελλάδα.

Για το αφορολόγητο, τραβάνε το σχοινί με την ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα και αναφέρουν ότι ακριβώς επειδή είναι πολύ χαμηλό, επιβάλλονται τελικά πολύ υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και ασφαλιστικές εισφορές, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

«Στοιχεία από τις ελληνικές αρχές και την Eurostat δείχνουν ότι πάνω από τους μισούς μισθωτούς εξαιρούνται από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου εισοδήματος στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 8% στην ευρωζώνη (εξαιρώντας την Ελλάδα). Οπως έχουμε σημειώσει, μία συνέπεια αυτής της μικρής φορολογικής βάσης εισοδήματος είναι ότι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι μη βιώσιμα υψηλοί συνολικοί (ΦΠΑ κτλ)» επισημαίνει το ΔΝΤ.

Για τις συντάξεις, το ΔΝΤ αναφέρει ότι παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και ότι για τον ίδιο λόγο δεν μπορούν να δοθούν καλά στοχευμένες κοινωνικές παροχές, ειδικά στις πιο ευάλωτες ομάδες και στους Έλληνας που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση.

«Για παρόμοιους εργαζόμενους- για παράδειγμα με εισφορές 45 ετών- οι συντάξεις είναι σχεδόν ίδιες σε ονομαστικούς όρους (1.287 ευρώ στη Γερμανία και 1.152 ευρώ στην Ελλάδα). Αλλά το ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά με τα εισοδήματα όταν αξιολογούν τα συνταξιοδοτικά συστήματα, οι ειδικοί θα κοιτάξουν την αναλογία της μέσης πρώτης σύνταξης με τον μέσο μισθό στη συνταξιοδότηση. Αυτή η αναλογία είναι 81% στην Ελλάδα, σχεδόν διπλάσιος από τη Γερμανία (43%), δείχνοντας ένα πολύ γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα» υποστηρίζει το Ταμείο.

Υποστηρίζει επίσης για το ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης, ότι δεν διευρύνθηκε η φορολογική βάση. «Η αναλογία του αφορολόγητου ορίου με τον μέσο μισθό μειώθηκε ως αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης κατά μόλις 5%, από 54% σε 49%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που είναι 24%, εξαιρώντας την Ελλάδα» υπογραμμίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα