Καμιά υποχώρηση απ' το ΔΝΤ - Ζητάει μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους


To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν άλλαξε τις θέσεις του στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και της ανάγκης ελάφρυνσής του, αλλά στην πραγματικότητα ήδη μετατόπισε τους στόχους του στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

«Οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα

του Χρέους φυσικά συνδέονται με τις παραδοχές για τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα πρωτογενή πλεονάσματα» σημείωσε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να διαφωνεί απολύτως με τα σενάρια εργασίας των Ευρωπαίων, ακόμα και τα συμβιβαστικά, που στηρίζονται στη δυνατότητα πλεονασμάτων 1,8% κατά μέσο όρο ως το 2060.

«Με βάση το πακέτο μεταρρυθμίσεων (περικοπές συντάξεων, αυξήσεις φόρων), το 3,5% είναι εφικτό μεσοπρόθεσμα, δηλαδή ως το 2022. Πιστεύουμε, όμως, ότι δεν είναι διατηρήσιμο μακροπρόθεσμα, γιατί η ελληνική οικονομία δεν θα μπορεί να αναπτύσσεται παράλληλα», σημείωσε ο Τ. Ράις, επισημαίνοντας ότι η θέση του ΔΝΤ ήταν και παραμένει ότι αμέσως μετά από το 2022 το πλεόνασμα πρέπει να υποχωρήσει (στο 1,5%), προκειμένου να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για ενίσχυση της ανάπτυξης και του πλαισίου κοινωνικής προστασίας.

Είπε ότι ήταν χρήσιμες οι συζητήσεις της Δευτέρας, στο Eurogroup, οι οποίες θα συνεχιστούν με την ελπίδα ότι στις 15 Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία και για το χρέος. Αναφερόταν στις προτάσεις που “έπεσαν” στο τραπέζι, τη Δευτέρα, όπου ο κ. Πολ Τόμσεν φέρεται στα πρακτικά να λέει: “Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση, που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε. Να πάμε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο με ένα πρόγραμμα και να δώσουμε χρήματα αργότερα».

Παρά τις περί του αντιθέτου απόψεις, που εκφράστηκαν δημοσιογραφικά, ο κ. Ράις τόνισε ότι η θέση του ΔΝΤ είναι η ίδια και αναφέρθηκε ξανά στην πολιτική των δύο πυλώνων, όπως την εισήγαγε η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ:

Δηλαδή, στο ισχυρό πακέτο μεταρρυθμίσεων, που ανάλαβε να κάνει η Ελλάδα και τη βιωσιμότητα του χρέους, που είναι θέμα των Ευρωπαίων. Χωρίς αυτούς τους πυλώνες, είπε ο κ. Ράις, το Ταμείο δεν μπορεί να προτείνει χρηματοδοτική συμμετοχή στο Ελληνικό Πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός ότι δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα με τους Ευρωπαίους εταίρους του για την Ελλάδα, και τόνιζε συχνά ότι εάν δεν ξεκαθαριστεί το θέμα του χρέους η κυρία Λαγκάρντ δεν θα «κατεβάσει» εισήγηση στο διοικητικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Ράις, στη συνάντηση της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, οι διαπραγματεύσεις κυριαρχήθηκαν από το θέμα του χρεους. Συγκεκριμένα συζήτησαν τα επίπεδα της ελάφρυνσης του χρέους, τις εκτιμήσεις για την μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και τα μεσοπρόθεσμα πλεονάσματα. Ολα αυτά, τονίστηκε, συνδέονται με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα