Ο αριθμός των παιδιών παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου


Σύμφωνα με κινέζικη επιστημονική έρευνα, ο αριθμός των παιδιών μπορεί να αποτελέσει παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου για τους γονείς. Η μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος για τις γυναίκες και για τους άνδρες μειώνεται αν έχουν ένα παιδί, αλλά αυξάνεται με τα δύο ή περισσότερα παιδιά.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό "Circulation", μελέτησαν στοιχεία για περίπου μισό εκατομμύρια άτομα και βρήκαν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στον αριθμό των παιδιών και στον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Εκτιμούν ότι η εξήγηση είναι κυρίως οι κοινωνικό-οικονομικοί

και ψυχολογικοί παράγοντες, καθώς με ένα παιδί οι γονείς αισθάνονται την αναγκαία προστασία για τα γεράματά τους, αλλά με πολλά παιδιά νιώθουν συνεχώς αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις και κοινωνικές πιέσεις, πράγμα που τους δημιουργεί περισσότερο στρες.

Μια άλλη καναδική μελέτη στο ίδιο περιοδικό, με επικεφαλής την Κριστίν 'Αλμπερτ του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, που έγινε σε 34.600 γυναίκες, βρήκε ότι οι πολλαπλές εγκυμοσύνες αυξάνουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει καρδιακή αρρυθμία αργότερα στη ζωή της.
Όσα περισσότερα παιδιά αποκτά μια γυναίκα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αρρυθμίας (κολπικής μαρμαρυγής). Με τέσσερα παιδιά και άνω, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά περίπου 50%.

Μία τρίτη έρευνα στο "Circulation", που έγινε μεταξύ 70.180 γυναικών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γέννηση πρόωρου παιδιού (πριν την 37η εβδομάδα της κύησης) αυξάνει κατά 40% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο για τις γυναίκες αργότερα στη ζωή τους.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Βέρα Ρέγκιτς-Ζαγκρόσεκ, πρόεδρο της ομάδας εργασίας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας για τη «διαχείριση του καρδιαγγειακού κινδύνου κατά την εγκυμοσύνη», μετά τις νέες αυτές μελέτες «ο αριθμός των παιδιών θα πρέπει να θεωρηθεί ένας νέος παράγων που επηρεάζει τον κίνδυνο για μερικές καρδιαγγειακές νόσους τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες και το ζήτημα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω».

Keywords
Τυχαία Θέματα