Ο Θοδωρής Βουρνάς στο pagenews.gr

13:31 1/2/2018 - Πηγή: Pagenews

Ο Θοδωρής Βουρνάς, έχει στο ενεργητικό του πολλές θεατρικές παραστάσεις (πιο πρόσφατες οι “Ελιγμοί” στο Θέατρο 104 και “Στα Σκοτεινά Making Movies” στο Catrel Τεχνοχώρος) και αρκετές ταινίες μικρού μήκους, όπως ο “Θεατής” και το “Χωρίς Γάλα” που έχουν αποσπάσει βραβεία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Της Έπη Τρίμη

Από τον Ιανουάριο παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη την παράσταση «BU21” στο θέατρο

104 η οποία έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές. Μετά το πέρας της παράστασης BU21 θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτόν και για την παράσταση. Αυτός είναι κι ο λόγος της συνέντευξης που ακολουθεί.

Η παράσταση BU21, στο θέατρο 104 πραγματεύεται το φαινόμενο της τρομοκρατίας μέσα από την ιστορία έξι επιζώντων. Γιατί πρέπει να τη δει ο θεατής;

Το BU21 ξεκινάει με ένα τρομοκρατικό χτύπημα στο κέντρο του Λονδίνου και ακολουθεί σε βάθος χρόνου έξι ανθρώπου, που με διαφορετικό τρόπο, βίωσαν το πόνο και την απώλεια εκείνη την μέρα. Η αφετηρία τους είναι ένα καθαριστικό γεγονός, η πορεία του όμως δεν χαρακτηρίζεται από αυτό αλλά από τα θέλω του κάθε ένα και πως μπορούν να προσαρμοστούν και να διεκδικήσουν την καλύτερη δυνατή εξέλιξη του εαυτού τους. Δεν είναι ένα έργο για την τρομοκρατία αλλά για τον άνθρωπό και τη δύναμη αυτού να συνεχίζει να προχωράει μπροστά, είναι αυτό που όλους μας άφορα και όλοι μπορούμε να βρούμε ένα σημείο ταύτισης.

Τι είναι αυτό που σας έκανε το «κλικ» προκειμένου να ανεβάσετε ένα έργο μ’ ένα δύσκολο και λεπτό θέμα όπως αυτό;

Δανειζόμενος μια ατάκα από το έργο “αν δεν το χλευάσεις δεν θα το ξεπεράσεις” και συνεχίζω με μια ακόμα “όταν είσαι σε κρίση κάνεις αυτό που απλά πρέπει να κάνεις”. Αυτό μου έκανε καθαρό το στόχο του κειμένου, να μας δείξει πως όταν ένα τραύμα επουλώνεται η διαδικασία είναι δύσκολη αλλά συγχρόνους και αναπόφευκτη.

Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στον κόσμο που σάς παρακολουθεί επί σκηνής και τι σας έχουν πει μετά το πέρας της παράστασης;

Ότι η ζωή πάντα συνεχίζεται και όλοι προχωράμε μαζί της. Το πιο απλό και το πιο κατανοητό σε όλους. Μού αρέσει που μετά τις παραστάσεις ο κάθε θεατής έχει ταυτιστεί και με διαφορετικό ήρωα, δεν υπάρχει η διάθεση ότι ο ένας χαρακτήρας ξεχωρίζει από τον άλλο, όλοι έχουν κάτι να πουν σε όποιον έχει κάτι κοινό μαζί τους!

Τη δραματουργία στην επιβάλλει ο καιρός που ζεις και τα γεγονότα που βιώνεις ή οι εσωτερικές σου ανάγκες και φιλοδοξίες;

Πάντα οι εσωτερικές σου ανάγκες, οι προβληματισμοί σου και ότι σε κάνει να ταυτιστείς με το έργο σε οδηγεί και στην ανάλογη δραματουργία. Γι’ αυτό και ο κάθε σκηνοθέτης κάνει ένα διαφορετικό ανέβασμα. Είναι στη σκηνή η δικιά μας υποκειμενική ματιά σε αυτό τον κόσμο που χτίζουμε.

Ποιο είδος είναι δυσκολότερο να αποδόσεις θεατρικά; Η κωμωδία, ένα κοινωνικό έργο ή ένα δράμα;

Δε θεωρώ ότι υπάρχει κάτι δυσκολότερο ή ευκολότερο. Έχει να κάνει με το τι σου ταιριάζει, τι μπορείς να καταλάβεις και πιο απλά τι γουστάρεις πιο καλά!

Πώς μπορεί σήμερα ο άνθρωπος της γενιάς σας να μην υποκύψει στην απελπισία και στην αδράνεια;

Να είμαστε όλοι δημιουργικοί με πράγματα και δραστηριότητες που μας γεμίζουν και μας κάνουν να νιώθουμε δύναμη. Πάντα το ένα πράγμα φέρνει το άλλο. Αν δεν κάνεις κάτι δεν θα γίνει τίποτα. Οπότε σήκω, ξεκίνα και προχώρα μέρα με τη μέρα!

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια;

Μαζί με το BU21 έκανα και τα γυρίσματα της μικρού μήκους ταινίας “Συλλέκτης” που σύντομα θα ξεκινήσει μια μεγάλη βόλτα στα φεστιβάλ. Αυτή τη στιγμή είμαι στη διαδικασία οργάνωσης για την επόμενη θεατρική παράσταση που θα βρει το δρόμο της μέσα στο 2018.

Πώς θα θέλατε να κλείσουμε τη συνέντευξή μας;

Με μια αναφορά στους πολύ καλούς συντελεστές αυτής της παράστασης. Στο BU21 είχα την τύχη να ξαναδουλέψω με ηθοποιούς που είχαμε συναντηθεί στο παρελθόν και να συνεργαστώ για πρώτη φορά με ηθοποιούς που είχα καιρό στο μυαλό μου. Οι Χρηστίνα Γαρμπή, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Μανώλης Κλωνάρης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Βαγγέλης Σαλευρής, Λία Τσάνα είναι όλοι τους ένας και ένας.

Όπως και τα τρία φανταστικά κορίτσια που μαζί στήσαμε όλα τα πράγματα επί σκηνής. Η Κάσσυ Λεοντιάδου που ανέλαβε όλο το productiondesign της παράστασης, η Ντέπυ Γοργογιάννη που είχε την κινησιολογία και η Λυδία Τριγώνη, βοηθός σκηνοθέτη και υπεύθυνη για την απόδοση και μετάφραση του έργου μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα