Κυπριακό: Πάνε για παράταση των διαπραγματεύσεων και όχι για συνολική λύση


Το βασικό συμπέρασμα, το οποίο προκύπτει από τις μέχρι τώρα συνομιλίες για το Κυπριακό, είναι πως η Ιστορική Διάσκεψη στη Γενεύη δεν θα ρίξει αυλαία με την εξεύρεση μίας συνολικής λύσης. Αν και οι πληροφορίες λένε πως "αχνοφαίνεται" πρόοδος στις σχετικές συνομιλίες, εντούτοις οι ισορροπίες είναι τόσο λεπτές, που απαιτείται χρόνος, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.

Ας μην ξεχνάμε δε ότι μιλάμε για μία συμφωνία, η οποία θα οριστεί από τους λαούς, μέσω δημοψηφίσματος.

Αυτό, εξάλλου, έσπευσε να τονίσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενημερώνοντας για την μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων και ανοίγοντας "παράθυρο" σε χρονική παράταση των διαβουλεύσεων, πέρα από την Διάσκεψη στη Γενεύη.

Μετά την πρόσφατη "ψυχρολουσία" με το "ναυάγιο" στην Ελβετία τηρείται μία συγκρατημένη αισιοδοξία γύρω από το ζήτημα του Κυπριακού. Από τη μία όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές επιχειρούν να "ξορκίσουν" την πιθανότητα και μίας νέας εμπλοκής, από την άλλη κρατούν μικρό καλάθι, ειδικά ενώ η Τουρκία είναι ο αστάθμητος παράγοντας.

Ουσιαστικά, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κινήθηκε στις δηλώσεις του στο ίδιο μήκος κύματος με τον Άιντε, ο οποίος χθες κατέβασε τον πήχη των προσδοκιών για επίτευξη συνολικής λύσης στη Γενεύη, τονίζοντας χαρακτηριστικά "δεν χρειάζεται να φύγουμε από εδώ με ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφίσματος". Όπως άλλωστε επεσήμανε ο Γκουντέρες, "δεν λειτουργούμε με βάση ημερολογίου".

Ο Γκουτέρες υπογράμμισε μεν πως έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος, ωστόσο διευκρίνισε ότι απαιτείται χρόνος και υπομονή, ώστε όλες οι πλευρές να καταλήξουν στην καλύτερη δυνατή συμφωνία. Ο ίδιος, πέρα του ότι όταν ρωτήθηκε σχετικά, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, δήλωσε πως "βρισκόμαστε στην αφετηρία", δίνοντας έτσι το στίγμα των διαβουλεύσεων έως αυτή τη στιγμή.

"Είχαμε επικοιδομητικό διάλογο. Μια ανταλλαγή απόψεων, ώστε να ταυτοποιήσουμε όχι μόνο την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά και να ταυτοποιήσουμε τα σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα σαφές συμπέρασμα, που θέλουμε να φτάσουμε, να υπάρχουν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις που θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες των δύο πλευρών. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα σήμερα. Δεν μπορούμε να περιμένουν θαύματα άμεσων λύσεων", σημείωσε ο Γκουτέρες.

"Εμείς δεν έχουμε καμία ατζέντα, αλλά επιδιώκουμε τη συμφιλίωση των δύο μερών. Θέλουμε να αδράξουμε την ευκαιρία ώστε το συμβούλιο Ασφαλείας να σημάνει συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτού του συνεδρίου. Δεν είμαστε εδώ για μπαλώματα, αλλά για μια λύση, βιώσιμη για την Κύπρο. Μια λύση που θα είναι σύμβολο ελπίδας για έναν κόσμο που είναι γεμάτος θολά σημεία", πρόσθεσε.

Ο Γκουτέρες εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την έκβαση των διαβουλεύσεων, επισημαίνοντας ξανά και ξανά πως βασικός στόχος είναι η εξεύρεση μίας δίκαιης λύσης για όλες τις πλευρές. "Θέλουμε βιώσιμη λύση, όχι μπαλώματα", είπε ο ίδιος.

Πάντως, ο ΓΓ του ΟΗΕ έσπευσε να τονίσει πως η συμφωνία τίθεται στην κρίση των λαών μέσω δημοψηφίσματος , κάνοντας λόγο για πρόκληση. "Είτε θα έχουμε μια συμπαγή λύση, που θα γίνει αποδεκτή και από τους λαούς ή δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε επιτυχία.", συμπλήρωσε.

Με την συνέντευξη Τύπου του Γκουτέρες ολοκληρώθηκε και η πρώτη Σύνοδος με τη συμμετοχή της Νίκου Αναστασιάδη, του Μουσταφά Ακιντζί, του Έσπεν Μπαρθ Άιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι "προβολείς" τώρα στρέφονται στις κρίσιμες συζητήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, οι οποίες τελικά θα ξεκινήσουν στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης και όχι στις 4, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Προς το παρόν το τοπίο γύρω από τη συμμετοχή των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας παραμένει θολό. Σύμφωνα με πληροφορίες του pagenews.gr, εξελίξεις θα σημειωθούν αργά το βράδυ, ανάλογα με το πώς θα κυλήσουν οι απογευματινές διαπραγματεύσεις.

Αν η πρόοδος στις κρίσιμες συνομιλίες προχωρήσει, τότε δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας να αναχωρήσει αύριο, Παρασκευή, οπότε αναμένεται και να παραταθεί η διάρκεια της Πολυμερούς.

Προς το παρόν επικρατεί μία σύγχυση γύρω από τη στάση του Ερντογάν, ο οποίος έτσι κι αλλιώς έχει εξαρχής "τορπιλίσει" τη συμφωνία για το κορυφαίο ζήτημα του Κυπριακού, δηλώνοντας πως ο ίδιος δεν θα δώσει το παρόν στην Πολυμερή και ανοίγοντας τον Ασκό του Αιόλου, δίνοντας "πάσα" στον κ. Τσίπρα να ανοίξει "παράθυρο" και σε πιθανή δική του απουσία από τις "καυτές" διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ώρα, το BBC μεταδίδει πως ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ-προς έκπληξη όλων των εμπλεκόμενων πλευρών-θα μεταβεί τελικά στη Γενεύη. Πάντως, νωρίτερα την Πέμπτη ο υπουργός ΕΕ της Τουρκίας είχε δηλώσει πως ο Γιλντιρίμ θα δώσει το παρόν στις σημερινές διαπραγματεύσεις, αν πάνε στη Γενεύη τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Τερέζα Μέι, η οποία είχε προαναγγείλει την απουσία της από την Πολυμερή. Αυτό, ενώ οι κκ. Τσίπρας και Ερντογάν είχαν συμφωνήσει να βρίσκονται σε συνεχή επαφή για τις εξελίξεις, ώστε να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν.

Αν όντως ο Τούρκος πρωθυπουργός πάει στη Γενεύη, τότε θα ακολουθήσει η μετάβαση και του κ. Τσίπρα και της κυρίας Μέι, άρα η Διάσκεψη θα γίνει σε επίπεδο πρωθυπουργών.

Keywords
Τυχαία Θέματα