Πόσο σοβαρή είναι μια λιποθυμία;
Μια από τις συχνότερες αιτίες επίσκεψης των ενηλίκων, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων είναι τα συγκοπτικά ή λιποθυμικά επεισόδια. Η βελτίωση της πρόβλεψης του κινδύνου για συγκοπή και η διαχείρισή του θα βοηθούσε στον σχεδιασμό παρεμβάσεων για τη μείωση διενέργειας μη απαραίτητων εξετάσεων. Ωστόσο, προέχει η ασφάλεια και γι’ αυτό είναι αδιανόητη η μη διερεύνηση της αιτίας.
«Συγκοπή ή λιποθυμία είναι η αιφνίδια, παροδική απώλεια συνείδησης, συνοδευόμενη από απώλεια του ορθοστατικού τόνου και αυτόματη ανάνηψη, χωρίς ηλεκτρική ή φαρμακευτική ανάταξη. Οφείλεται
«Αρρυθμίες (όπως βραδυκαρδία ή επεισόδια κοιλιακής ταχυκαρδίας), δομικές καρδιακές βλάβες (όπως στένωση αορτικής βαλβίδας) και στεφανιαία νόσος αποτελούν τους λόγους που τα λιποθυμικά επεισόδια προκύπτουν εξαιτίας καρδιακών προβλημάτων. Επιπλέον, μπορεί να οφείλονται σε νευρολογικά αίτια (όπως π.χ. ισχαιμικό εγκεφαλικό ή κρίση επιληψίας), αλλά και σε αγγειοπαρασυμπαθητικά, μετά από έντονο πόνο, θέαση αίματος και στρες. Η ορθοστατική συγκοπή, η οποία προκαλείται από απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης όταν ο άνθρωπος από ύπτια θέση μεταβαίνει γρήγορα σε όρθια θέση, είναι άλλος ένας λόγος συγκοπτικού επεισοδίου και μπορεί να οφείλεται σε λήψη φαρμάκων, όπως διουρητικά ή αντιπυρετικά φάρμακα» προσθέτει ο γιατρός.
Οι αιτίες της συγκοπής διαφέρουν από ηλικία σε ηλικία. Ο επιπολασμός της συγκοπής αυξάνεται με τη γήρανση και υπερβαίνει το 20% σε άτομα ηλικίας ≥ 75 ετών. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με συγκοπή έχουν κατά μέσο όρο 3,5 φορές περισσότερες χρόνιες παθήσεις και λαμβάνουν 3 φορές περισσότερα φάρμακα από τον γενικό πληθυσμό, παράγοντες που συμβάλλουν στην πολυπλοκότητα της αξιολόγησης και της διαχείρισης των λιποθυμικών επεισοδίων σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Εκτός από την πολυνοσηρότητα και την πολυφαρμακία, υπάρχουν επίσης αλλαγές που σχετίζονται με τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς λόγω ηλικίας, οι οποίες συμβάλλουν στην υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης και τον επιπολασμό της συγκοπής στους ηλικιωμένους.
Μεταξύ όλων, οι αρρυθμίες και οι διαρθρωτικές καρδιαγγειακές αιτίες ευθύνονται για τη μειονότητα των περιστατικών.
«Για τη διάγνωση είναι σημαντικό να γνωρίζει ο καρδιολόγος το ιστορικό του επεισοδίου, τα πρόδρομα συμπτώματα, όπως ζάλη, ναυτία, πόνος, θολή όραση, εφίδρωση κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, καθώς και εάν προέκυψε σύγχυση ή παρατεταμένοι σπασμοί μετά απ’ αυτό. Οι αρχικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται για τον αποκλεισμό των καρδιακών αιτιών είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα, ο αιματολογικός έλεγχος και πιθανόν 24ωρη καταγραφή της δραστηριότητας της καρδιάς» επισημαίνει ο κ. Αλεξάκης.
Η αιφνίδια απώλεια συνείδησης είναι επικίνδυνη τόσο για τον ίδιο τον ασθενή όσο και για το περιβάλλον του. Εάν π.χ. συμβεί κατά τη διάρκεια οδήγησης μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο του χειριστή και/ή άλλων ανθρώπων, αλλά και σημαντικές υλικές ζημιές. Οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν αποχή από την οδήγηση για μέχρι και 6 μήνες μετά από επεισόδιο συγκοπής και επανέναρξη αν το επεισόδιο δεν επαναληφθεί κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου.
«Δεδομένου ότι ο αριθμός των υπερηλίκων συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως, τα συγκοπτικά επεισόδια παραμένουν μια σημαντική περίπλοκη κατάσταση που απαιτεί μελέτη από ειδικούς, προκειμένου να ερευνηθούν οι πιθανές αιτίες και να εφαρμοστούν οι καλύτερες θεραπευτικές παρεμβάσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η υψηλής ποιότητας φροντίδα αυτού του ευάλωτου πληθυσμού» σημειώνει ο κ. Αλεξάκης.
Οι λιποθυμίες όμως δεν προκύπτουν μόνο στους ηλικιωμένους, αλλά και στα παιδιά και στους νέους. Βέβαια, η πλειοψηφία τους δεν οφείλεται σε καρδιακή νόσο ή σημαντική αρρυθμία, αλλά σίγουρα απαιτείται έλεγχος προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καρδιακής αιτιολογίας. Η προσεκτική κλινική εξέταση, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, η διενέργεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος (για τον έλεγχο του μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού, το σύνδρομο μακρού QT –μια πάθηση που δύναται να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο– και ενδείξεις πιθανής ύπαρξης άλλων νόσων ικανών να προκαλέσουν επικίνδυνες για τη ζωή αρρυθμίες) θα ολοκληρώσει τον αρχικό έλεγχο. Όπως συμβαίνει και με τους ηλικιωμένους, οι επιπλέον εξετάσεις που ενδεχομένως απαιτηθούν για τον αποκλεισμό άλλων αιτιών που οδήγησαν στο συγκοπτικό επεισόδιο είναι το υπερηχοκαρδιογράφημα, η δοκιμασία κοπώσεως και το Holter ρυθμού.
Όταν τα αίτια είναι καρδιολογικής φύσεως, υπάρχουν επεμβατικές μέθοδοι που επιτρέπουν τη διόρθωση του προβλήματος, ενώ όταν είναι αγγειοπαρασυμπαθητικά ή οφείλονται σε ορθοστατική υπόταση συστήνεται απλώς η αποφυγή της αιτίας που προκαλεί τη λιποθυμία.
«Η αντιμετώπιση ενός ανθρώπου που λιποθυμά είναι ο έλεγχος της αναπνοής του και η τοποθέτησή του σε ύπτια θέση, με τα πόδια σε υψηλότερη θέση από το υπόλοιπο σώμα, καθώς η στάση αυτή βοηθά στην καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου. Αφού το άτομο επανέλθει, είναι καλό να μην μετακινηθεί ούτε να ανασηκωθεί για τουλάχιστον 15 λεπτά, εφόσον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, π.χ. δεν βρίσκεται στο πεζοδρόμιο μεσημέρι καλοκαιριού» καταλήγει ο κ. Αλεξάκης.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Σε σένα που μου δίνεις 3 ευρώ την ώρα» – Η επιστολή μιας Ελληνίδας φιλολόγου
- The Voice 2017: Δείτε τον μεγάλο νικητή
- Πάτρα: Τις έπιασε να του κάνουν μάγια - Άγριο «μπερντάκι» σε αυλή σπιτιού
- Ξέσπασμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
- Κώστας Κοκκινάκης: Δείτε την κούκλα κόρη του πολίστα του Survivor
- Συγκλονίζει ο γιος του οδηγού ταξί που δολοφονήθηκε από τον μανιακό
- Παραδόθηκε ο νέος δρόμος
- Οι πράκτορες του ΟΠΑΠ εξηγούν γιατί κλείνουν τα πρακτορεία τους στις 9 και 10 Μαρτίου - ΒΙΝΤΕΟ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Pagenews
- Νέο μποτιλιάρισμα στην Αθήνα λόγω της απεργίας
- Apple: Τέλος στα σενάρια για χρήση θύρας USB-C
- Μητσοτάκης σε εργαζόμενους ΜΜΜ: Σταματήστε την απεργία
- Το γύρο του διαδικτύου κάνει η φωτογραφία του Σύριου μέσα στη βαλίτσα (pics)
- Politico: Η Ελλάδα αναζητά "καταφύγιο" στην Παγκόσμια Τράπεζα
- Εκ νέου πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γιώργος Παπανδρέου
- Οι τρεις άξονες της Ασφάλειας για τον εντοπισμό του "μανιακού"
- Πόσο σοβαρή είναι μια λιποθυμία;
- Ο Βίζερ δείχνει τον "μποναμά" Τσίπρα ως αιτία για τη σκληρή στάση των δανειστών
- Ο Ζιπέ ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τον Φιγιόν;
- Τελευταία Νέα Pagenews
- Πόσο σοβαρή είναι μια λιποθυμία;
- Οι συνεργάτες του Φιγιόν εγκαταλείπουν το καράβι...
- Apple: Τέλος στα σενάρια για χρήση θύρας USB-C
- Οι τρεις άξονες της Ασφάλειας για τον εντοπισμό του "μανιακού"
- Μητσοτάκης σε εργαζόμενους ΜΜΜ: Σταματήστε την απεργία
- Το γύρο του διαδικτύου κάνει η φωτογραφία του Σύριου μέσα στη βαλίτσα (pics)
- Politico: Η Ελλάδα αναζητά "καταφύγιο" στην Παγκόσμια Τράπεζα
- Ο Ζιπέ ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τον Φιγιόν;
- Εκ νέου πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γιώργος Παπανδρέου
- Πτωτικό κλείσιμο της εβδομάδας στα ασιατικά χρηματιστήρια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Δείπνο Ηλιθίων»: Σύσσωμη η showbiz στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης
- Έλενα Παπαρίζου: Οι λεπτομέρειες του look της στο τελικό του The Voice
- Εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών
- Kαλαμάτα: Στο Διοικητήριο φιλοξενούνται οι 85 μετανάστες
- Χίος: Παθολογοανατομικό εργαστήριο στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο
- Μετά το Πάσχα οι πρόσφυγες στην Κρήτη
- Κρήτη: Το ιδιαίτερο της μαθήτριας πήρε εφιαλτική τροπή - Τι έδειξαν οι κρυφές κάμερες που έβαλαν οι γονείς της!
- Συλλήψεις και έφοδοι σε σπίτια στην Κρήτη
- Η Ανδριάνα Μπάμπαλη και το Quarderinas Quartet στο Faust
- Προσοχή! Κλειστοί πέντε σταθμοί του Μετρό το Σαββατοκύριακο (04-05/03)