Σκόπελος ΔΝΤ στη συμφωνία για μέτρα 4,2 δισ.!


Μέχρι και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ενδέχεται να πυροδοτηθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα από τις αποκαλύψεις ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου την Παρασκευή για τις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ, οι οποίες εντείνουν το αίσθημα της αβεβαιότητας, μόλις λίγα 24ωρα πριν το κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας και ενώ ο πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη στο Άμπου Ντάμπι, όπου αύριο έχει προγραμματισμένη συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο, στο περιθώριο της Διάσκεψης της UNESCO.

Ειδικότερα,

σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της κυβέρνησης, το Ταμείο φέρεται να ζητά μέτρα 4,2 δισ ευρώ, τη διετία 2019-2020 και μάλιστα τα θέλει τώρα! Δηλαδή απαιτεί την άμεση νομοθέτησή τους.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δηλώνει πως δεν συζητάει καν αυτό το ενδεχόμενο. Μάλιστα, η ίδια πηγή είπε πως ούτε αυτή η κυβέρνηση ούτε και καμία άλλη, όμως, μπορεί να συνυπογράψει μέτρα 4,2 δισ. ευρώ, που παραμείνει ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% το 2019-2020.

Σύμφωνα δε με τον ίδιο παράγοντα, οι δανειστές πρότειναν εναλλακτικά στην Αθήνα να περιληφθεί όρος για λήψη νέων μέτρων στην «πολιτική συμφωνία», η οποία θα συναφθεί στο Eurogroup, αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε.

"Δεν θα μπούμε σε συζήτηση για καινούργια μέτρα που θα νομοθετήσουμε από τώρα. Θα ήταν αντιδημοκρατικό και ανέντιμο να δεσμευτούμε για μέτρα το 2019-2020, ενώ θα έχουν μεσολαβήσει και εκλογές ως τότε. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει μέτρα για μείωση αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ ή περικοπή στις συντάξεις", τόνισε ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας επιβεβαίωσε ουσιαστικά τόσο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και τον Μπερνουά Κερέ της ΕΚΤ, οι οποίοι έχουν ανοίξει "παράθυρο" και σε έκτακτο Eurogroup μέσα στο μήνα, λέγοντας πως δεν αποκλείεται η διεξαγωγή και νέου συμβουλίου πριν τα Χριστούγεννα.

Αναφορικά με το αν οι εξελίξεις αυτές, δρομολογούν πολιτικές ανατροπές, η ίδια πηγή δήλωσε πως "αυτό που το ξέρουμε εμείς, το ξέρουν και οι δανειστές".

Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος εμφανίστηκε διατεθειμένος να συζητήσει μια επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» και μετά το 2019, αν και πιστεύει ότι και το ΔΝΤ ακόμα θεωρεί άδικο να προβλεφθούν «οριζόντιες» περικοπές και όχι στοχευμένα μέτρα.

"Το Μνημόνιο έλεγε για σταθερά υψηλά πλεονάσματα 3,5% από το 2018 και μετά, στο Eurogroup το κείμενο μιλούσε για μια δεκαετία ακόμα, αλλά η κυβέρνηση αντέδρασε και προτιμήσαμε τον όρο "μεσοπρόθεσμα". Τώρα το θέμα είναι "πού θα κάτσει η μπίλια", ανάμεσα στις προτάσεις που συζητιούνται για αρκετά χρόνια ή για "μηδέν χρόνια", που λέμε εμείς", είπε.

"Αν ήταν μόνο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, θα είχαμε κλείσει εδώ και δυο εβδομάδες", υποστήριξε.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Σαββατοκύριακο αυτό αναμένεται ιδιαίτερα "καυτό", με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητεί την πολιτική στήριξη του Φρανσουά Ολάντ στη διαπραγμάτευση για το χρέος, ενώ έπεται και τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με την Άγγελα Μέρκελ.

Αυτό που έχει εξίσου μεγάλη σημασία για την Αθήνα, είναι, αν οι πληροφορίες που θέλουν την Σύνοδο του Βερολίνου, τη λεγόμενη συνάντηση του “Washington Group”, να διεξάγεται μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα επιβεβαιωθούν.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός προσπαθεί να ισορροπήσει πάνω σε τεντωμένο σχοινί, την ώρα που από τη μία βρίσκεται εγκλωβισμένος στο έλεος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και από την άλλη έρχεται αντιμέτωπος με τη λαϊκή οργή κατά των κυβερνητικών χειρισμών. Οι μέρες, που διανύει το Μαξίμου, μοιάζουν με... "εφιάλτη", ενώ όσο περνούν τα 24ωρα και φτάνουμε στο περιβόητο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, τόσο το "μαύρο σενάριο" για τον Αλέξη Τσίπρα φαντάζει επικρατέστερο. Ποιό είναι αυτό; Το δίλημμα, ή υπογραφή και τέταρτου μνημονίου με συνοδεία και νέων, πολύ σκληρών μέτρων ή εκλογές και αποχώρηση από την εξουσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα