Σοκ στην κυβέρνηση, οργή στις Βρυξέλλες: Ο Α. Πάγος ανοίγει ξανά την υπόθεση Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ


Νέος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση καθώς ο Αρειος Πάγος ανακαλεί την απαλλακτική απόφαση για τον Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα του 2009.

Πρόκειται για μια υπόθεση που έφτασε να αποτελεί και αντικείμενο... διαπραγμάτευσης με τους δανειστές οι οποίο αξίωναν όχι μόνο να κλείσει η υπόθεση και να απαλλαγεί ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ αλλά να αποζημιωθεί για τα δικαστικά έξοδα και την δικαστική του ταλαιπωρία κάτι που σύμφωνα με δημοσιεύματα αποδέχθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Προ μερικών εβδομάφων το Συμβούλιο Εφετών σε χρόνο-ρεκόρ εξέδωσε απαλλακτικό βούλευμα για τον Ανδρέα Γεωργίου και μόνον τότε έκλεισε η β' αξιολόγηση

Ωστόσο κυβέρνηση και δανειστές υπολόγισαν χωρίς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου η οποία έκανε δεκτή αίτηση για αναίρεση του βουλεύματος με το οποίο απηλλάγη ο Ανδρέας Γεωργίου από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος το οποίο αφορούσε τις καταγγελίες περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί, κατά τους καταγγέλλοντες, η υπαγωγή της χώρας σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, μνημόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε την αναίρεση εντοπίζοντας στο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για Γεωργίου νομικούς λόγους, για τους οποίους και εισηγείται την επανεξέταση της υπόθεσης.

Είναι η δεύτερη φορά που η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ασκεί αναίρεση σε απαλλακτικό βούλευμα που αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Συνήγορος Γεωργίου: Αν είπε ψέματα, να επιστρέψει η χώρα τα δάνεια

«Θεωρητικά δεν υπάρχει τέλος στην υπόθεση Γεωργίου…» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο συνήγορος του κ. Γεωργίου Γιώργος Στεφανάκης.


«Αν ο Ανδρέας Γεωργίου είναι ένοχος, αν πράγματι είπε ψέματα, αν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (για το έλλειμμα) ήταν ανακριβή, δεν θα είχαμε πάρει τα δάνεια» επισήμανε ο Γιώργος Στεφανάκης.

«Αν πράγματι ο κ. Γεωργίου είπε ψέματα, θα ήμασταν πλούσιοι, θα παίρναμε λεφτά που μας περίσσευαν… Τότε να γυρίσουμε αμέσως πίσω τα 320 δισεκ. ευρώ να τελειώνουμε» δήλωσε σκωπτικά ο δικηγόρος.

«Η δικαστηριακή αλήθεια δεν μπορεί να συγκρούεται προς το αυτονόητο, γιατί τότε δικάζεται το κυρός της δικαιοσύνης. Υπάρχουν 320 δισεκ. να τα δωσουμε πίσω; Είμαστε η πλουσιότερη χώρα της υδρογείου;» διερωτήθηκε.

«Και το καλύτερο ρολόι του κόσμου αν το ξεκινήσεις τώρα να δείχνει μεσάνυχτα θα δείξει ποτέ τη σωστή ώρα;» είπε ακόμα ο κ. Στεφανάκης, υπενθυμίζοντας ότι και «ο υπουργός Οικονομικών για να πάρει τη δόση διαπραγματευόταν για την απόφαση της Δικαιοσύνης. «Όταν το λάθος είναι διαρκές ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν θα είναι κολακευτικό για τη χώρα να παραβιάζουμε ό,τι είναι αυτονόητο».

Σταθάκης: Δεν είναι στις προθέσεις μας να επαναφέρουμε θέμα Γεωργίου

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου να επανεξεταστεί η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση πήρε όλα τα μέτρα που ήταν αναγκαία να πάρει «Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να επαναφέρει θέματα όπως του κ. Γεωργίου» ξεκαθάρισε.

Χατζηδάκης: Ενα ακόμη σίριαλ

Για «ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ με τον κ. Γεωργίου που συνεχίζεται, και θα συνεχιστεί» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με τους θεσμούς ακόμη και να του καταβάλει τα δικαστικά του έξοδα για τις προηγούμενες δικαστικές περιπέτειες. Εγώ, πρόσθεσε πάντως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, δεν θα γίνω ΣΥΡΙΖΑ για να κρίνω τη Δικαιοσύνη.

Οργή στις Βρυξέλλες

Το νέο άνοιγμα της υπόθεσης προκαλεί πονοκέφαλο στην Αθήνα αλλά και οργή στις Βρυξέλλες καθώς λίγα εικοσιτετράωρα από την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. από το eurogroup, στη βάση της ελληνικής υπόσχεσης να κλείσει η υπόθεση, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Κομισιόν: Ξεκάθαρη η θέση μας για τον Γεωργίου

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς που κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου είπε κατ' αρχήν: «Είναι ζήτημα αρχής να μη σχολιάζουμε εθνικές νομικές διαδικασίες».

Ωστόσο έσπευσε να προσθέσει με νόημα ότι η Κομισιόν έχει δηλώσει ξεκάθαρα την άποψή της για την αξιοπιστία και την ορθότητα των στοιχείων της Υπηρεσίας την περίοδο 2010-2015, υπό την προεδρία του Ανδρέα Γεωργίου, σε επιστολή της προς τις ελληνικές αρχές τον Αύγουστο του 2016.

Παράλληλα, ο αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση της Επιτροπής ότι το σύστημα με το οποίο λειτουργεί πλέον η στατιστική υπηρεσία σε συνέχεια των θεμελιωδών αλλαγών στη νομοθεσία και των απαραίτητων εγγυήσεων που εισήχθησαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα υπήρχαν στο παρελθόν με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑT, είναι αποτελεσματικό.

Νωρίτερα, κοινοτικές πηγές σημείωνανν ότι το έλλειμμα της Ελλάδος το 2009 ήταν 15,1% του ΑΕΠ όπως προκύπτει από την μεθοδολογία του eurostatat η οποία δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.

"Για τις Βρυξέλλες, τα κράτη μέλη και την παγκόσμια στατιστική κοινότητα, τη σήμερον ημέρα, αν κάποιος λέει ότι το έλλειμμα δεν ήταν 15,1% αλλά ήταν 4 ή 5%, τότε το κάνει είτε από δόλο, προσπαθεί δηλαδή συνειδητά να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό, είτε από ανεπάρκεια. Οι λογιστικοί κανόνες ESA 95 και ΕSA 2010 δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης" ξεκαθάριζαν.

Για να καταλήξουν: "Η ΕΕ δεν ενδιαφέρεται και δεν παρεμβαίνει στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης, το τι κάνει όμως η Eurostat και το ποιοι είναι οι κοινοτικοί κανόνες δεν εμπίπτει στην εθνική δικαιοδοσία. Γι’αυτό και ήταν προϋπόθεση η πληρωμή των δικαστικών εξόδων του Α.Γεωργίου".

Keywords
Τυχαία Θέματα