Αξιολόγηση: Πάμε για... "καυτό" καλοκαίρι!

08:10 1/3/2017 - Πηγή: Pagenews

Του Αλέξη Ρωμανού

Τώρα η κυβέρνηση στοχεύει να επιτύχει προσωρινή συμφωνία μέχρι τις 20 Μαρτίου.

Εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ή πιθανότητα να καταλήξει τώρα σε συμφωνία με τους δανειστές για όλα τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει πριν από το Eurogroup του Μαρτίου όλα τα ζητήματα που μπορούν να διευθετηθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, να πάει στο Eurogroup με αυτό το πακέτο ως «προσωρινή συμφωνία», και να παραπέμψει σε έναν επόμενο γύρο –πολιτικής - διαπραγμάτευσης τα θέματα-«αγκάθια» των πρωτογενών πλεονασμάτων και της μακροπρόθεσμης

ελάφρυνσης χρέους.

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος περιέγραψε ως εξής τη διαδικασία και τον οδικό χάρτη θα ακολουθηθεί:

-Σ’ αυτόν το γύρο διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε, θα επιδιωχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (Staff Level Agreement), η οποία πρέπει να υπάρχει πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, μέχρι να συμφωνηθούν οι παράμετροι των πλεονασμάτων και του χρέους.

-Στη συνεδρίαση του Eurogroup ΔΝΤ αναμένεται να πει ότι μετέχει προσωρινά σε αυτή τη συμφωνία, εφόσον ικανοποιούνται και οι υπόλοιπες παράμετροι που έχει θέσει, πέραν των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Τότε θα συζητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων και οι πρόσθετες παρεμβάσεις στο χρέους – δύο ζητήματα από τα οποία εξαρτάται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα τραβήξει ίσως και μέχρι το καλοκαίρι, όπως υποστηρίζουν αρκετοί επενδυτικοί οίκοι, όπως η Bank of America σε χθεσινή της ανάλυση.

Ως «μικρή πρόοδο» χαρακτηρίζει την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα η Bank of America αλλά τονίζει ότι υπάρχουν ακόμα πολλές δυσκολίες για τη β’ αξιολόγηση και τα «χειρότερα μπορεί να είναι μπροστά για τα ελληνικά assets τους μήνες που έρχονται».

Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου, κάποιος έπρεπε να υποχωρήσει για να τετραγωνιστεί ο κύκλος και πιθανότατα αυτός είναι η ελληνική κυβέρνηση. Δέχτηκε μεταρρυθμίσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις που απαιτούσε το ΔΝΤ και πήρε μια μικρή νίκη: το δικαίωμα να διαθέσει σε αναπτυξιακά μέτρα την υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους.

Η BofA αναμένει ότι θα συνεχιστούν οι καθυστερήσεις μέχρι να προκύψει πίεση από την ανάγκη χρηματοδότησης, με τις λήξεις ομολόγων του Ιουλίου να πιέζουν για μια συμφωνία όλες τις πλευρές.

Ίσως τελικά να απαιτηθεί η διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος, με μικρή ή καθόλου συμμετοχή του ΔΝΤ, εκτιμά ο οίκος και συμπληρώνει ότι αυτό πιθανότατα απαιτεί να υπάρχουν νέες κυβερνήσεις σε Ολλανδία και Γερμανία. Αυτό έχει δύο ρίσκα: Πρώτον, να υπάρξει ένα «αφήγημα» για την υπέρβαση των αναγκών που δημιουργούν οι λήξεις του καλοκαιριού και δεύτερον, να δούμε τις προθέσεις των νέων κοινοβουλίων που θα προκύψουν από τις εκλογές.


Αναφορικά με το πώς θα μπορούσε να υπάρξει υπέρβαση του προβλήματος των λήξεων σημειώνει ότι θα μπορούσε να γίνει μερική εκταμίευση, με αντάλλαγμα τη μερική εφαρμογή κάποιων μεταρρυθμίσεων.

Η Bank of America επαναλαμβάνει ότι το παραπάνω σενάριο βάζει σε κίνδυνο την ένταξη στο QE τη φετινή χρονιά. Μπορεί να συμβεί αλλά οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και στα θέματα που μένουν ανοικτά μετά από μια αξιολόγηση θα δώσουν τη δικαιολογία στην ΕΚΤ να κρατήσει τη χώρα εκτός ποσοτικής χαλάρωσης. Επιπλέον, αν η χώρα μπει στο QE αργότερα φέτος, τα οφέλη θα είναι περιορισμένα καθώς το πρόγραμμα θα είναι στα τελευταία του στάδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα