Το φαινόμενο Τραμπ, η Ελλάδα και το "κουστούμι" του ΔΝΤ


Του Αλέξη Ρωμανού

«Παγωμάρα» επικρατεί στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και ειδικότερα στο Οικονομικό επιτελείο, μετά την εκλογική ανατροπή στις ΗΠΑ, που έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στο τιμόνι της αμερικανικής προεδρίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δίαχυτη είναι η ανησυχία για το πόσο και πώς το... φαινόμενο Τραμπ θα επηρεάσει τόσο το ελληνικό πρόγραμμα όσο και το μελλοντικό ρόλο του ΔΝΤ

σε αυτό.

Αθήνα και Ευρώπη φαίνεται πως προβληματίζονται για τη μελλοντική συνεργασία μίας κυβέρνησης Τραμπ με το ΔΝΤ, καθώς ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών κατά την προεκλογική του εκστρατεία δεν έδειξε να ασχολείται καθόλου με τα χρέη των χωρών της ΕΕ.

Η ιστορία έχει δείξει πως μέχρι τώρα-και παρά τις όποιες διαφωνίες-οι Αμερικανοί στάθηκαν στον πλευρό των Ευρωπαίων, όταν επρόκειτο να επιβάλλουν το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ανεξάρτητα από τη θέληση των υπό ανάπτυξη χωρών.

Το εύλογο ερώτημα, το οποίο προκύπτει, είναι, αν θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική; Υπάρχει εμπιστοσύνη στον νέο πλανητάρχη για την οικονομική διάσωση της Ελλάδας;

Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, διακατέχεται από αμφιβολίες.

Ως προς το χρέος οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και δια μέσου του ΔΝΤ ήταν ανέκαθεν "σύμμαχοι" των ελληνικών κυβερνήσεων προς την πορεία μίας ουσιαστικής διευθέτησης του ζητήματος.

Τη στιγμή πάντως, που ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να βάλει μπροστά... την πολιτική διαπραγμάτευση για το χρέος, ενώ σύσσωμοι οι Ευρωπαίοι μας γυρίζουν την πλάτη, τα μηνύματα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού από χθες δεν είναι πλέον ενθαρρυντικά.

Η Αθήνα, η οποία μάλιστα τελεί υπό την αναμονή της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στις 14 Νοεμβρίου, είχε ανοιχτά υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, ποντάροντας στην παρέμβασή της για άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Τώρα, η εκλογική ανατροπή στις ΗΠΑ αποτελεί ανατροπή και για την επικοινωνιακή πολιτική της Αριστεράς.

Η Χίλαρι Κλίντον και γενικώς οι Δημοκρατικοί ήταν φιλικοί προς την Ελλάδα. Δεν είναι λίγες οι παρεμβάσεις του προέδρου Ομπάμα και υπουργών του να βρεθεί λύση με το ελληνικό χρέος, ώστε να μη δημιουργηθεί νέα αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία. Ομπάμα και Κλίντον είχαν πάντα στην ατζέντα τους τα θέματα της ελληνικής οικονομίας, κάτι που προφανώς θα αλλάξει. Η πλευρά Τραμπ δεν ασχολήθηκε ποτέ με την Ελλάδα και μένει πλέον να δούμε, ποιά θα είναι η θέση της και η επίδρασή της στην πολιτική, την οποία θα ακολουθήσει το ΔΝΤ.

Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν συγκρούσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης για το ελληνικό χρέος, οι Αμερικανοί όποτε χρειάστηκε πήραν θέση υπέρ της Ελλάδας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμετείχε στο πρόγραμμα. Είναι άγνωστη πλέον η στάση, που θα κρατήσει το «σύστημα Τραμπ», άλλωστε στην προεκλογική του εκστρατεία δεν αναφέρθηκε σ’ αυτό. Σε κάποια ομιλία του, πάντως, είχε αφήσει αιχμές για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, κατηγορώντας τον Ομπάμα ότι θα οδηγήσει την αμερικανική οικονομία στο τέλμα... της Ελλάδας.

Είναι δεδομένο ότι υπάρχει πρόβλημα στη συνεννόηση του νικητή των εκλογών με τους Ευρωπαίους και κυρίως με την Γερμανία.

Έρχονται αλλαγές... με κλειστά τα "σύνορα" των ΗΠΑ

Μετά την εκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ η κυβέρνηση κάθεται σε "αναμμένα κάρβουνα", χάνοντας ουσιαστικά και το τελευταίο της διπλωματικό χαρτί, που ήταν η ηχηρή παρέμβαση Ομπάμα για λύση στο χρέος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι συμφωνούν πως οι ΗΠΑ θα κλειστούν περισσότερο στα σύνορά τους και ειδικά στα οικονομικά η πλευρά Τραμπ πιστεύει στον περισσότερο προστατευτισμό.

Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν σταδιακές αλλαγές στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα για σειρά θεμάτων, κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει ιδιαίτερα την Αθήνα. Το σίγουρο είναι ότι η επίσκεψη Ομπάμα την επόμενη εβδομάδα δεν έχει κανένα ιδιαίτερο νόημα κυρίως σε ό,τι αφορά την υπόθεση του χρέους και της στάσης του ΔΝΤ.

Μας ειρωνεύεται ο πλανητάρχης

Οι αναφορές του Τραμπ για την Ελλάδα δεν είναι πολλές, μια από αυτές είναι ειρωνική. «Εμείς δεν έχουμε καμιά δουλειά με την Ελλάδα. Ας αφήσουμε τη Γερμανία να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, που άλλωστε το γνωρίζει καλύτερα. Ή ακόμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία. Αυτοί μπορούν να χειριστούν την κατάσταση», είχε πει ο μεγιστάνας σε συνέντευξή του, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Άλλες φορές ο Τραμπ είχε τονίσει ότι η Ελλάδα είναι μια προβληματική χώρα, λέγοντας πως ήταν λάθος της το ότι έμεινε στο ευρώ. «Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει γυρίσει στο εθνικό της νόμισμα. Ηταν ο μόνος τρόπος για να καταφέρει να ορθοποδήσει, πιθανότατα. Δεν βλέπω πώς μπορεί να το κάνει τώρα», είχε δηλώσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τον περασμένο Μάιο, δε, μιλώντας στο CNBC, ο μεγιστάνας είχε ρίξει στο τραπέζι το... σχέδιό του για το εθνικό χρέος των ΗΠΑ, κάνοντας ειρωνική αναφορά στη χώρα μας. «Ας αντιγράψουμε την Ελλάδα. Θα ζητήσουμε από τους πιστωτές κούρεμα ή μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους μας», είχε πει.

Αλλά και ο Μάικ Πενς, ο νέος αντιπρόεδρος πλέον των ΗΠΑ και στενός συνεργάτης του Τραμπ, είχε πει, μιλώντας σε ψηφοφόρους του κόμματος και προσπαθώντας να πείσει πως οι Δημοκρατικοί καταστρέφουν τις ΗΠΑ: «Μήπως θέλουν να μας κάνουν μια χρεοκοπημένη χώρα όπως η Ελλάδα»;

Keywords
Τυχαία Θέματα