"Πονοκέφαλος" ο νέος πλανητάρχης για την Ευρώπη


"Βόμβα μεγατόνων" είναι για την Ευρώπη η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, με το Βερολίνο να στήνει ήδη τη στρατηγική του για την επόμενη μέρα. Οι πρώτες αντιδράσεις μυρίζουν αμηχανία... μία ημέρα αφότου τα γερμανικά ΜΜΕ τόνιζαν πως αυτό, που φοβάται ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, είναι τί θα γίνει με τα σοβαρά προβλήματα του Νότου, αν νικήσει ο Τραμπ.

Σημειώνεται πως η αλλαγή σκυτάλης στην αμερικανική προεδρία βρίσκει την Ευρώπη

σε μία πολύ κρίσιμη πολιτικά και οικονομία συγκυρία ενόψει γαλλικών και γερμανικών εκλογών, ιταλικού δημοψηφίσματος και έντονης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Αυτό για το οποίο ανησυχεί περισσότερο όλη η ευρωπαϊκή "οικογένεια" είναι κατά πόσο οι σχέσεις Τραμπ και ΔΝΤ μπορεί να είναι λειτουργικές και αποτελεσματικές για τις χώρες, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, μεταξύ άλλων και η Ελλάδα.

Ειδικότερα, φανερά προβληματισμένος εμφανίστηκε ο Μάρτιν Σουλτς. Μιλώντας στο ραδιόφωνο "Europe1" λίγο μετά την επισημοποίηση του αποτελέσματος στις ΗΠΑ, ο ίδιος συνέκρινε με το Brexit συνέκρινε την εκλογή του Ντόναλτ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ . "Μετά το Brexit ένα κύμα διαμαρτυρίας και στην Αμερική έφερε τελικά τον Τραμπ στον Λευκό Οικο" είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Eξήγησε ότι η έκπληξή του για το αποτέλεσμα οφείλεται στο ότι "μέχρι τελευταία στιγμή ήλπιζε σε μια νίκη της Κλίντον, για να αποφευχθεί μια πλειοψηφία στον Τραμπ ο οποίος κατά την εκστρατεία κινητοποίησε με τρόπο αρνητικό και επιθετικό τα συναισθήματα και ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν έχει ανάγκη από οποιοδήποτε συμβουλευτικό θεσμό, πράγμα επικίνδυνο για ένα πρόεδρο των ΗΠΑ".

Ο Σουλτς είναι παράλληλα απογοητευμένος, "διότι οι δυνάμεις των Δημοκρατικών δεν έπεισαν και δεν κινητοποίησαν όπως έπρεπε τις μειονότητες ώστε να εμποδιστεί η νίκη Τραμπ".

Ο πρόεδρος του ΕΚ θεωρεί ότι είναι δυνατή η μελλοντική συνεργασία με τον Ντόναλντ Τραμπ, εφόσον υπάρξει σεβασμός στις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ.

Πάντως, με κοινή τους επιστολή οι κκ. Γιούνκερ και Τουσκ απηύθυναν πρόσκληση στον Τραμπ για τη Σύνοδο Κορυφής, υπενθυμίζοντας τις σημαντικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, για τη διατήρηση της ασφάλειας και όσον αφορά στα κρίσιμα ζητήματα της μετανάστευσης και της κλιματικής αλλαγής.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτηρίζει ως "τεράστιο σοκ" το αποτέλεσμα της κάλπης.Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD, ίδια επεσήμανε: "Πιστεύω ότι ο Τραμπ γνωρίζει ότι αυτή δεν ήταν μια ψήφος υπέρ εκείνου, αλλά μάλλον μια ψήφος κατά της Ουάσινγκτον, κατά του κατεστημένου".

Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, επεσήμανε ότι "η φρασεολογία και ο τρόπος συμπεριφοράς του Τραμπ είναι μια παράλογη παρακαταθήκη, την οποία δεν μπορεί τόσο εύκολα να αποτινάξει (...) Πιστεύω ότι θα πρέπει να τον εκλάβουμε έτσι όπως μας έχει παρουσιαστεί". Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν έχουμε καμιά ιδέα τι θα κάνει ο Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια πολύ αβέβαιη γεωπολιτική κατάσταση.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ακροδεξιού "Εθνικού Μετώπου" στη Γαλλία, Μαρί Λεπέν, έδωσε συγχαρητήρια στον Τραμπ. "Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και στον ελεύθερο αμερικανικό λαό" ανέφερε η Λεπέν.

Keywords
Τυχαία Θέματα