"Βράζει" το παρασκήνιο για Ελλάδα: Ή ΔΝΤ ή χρεοκοπία, το μήνυμα Σόιμπλε


Του Αλέξη Ρωμανού

Ή ΔΝΤ ή χρεοκοπία είναι το τελευταίο μήνυμα του "σκληροπυρηνικού" Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς την κυβέρνηση της Αριστεράς. Παρά τα ειρωνικά σχόλια του Μεγάρου Μαξίμου στις… ακαδημαϊκές δηλώσεις του "Mr ΔΝΤ", Πολ Τόμσεν για την ανεργία, στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει "συναγερμός" και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γράφει-σβήνει την επιστολή...

υποχώρησης και από τις τελευταίες δήθεν «κόκκινες γραμμές», με απώτερο στόχο να κρατήσει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φρόντισε να επιτεθεί για ακόμα μία φορά στην Αθήνα, "δείχνοντας" την ως υπεύθυνη, για την περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση και ως εκ τούτου το ΔΝΤ αποφασίσει τελικά να μην συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αν δεν παραμείνει το Ταμείο και σε αυτό το πακέτο βοήθειας, "παίζει" το ενδεχόμενο, εκτός από το να έχουμε ένα σκληρότερο «γερμανικό μνημόνιο», να μην υπάρξει καν πρόγραμμα.

Και τί θα συμβεί, εάν μείνουμε χωρίς πρόγραμμα;

Η πιστωτική "ασφυξία" θα πλήξει τις τράπεζες και την οικονομία, ενώ ίσως υπάρξει ανάγκη και για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η ΕΚΤ δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα, αυξάνοντας δραματικά τις ανάγκες χρηματοδότησης τους. Η τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση δε θα μπορούσε να οδηγήσει και σε bail in στις καταθέσεις. Και βεβαίως θα επανέλθουν δριμύτερα τα σενάρια περί Grexit, ενώ με τέτοιο κλίμα δεν θα έλθει στη χώρα ούτε ένας ξένος επενδυτής, ώστε να σημειωθεί ανάπτυξη 2,7% το 2017. Όνειρο απατηλό!.

Ταμειακά, η Ελλάδα μπορεί να αντέξει έως τις αρχές καλοκαιριού, αλλά μετά τι θα συμβεί; Ο Ιούλιος αναδεικνύεται, ως ο πιο "καυτός" μήνας του τρέχοντος έτους, καθώς υπάρχουν μεγάλες λήξεις ομολόγων. Ειδικότερα, στις 17 Ιουλίου λήγουν ομόλογα 2,3 δισ. ευρώ σε ιδιώτες, στις 18 Ιουλίου 290 εκατ. προς το ΔΝΤ και στις 20 Ιουλίου 3,9 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Το καλοκαίρι, καθώς η Ελλάδα πρέπει να καλύψει λήξεις ομολόγων περίπου 7 δισ. ευρώ, μπορεί να οδηγηθούμε σε χρεοκοπία με τους οίκους αξιολόγησης Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch να υποβαθμίζουν πάλι, για πολλοστή φορά, την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, ενώ, όπως είναι προφανές, οι αποδόσεις των ομολόγων θα βρεθούν πάλι στα επίπεδα χρεοκοπίας.

Η κυβέρνηση έχει δύο λύσεις. Ή συμβιβάζεται, για να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ή πάει σε εκλογές.

Ετοιμάζει νέα επιστολή προς τους θεσμούς ο Τσακαλώτος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζεται να στείλει νέα επιστολή προς τους θεσμούς πριν το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, στην οποία θα καταθέτει τη συνολική πρόταση της κυβέρνησης για μια συμφωνία-πακέτο, που θα "κλειδώσει" τη δεύτερη αξιολόγηση και τις αυξημένες εγγυήσεις της ελληνικής πλευράς για μετά το 2018.

Στην επιστολή θα παρουσιάζονται οι θέσεις της Αθήνας για τα δημοσιονομικά του τρέχοντος προγράμματος, τη μεταμνημονιακή περίοδο και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, περιγράφοντας σε μεγάλο βαθμό και τις υποχωρήσεις, τις οποίες προτίθεται να κάνει η Αριστερά, με στόχο να υπάρξει συμφωνία, που σε πρώτη φάση θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολογησης.

Διαβεβαιώσεις από το ΔΝΤ, αλλά…

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τοπίο γύρω από τη συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει "θολό", όπως "θολές" είναι και οι πληροφορίες, που έρχονται από το Νταβός, οι οποίες λένε πως το Ταμείο θα είναι μέσα και σε αυτό το πακέτο.

Συγκεκριμένα, οι διαβουλεύσεις στο Νταβός μεταξύ του Γερμανού υπoυργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται πως δρομολογούν εξελίξεις προς την προσπάθεια παραμονής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται τί σημαίνει η συμμετοχή του ή ποιός ακριβώς θα είναι ο ρόλος του.

Πιο αναλυτικά, το Bloomberg αποκαλύπτει ότι το ΔΝΤ με δήλωση του παρέχει διαβεβαιώσεις ότι επιδιώκει μία «γρήγορη συμφωνία» για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Παράλληλα, το Ταμείο δηλώνει ότι «δεσμεύεται πλήρως» να συμμετάσχει στις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.

Πρόκειται, σύμφωνα με το Bloomberg, για γραπτές εγγυήσεις του εκπροσώπου του Ταμείου Τζέρι Ραις, στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης των Σόιμπλε και Λαγκάρντ, η οποία απέδωσε καρπούς.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε δήλωσε την Παρασκευή πως η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ πως το Τταμείο θέλει να παραμείνει ως μέλος του ελληνικού προγράμματος.

«Η κ. Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ σχεδιάζει να συνεχίσει τις “εποικοδομητικές συζητήσεις” με την Ελλάδα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιάνκερ.

Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης, πως η επικεφαλής του Ταμείου κατέστησε σαφές πως «το ΔΝΤ θα παραμείνει πλήρως εμπλεκόμενο» στις διαπραγματεύσεις για την ελληνική οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα