Υεμένη: Νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιμαχόμενες ομάδες ανταρτών


Υεμένη - συγκρούσεις: Για τρίτη συναπτή ημέρα, οι δύο πλευρές ενεπλάκησαν σε εχθροπραξίες. Πολλοί μάρτυρες έκαναν λόγο για πυρά στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας. Δεν έγινε αμέσως γνωστό εάν υπήρξαν θύματα.

Μάχες εκτυλίχθηκαν επίσης γύρω από την κατοικία του στρατηγού Τάρεκ αλ Σάλεχ, ενός ανιψιού του πρώην αρχηγού του κράτους, που είναι ο διοικητής των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στον θείο του.

Στην ίδια περιοχή είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον τρεις άνθρωποι την Πέμπτη.

Τα δύο μέρη οργάνωσαν την Παρασκευή διαπραγματεύσεις για να αποκλιμακωθεί η ένταση ανάμεσά τους. Αλλά

οι συνομιλίες δεν κατέληξαν σε μια συμφωνία ανάμεσα στο Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο του Σάλεχ και το κίνημα των Χούθι, που είναι επίσης γνωστό με το όνομα Ανσαρουλάχ.

Το βράδυ της Πέμπτης, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές των Χούθι έκαναν μια επίδειξη δύναμης στην πρωτεύουσα, μία ημέρα μετά τις συγκρούσεις με τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άνθρωποι.

Η συμμαχία ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα πάντως επισήμως δεν έχει αναιρεθεί. Είχαν καταλάβει μαζί τη Σαναά τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν έτρεψαν σε φυγή τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ξεσπούν συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο συνιστώσες της παράταξης των ανταρτών: τον Αύγουστο, τρεις άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε συγκρούσεις.

Οι αντάρτες Χούθι θεωρείται ότι υποστηρίζονται από το Ιράν, αλλά η Τεχεράνη αρνείται ότι τους έχει προσφέρει την παραμικρή στρατιωτική υποστήριξη.

Ο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος κυβέρνησε την Υεμένη για πάνω από 30 χρόνια, είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εξουσία το 2012, έπειτα από μαζικές κινητοποιήσεις. Αντικαταστάθηκε από τον Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ως τότε αντιπρόεδρό του.

Τον Μάρτιο του 2015, μια στρατιωτική συμμαχία που συγκρότησε η Σαουδική Αραβία επενέβη στην Υεμένη στο πλευρό των δυνάμεων του Χάντι, αλλά η κατάσταση στα μέτωπα έκτοτε έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Το στρατόπεδο των Χούθι και των δυνάμεων του Σάλεχ ελέγχει τον βορρά, οι δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση τον νότο.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 8.750 ανθρώπους, ανάμεσά τους πολλούς άμαχους, κι έχει προκαλέσει "τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη", σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, σε μια χώρα που ήδη θεωρείτο η φτωχότερη της αραβικής χερσονήσου. Εξάλλου, πάνω από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας μιας επιδημίας χολέρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα