10.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία: Πού θα δοθεί προτεραιότητα

Οι προσλήψεις 10.000 εργαζομένων σε βάθος τετραετίας στην Υγεία δεν έχουν καμία σχέση με την προεκλογική χρονιά που διανύουμε, καθώς είναι μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα καλύψει με μόνιμο τρόπο πάγιες και διαρκείς ανάγκες επισημαίνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Οι προσλήψεις 10.000 εργαζομένων σε βάθος τετραετίας στην Υγεία δεν έχουν καμία σχέση με την προεκλογική χρονιά που διανύουμε, καθώς είναι μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα καλύψει με μόνιμο τρόπο πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αναφέρει με δήλωση του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη

ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος τονίζει πως δεν πρόκειται για «πυροτέχνημα» καθώς πρόκειται για συγκεκριμένες προσλήψεις σε συγκεκριμένες δομές που θα γίνουν σε συγκεκριμένο χρόνο.

Προτεραιότητα όπως επισημαίνει ο υπουργός Υγείας, θα δοθεί στα νοσοκομεία της περιφέρειας, στις παθολογικές και παιδιατρικές κλινικές, στα αναισθησιολογικά τμήματα με στόχο την αύξηση των χειρουργείων και τη μείωση της «λίστας», στα ογκολογικά και ακτινοθεραπευτικά τμήματα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών, στα Εργαστήρια (ακτινοδιαγνωστικά, βιοπαθολογικά, παθολογοανατομικά, πυρηνικής ιατρικής), σε εξειδικευμένα τμήματα (μονάδες μεταμοσχεύσεων, ειδικών λοιμώξεων κλπ), στη Ψυχική Υγεία καθώς και στις δομές για την άνοια και για την αντιμετώπιση εξαρτήσεων.

«Μετά από μια σημαντική "ένεση" ανθρώπινου δυναμικού που έγινε τα τελευταία χρόνια στο ΕΣΥ η οποία διασφάλισε την επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης, ερχόμαστε τώρα στη μεταμνημονιακή περίοδο να δρομολογήσουμε για πρώτη φορά ένα σοβαρό σχεδιασμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού σε βάθος 4ετίας», αναφέρει στη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ανδρέας Ξανθός και επισημαίνει:

«Είναι μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα καλύψει με μόνιμο τρόπο πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα ανακουφίσει τους εργαζόμενους που "έβαλαν πλάτη" τα προηγούμενα χρόνια για να κρατηθεί το σύστημα υγείας όρθιο και θα δώσει την ευκαιρία στους συμβασιούχους γιατρούς και λοιπούς εργαζόμενους να διεκδικήσουν μια μόνιμη θέση εργασίας στο ΕΣΥ. Οι προσλήψεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με την προεκλογική χρονιά που διανύουμε. Πρώτον, πρόκειται για πολυετή προγραμματισμό προσλήψεων που επιβάλλει ο σχεδιασμός του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης (το ίδιο έγινε και για το υπουργείο Παιδείας). Δεύτερον γιατί παρόλο που οι προκηρύξεις θα έχουν βγει στον "αέρα" μέσα στο επόμενο δίμηνο, οι προσλήψεις δεν θα έχουν γίνει μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο. Τρίτον, δεν είναι "πυροτέχνημα" καθώς πρόκειται για συγκεκριμένες προσλήψεις σε συγκεκριμένες δομές που θα γίνουν σε συγκεκριμένο χρόνο».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί

«Έχουμε 6.000 ελλείψεις γιατρών και 25.000 νοσηλευτών. Ανακοινώσεις για προσλήψεις στα νοσοκομεία έχουμε ακούσει κατ΄ επανάληψη, για μας το θέμα είναι πότε θα εμφανισθούν στα νοσοκομεία οι προσλήψεις που θα γίνουν. Έχουμε βαρεθεί να ακούμε για προσλήψεις και προσλήψεις δεν βλέπουμε», δηλώνει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά αναφέρει ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2018 έφυγαν από τα νοσοκομείο 1.500 εργαζόμενοι λόγω συνταξιοδότησης και επικουρικό προσωπικό και δεν αντικαταστάθηκαν και προσθέτει: «Περιμένουμε να λύσουμε το πρόβλημα των ελλείψεων με επικουρικό προσωπικό και είναι ντροπή να τους χρησιμοποιούμε για ένα δύο χρόνια και μετά να τους διώχνουμε. Νέοι επιστήμονες, λαμπρά μυαλά αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό. Ζητάμε γρήγορες προσλήψεις, αύριο, και οι νέοι γιατροί να μένουν και να προσφέρουν στη χώρα τους η οποία τους σπούδασε και επένδυσε πάνω τους».

Η ΠΟΕΔΗΝ

Από την πλευρά των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, ο Μιχάλης Γιαννάκος πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι οι προσλήψεις θα είναι «μία η άλλη για το Σύστημα Υγείας», καθώς κάθε χρόνο αποχωρούν 1.200 με 1.500 εργαζόμενοι λόγω συνταξιοδότησης και πάνω από 6.000 έκτακτο προσωπικό αναμένεται να αποχωρήσει κάτι που παγιοποιεί τις σημαντικές ελλείψεις.

Ο κ. Γιαννάκος εκφράζει επίσης δυσπιστία για το αν θα γίνουν τελικά οι προσλήψεις. «Πολλές φορές έχουν ανακοινωθεί προσλήψεις στην Υγεία, αλλά δεν γίνονται. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει κάνει μόνο 2.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ακόμα και αν γίνουν οι προσλήψεις που ανακοινώθηκαν το σύστημα υγείας δεν θα ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Keywords
Τυχαία Θέματα