COP 29: Τα «δώρα του Θεού» και η «υποκρισία της Δύσης» για το κλίμα

Ο οικοδεσπότης πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν καλωσόρισε τους «υποκριτές της Δύσης» και επαίνεσε τα ορυκτά καύσιμα.

Επικριτικός απέναντι στις «υποκριτικές δυτικές κυβερνήσεις» ήταν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, οικοδεσπότης της φετινής διάσκεψης της COP29 για το κλίμα.

Ο Αλίεφ κατηγόρησε τις δυτικές κυβερνήσεις ότι «αφού πρώτα αγοράζουν το φυσικό μου αέριο» στη συνέχεια κάνουν... διαλέξεις για την καταστροφή του πλανήτη.

«Δυστυχώς τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, η συνήθεια να δίνουν διαλέξεις (σ.σ.: για το κλίμα) σε άλλες χώρες και η πολιτική υποκρισία έχουν γίνει τρόπος

λειτουργίας για ορισμένους πολιτικούς και κρατικά ελεγχόμενες ΜΚΟ», είπε ο Αλίεφ, επισημαίνοντας ότι γίνεται διασπορά ψευδών ειδήσεων σε κάποιες δυτικές χώρες εις βάρος της χώρας του.

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ανέφερε ο Αλίεφ, είναι «δώρα του Θεού» - όπως κάθε άλλος φυσικός πόρος. «Δεν πρέπει να κατηγορούμε τις χώρες που τους διαθέτουν και τους προσφέρουν στις αγορές διότι οι αγορές τους έχουν ανάγκη», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «Οι άνθρωποι τους χρειάζονται».

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που μια χώρα η οποία εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα φιλοξενεί τη διάσκεψη για το Κλίμα. Πέρυσι, οικοδεσπότες ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ακρέστηκαν να πουν πως τα ορυκτά καύσιμα θα είναι απαραίτητα για την παγκόσμια οικονομία για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ο Αλίεφ στόχευσε ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν συμφωνίες για επέκταση των αγορών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Δεν ήταν δική μας ιδέα», είπε. «Ήταν πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Περιέγραψε τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Ιούλιο του 2022, όταν η ΕΕ υπέγραψε συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για διπλασιασμό των προμηθειών φυσικού αερίου από τη χώρα.

«Χρειάζονταν το φυσικό αέριό μας λόγω της αλλαγής της γεωπολιτικής κατάστασης και μας ζήτησαν να βοηθήσουμε», είπε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν.

«Ας είμαστε ρεαλιστές»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει ώστε οι συνομιλίες στο Μπακού να ενισχύσουν τη συμφωνία που συνήφθη πέρυσι για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Η οικονομία του Αζερμπαϊτζάν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το 2022, αντιπροσώπευε σχεδόν το μισό ΑΕΠ της χώρας και το 92,5% των εσόδων από εξαγωγές.

«Ως πρόεδρος της COP29, φυσικά, θα είμαστε ισχυρός υποστηρικτής της πράσινης μετάβασης », είπε ο Αλίεφ. «Αλλά την ίδια στιγμή, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», τόνισε.

Ο Αλίεφ επέκρινε επίσης τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επειδή αποκαλούσαν το Αζερμπαϊτζάν «πετροκράτος» όταν η χώρα τους είναι ο νούμερο ένα παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Γη.

Με πληροφορίες από Politico

#ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ #ΟΡΥΚΤΑ_ΚΑΥΣΙΜΑ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΚΛΙΜΑ #ΔΙΑΣΚΕΨΗ #ΙΛΧΑΜ_ΑΛΙΕΦ
Keywords
Τυχαία Θέματα
COP 29, Θεού, Δύσης,COP 29, theou, dysis