Delphi Economic Forum 2022: Η πρόληψη της βίας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα οι εργασίες του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που άνοιξε την αυλαία του σήμερα

Για την πρόληψη της βίας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μίλησαν σε πάνελ του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς μεταξύ 6 – 9 Απριλίου υπό την αιγίδα της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Μελέτης Αθανάσιος Δημόπουλος, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας

και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος, διεθνολόγος με ειδικότητα στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Μελέτης Αθανάσιος Δημόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να δούμε τι γίνεται στο εξωτερικό και τι θα μπορούσε να γίνει στη χώρα μας. Έχουμε συνθήκες ασφάλειας προσαρμοσμένες στο κάθε κράτος και στο τι είναι αποδεκτό σε κάθε κοινωνία».

Σημείωσε πως μια από τις βασικές ιδιαιτερότητες του ΕΚΠΑ είναι πως η Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου αποτελεί μητροπολιτικό πάρκο στο οποίο πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε όλους, ενώ ερωτώμενος σχετικά με τη λεγόμενη πανεπιστημιακή αστυνομία τόνισε «Η ουσία είναι ότι ως ίδρυμα θα αποδεχτούμε οποιαδήποτε απόφαση της πολιτείας. Θεωρούμε ότι κατά προτεραιότητα οι άνθρωποι που θα έρθουν θα πρέπει να αναλάβουν την προστασία ενός πολύ μεγάλου χώρου απογευματινές και βραδινές ώρες. Σε συνδυασμό με τον καλύτερο φωτισμό να υπάρχει η άνεση να κινείται ο κόσμος στην Πανεπιστημιούπολη».

Για «εξαιρετισμότητα των ελληνικών πανεπιστημίων» μίλησε από την πλευρά του ο πρώην υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και συμπλήρωσε πως «πολλοί μιλούν για κληρονομιά της μεταπολίτευσης που ταλαιπωρεί». «Θα πρέπει όμως να συμφωνήσουμε ότι όπως δεν αποδεχόμαστε τη βία ως μέσο έκφρασης στην κοινωνία έτσι δεν μπορούμε να την δεχτούμε στον πανεπιστημιακό χώρο» ανέφερε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Ο πρώην υφυπουργός απέκρουσε επιχειρήματα που φέρνουν τον πρόσφατο νόμο για την ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ενάντια στο αυτοδιοίκητό τους, λέγοντας «Ποτέ σε κανέναν νόμο της μεταπολίτευσης τα πανεπιστήμια δεν είχαν αρμοδιότητες τάξης και ασφάλειας. Αυτές ήταν της αστυνομίας και του εισαγγελέα. Προφανώς θα αποφασίσει η πολιτεία. Να συζητήσουμε αν συρρικνώνεται η αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων, κατά την άποψή μου όχι».

Μιλώντας για την ευρωπαϊκή εμπειρία, ο Τριαντάφυλλος Κατράντος, συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ, ανέφερε πως «στη Νορβηγία μετά τις επιθέσεις του Μπρέιβικ, υπήρξε ευρύς σχεδιασμός σε σχολεία και πανεπιστήμια γιατί φοβούνταν αντίστοιχες επιθέσεις. Στη Γαλλία το 2015 μετά τις επιθέσεις, σε ανοιχτούς χώρους, δημόσιους υπήρξε ανησυχία. Γι αυτό και τα πανεπιστήμια εντάχθηκαν στον σχεδιασμό».

Ο ίδιος σημείωσε πως το πιο σημαντικό στοιχείο του πρόσφατου νόμου είναι ο σχεδιασμός ασφαλείας του Πανεπιστημίου. «Αρκετά πανεπιστήμια έχουν ειδικό εξοπλισμό, άρα όταν λέμε σε όλη την ΕΕ ότι πρέπει να έχουμε σχεδιασμό για τις κρίσιμες υποδομές, είναι αυτό. Πρέπει να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος, τεχνολογικά μέσα, security και αν χρειάζεται παρουσία της αστυνομίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Delphi Economic Forum 2022,