ENI: Οι γεωτρήσεις στην Ελλάδα μπορεί να φέρουν περισσότερες εκπλήξεις

Ο επικεφαλής του διερευνητικού τομέα της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ Λούκα Μπερτέλι, δήλωσε ότι "οι υποθαλάσσιες γεωτρήσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα, μπορεί τελικά να φέρουν περισσότερες εκπλήξεις".

Μιλώντας στο συνέδριο Eastern Mediterranean Gas στην Λευκωσία, ο κ. Μπερτέλι σημείωσε ότι "η ενέργεια θα μπορούσε να φέρει κοντά και να δημιουργήσει ειρήνη για όλες της χώρες της Ανατολικής Μεσογείου". Επίσης, είπε ότι "οι μεγάλες αγορές στην περιοχή που πρέπει

να ληφθούν υπόψη, είναι η Ελλάδα και η Τουρκία".

Σύμφωνα με τον κ. Μπερτέλι, η κατασκευή νέων αγωγών, ειδικά προς την Ευρώπη, απαιτεί μαζικές επενδύσεις, πολιτική αποδοχή από διάφορες χώρες και μεγαλύτερες ποσότητες αερίου για τη διασφάλιση της μακρόχρονης κάλυψης των αναγκών.

H κοινοπραξία Eni/Total - ανέφερε ο κ. Μπερτέλι - εξετάζει την ύπαρξη περαιτέρω προοπτικών στα τεμάχια 6 και 11 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, καθώς και τις προοπτικές εμπορικής εκμετάλλευσης του κοιτάσματος "Καλυψώ".

Ο κ. Μπερτέλι υπογράμμισε τη σημασία των ευρημάτων των δύο γεωτρήσεων της κοινοπραξίας Total/Eni στους στόχους "Ονησίφορος" και "Καλυψώ" της κυπριακής ΑΟΖ, οι οποίες κατέδειξαν ότι το μοντέλο του αιγυπτιακού κοιτάσματος "Ζοr" εκτείνεται και στην κυπριακή ΑΟΖ. Tο φυσικό αέριο που βρέθηκε στον στόχο "Καλυψώ" είναι εξαιρετικής ποιότητας (99% μεθάνιο) είπε, ενώ τα πετρώματα είναι επίσης πολύ καλά - δύο πολύ σημαντικά στοιχεία για τη μετέπειτα εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Ο κ. Μπερτέλι ανέφερε ότι η αναμενόμενη γεώτρηση της Exxon Mobil στο τεμάχιο 10 αυτό το χρόνο, θα είναι ακόμα μια δοκιμή του μοντέλου του "Ζοr". Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι η κοινοπραξία Eni / Total αξιολογεί την ύπαρξη περαιτέρω προοπτικών στα κυπριακά τεμάχια 6 και 11 για πιθανή γεώτρηση.

Ο κ. Μπερτέλι επεσήμανε ότι αν η ανακάλυψη στο "Καλυψώ" αξιολογηθεί θετικά, η εταιρεία θα πρέπει να αναπτύξει επιλογές για εμπορευματοποίησή του. Αναφορικά με τις επιλογές, είπε ότι η εταιρεία δίδει προτεραιότητα στο υφιστάμενο τερματικό υγροποίησης που διατηρεί στην Αίγυπτο, από το οποίο το υγροποιημένο αέριο θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Ευρώπη και αλλού στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος της E-C Natural Hydrocarbons Company, Τσαρλς Έλληνας, διατύπωσε την εκτίμηση, ότι ενδεχόμενη μεγάλη επιτυχία στη γεώτρηση που θα διενεργήσει η ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, "θα αλλάξει τα ενεργειακά δεδομένα στην περιοχή κατά πολύ".

Ο κ. Έλληνας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις πιθανότητες να μετατραπεί η Αίγυπτος σε ενεργειακό κέντρο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά και τη νέα νομοθεσία που ανοίγει την αγορά ενέργειας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. "Αν αυτό καταστεί εφικτό, θα είναι μια θετική εξέλιξη για ολόκληρη την περιοχή", είπε.

Επίσης, ο κ. Έλληνας σημείωσε ότι οι τιμές φυσικού αερίου παγκοσμίως θα συνεχίσουν να είναι χαμηλές και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος, ώστε το φυσικό αέριο της περιοχής να καταστεί ανταγωνιστικό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα