H πανδημία έδειξε ότι πολλά συστήματα παροχής επιστημονικών συμβουλών «σέρνονται» σε μια κρίση
Μια έρευνα του Nature σε παγκόσμιο επίπεδο διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι ειδικοί στην πολιτική της επιστήμης είναι δυσαρεστημένοι με τους κύκλους που παρέχουν επιστημονικές συμβουλές στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής
Φονικοί ιοί, τεχνητή νοημοσύνη, ακραία καιρικά φαινόμενα, ψυχική υγεία, είναι μόνο μερικά από τα πιεστικά ζητήματα στα οποία οι κυβερνήσεις χρειάζονται την επιστήμη για να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους. Ωστόσο, τα συστήματα που συνδέουν τους επιστήμονες με τους πολιτικούς δυσλειτουργούν, σύμφωνα με μια
Ωστόσο, η παραπληροφόρηση και η ψευδοεπιστήμη απειλεί να ‘θάψει’ την έγκυρη επιστημονική πληροφορία, ενώ το αντιεπιστημονικό κίνημα διαβρώνει την εμπιστοσύνη στους ειδικούς και στα στοιχεία - ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες ανησυχούν ότι θα επιδεινωθεί κατά τη δεύτερη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένα αγνοήσει ή διαστρεβλώσει στοιχεία από την έρευνα.Η έρευνα του Nature, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, μαζί με περισσότερες από 20 συνεντεύξεις, αποκάλυψε πού βρίσκονται μερικά από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην παροχή επιστημονικών συμβουλών.
Το 80% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν κατανοούν επαρκώς την επιστήμη, αλλά και το 73% θεωρεί ότι οι ερευνητές δεν αντιλαμβάνονται πώς λειτουργεί η πολιτική. Φαίνεται πως ζούμε μια εποχή επανεφεύρεσης και εξέλιξης και στην παροχή επιστημονικών συμβουλών. Για παράδειγμα, η Φινλανδία είναι μια χώρα που πειραματίζεται με διαφορετικά μοντέλα παροχής επιστημονικών συμβουλών, ενώ πολλές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, προσπαθούν να επιταχύνουν την παροχή συμβουλών ώστε να ταιριάζουν με τον γρήγορο ρυθμό με τον οποίο εργάζονται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ή να ενσωματώσουν αντικρουόμενες απόψεις.
Πέρυσι, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες ίδρυσε μια Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή.Πολλοί ειδικοί στον τομέα λένε ότι τα συστήματα παροχής επιστημονικών συμβουλών χρειάζονται περαιτέρω αλλαγές. Η αντιμετώπιση θεμάτων όπως η ψυχική υγεία των νέων, η μετανάστευση και οι αντιδράσεις στην κλιματική αλλαγή απαιτούν διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας, λέει ο Peter Gluckman, πανεπιστημιακός και πρώην επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας. Ποιοι συμβουλεύουν; Μεμονωμένες προσωπικότητες ή εθνικές ακαδημίες επιστημών κατέχουν σε διάφορες χώρες κεντρικό συμβουλευτικό ρόλο.
Οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής στην Ουάσιγκτον αποτελούν βασικό πυλώνα του συστήματος παροχής επιστημονικών συμβουλών των ΗΠΑ, μαζί με το Γραφείο Επιστημών και Τεχνολογικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου και τον διευθυντή του, ο οποίος συμβουλεύει τον πρόεδρο. Υπάρχουν επίσης μυριάδες άλλοι τρόποι με τους οποίους η έρευνα φτάνει στα κατώτερα κυβερνητικά στελέχη των ΗΠΑ.
«Δεν υπάρχει “ένα μέγεθος που ταιριάζει σε όλους”, αναφορικά με τον τρόπο παροχής επιστημονικών συμβουλών, λέει ο Chagun Basha, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Κυβέρνησης της Ινδίας, ο οποίος εδρεύει στο Bengalaru. Κάθε χώρα έχει εξελίξει το δικό της σύστημα, διαμορφωμένο από την ιστορία, τον πολιτισμό και τις κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει. Η Ιαπωνία διαθέτει το Συμβούλιο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, μεταξύ άλλων μέσων παροχής συμβουλών. Η Κίνα έχει την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών. Η Χιλή έχει ad hoc επιτροπές, ενώ τουλάχιστον οι μισές χώρες του κόσμου δεν διαθέτουν συστήματα παροχής επιστημονικών συμβουλών, αν και μπορεί να έχουν άλλους τρόπους για να φέρουν επιστημονικά στοιχεία στην πολιτική.Αλλά τα συστήματα παροχής επιστημονικών συμβουλών έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: πολλά άτομα που συμμετέχουν σε αυτά πιστεύουν ότι δεν κάνουν για αυτή τη δουλειά. Το 78% των ερωτηθέντων στην έρευνα του Nature πιστεύουν ότι οι σύμβουλοι επιστήμης δεν έχουν επιρροή στην κυβέρνηση και το 68% ότι οι κυβερνήσεις έχουν έλλειμα επιστημονικής γνώσης που θα τους βοηθήσει να απαντήσουν σε ερωτήματα πολιτικής.
Πηγή: UNSPLASH
Αλλά και ο ίδιος ο ορισμός της επιστημονικής συμβουλής είναι ασαφής. Για ορισμένους, η παροχή συμβουλών περιορίζεται στους επίσημους μηχανισμούς, όπως οι εθνικές ακαδημίες επιστημών, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν τον όρο χαλαρά για να αναφερθούν σε οποιονδήποτε τρόπο με τον οποίο η έρευνα φτάνει στην πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των δεξαμενών σκέψης και πολλών γραφειοκρατών. «Ακόμη και οδηγοί ταξί είναι καλοί στο να δίνουν συμβουλές επιστήμης», σχολιάζει με καυστικό τρόπο ο Rémi Quirion, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Κεμπέκ στον Καναδά.Τι έδειξε η έρευναΗ έρευνα του Nature για τις επιστημονικές συμβουλές στάλθηκε σε περίπου 6.000 άτομα σε όλο τον κόσμο, με τα περισσότερα από αυτά να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα e-mail του International Network for Governmental Science Advice (INGSA), το οποίο εδρεύει στη Νέα Ζηλανδία. Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες εργάζονταν στην έρευνα και οι μισοί σε κυβέρνηση ή σε μια συμβουλευτική ομάδα. Όλοι ρωτήθηκαν σχετικά με την ποιότητα των συνηθισμένων επιστημονικών συμβουλών προς τις κυβερνήσεις και ειδικά με τις συμβουλές κατά τη διάρκεια μιας κρίσης όπως η πανδημία COVID-19.
Σε συνεντεύξεις, οι ειδικοί είπαν ότι η πανδημία ήταν ένα βασικό σημείο καμπής στον τομέα παροχής επιστημονικών συμβουλών, επειδή δοκίμασε αυτά τα συστήματα και αποκάλυψε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους. Στην έρευνα, οι απόψεις για το αποτέλεσμα ήταν μικτές. Σχεδόν το 60% των συμμετεχόντων είπε ότι οι επιστημονικές συμβουλές χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία στη χάραξη πολιτικής για την πανδημία στη χώρα τους, αλλά το ένα τέταρτο αυτής της ομάδας είπε επίσης ότι οι αποτυχίες στις επιστημονικές συμβουλές συνέβαλαν σημαντικά στους υπερβολικούς θανάτους από COVID-19, οι οποίοι ανήλθαν σε περισσότερους από 21 εκατομμύρια το 2021–2022, σύμφωνα με μια εκτίμηση.
Τον Σεπτέμβριο του 2020, καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξανόταν, ο ερευνητής Roger Pielke στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο ξεκίνησε ένα έργο που ονομάζεται Αξιολόγηση Επιστημονικών Συμβουλών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης πανδημίας. Περισσότεροι από 100 ερευνητές βοήθησαν σε περιπτωσιολογικές μελέτες επιστημονικών συμβουλευτικών μηχανισμών κυβερνήσεων από τη Σουηδία έως το Χονγκ Κονγκ.
Το πρώτο συμπέρασμα, λέει ο Pielke, ήταν ότι «κανείς δεν κατάλαβε πραγματικά σωστά τι συνέβαινε», ενώ το δεύτερο ότι οι ΗΠΑ φάνηκαν ιδιαίτερα κακές. Το ότι η επιστήμη δεν έφτανε σε κορυφαίους πολιτικούς των ΗΠΑ ήταν ολοφάνερο αφού ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε δηλώσεις που δεν υποστήριζαν την επιστήμη. Για παράδειγμα, δήλωνε ότι το φάρμακο κατά της ελονοσίας υδροξυχλωροκίνη θα μπορούσε να θεραπεύσει την COVID-19, με τον Άντονι Φάουτσι, να τρέχει να τον διαψεύσει.Κατά τον Pielke, η COVID-19 εξέθεσε την έλλειψη ενός συμβουλευτικού μηχανισμού υψηλού επιπέδου για την ενημέρωση της αμερικανικής κυβέρνησης, κάτι αντίστοιχου με την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (SAGE), για παράδειγμα.
«Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι ο κολοσσός της επιστημονικής έρευνας στον κόσμο, είναι μια συγκλονιστική παράλειψη», λέει. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία έδειξε ότι πολλά συστήματα παροχής επιστημονικών συμβουλών απλώς «σέρνονται» σε μια κρίση.
#ΕΠΙΣΤΗΜΗ #ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ #ΤΕΧΝΗΤΗ_ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ #ΠΑΝΔΗΜΙΑ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΕΟΦ: Ανακαλείται φάρμακο για τη χοληστερίνη - Λάθος στις ταινίες γνησιότητας
- Σεισμός 2,3 Ρίχτερ στην Αγία Παρασκευή – Η δόνηση έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές
- Αστυνομικός της Βουλής: Κάλυπτε με τατουάζ τις ουλές από τα βασανιστήρια – Σοκάρει η ιατροδικαστική της συζύγου
- Καλή τύχη Ελλάδα: Χρήστες τρολάρουν τη νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα στους New York Times
- Κόκκινα δάνεια: Απόφαση «ανάσα» για οφειλέτη - Διέγραψε χρέος 365.000 ευρώ και έσωσε το σπίτι του
- Φάρμα: Οι παίκτες βρίσκονται στην τελική ευθεία με συμμαχίες και στρατηγικές – Τι θα δούμε απόψε
- Πρώην σύντροφος αστυνομικού της Βουλής: «Χτύπησε και την επόμενη γυναίκα του, δεν το παραδέχθηκε»
- Έξαλλη και πάλι η Ιωάννα Τούνη μετά από ακύρωση πτήσης – «Είμαι με το μωρό καθισμένη στο πάτωμα για ώρες»
- Η Φάρμα spoiler: Δοκιμασίες που θα ζήλευε το Survivor για την τελική 5άδα - Ποιος αποχωρεί σήμερα
- Τσιόδρας: Είτε φέτος, είτε σε 15 χρόνια η επόμενη πανδημία - Συνεχής επιτήρηση των ιών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- ΕΟΦ: Ανακαλείται φάρμακο για την χοληστερίνη
- Το Ελληνικό Δίκτυο Μοριακής Ογκολογίας συμπλήρωσε δυο χρόνια λειτουργίας
- Αφιέρωμα CNBC για την Ελλάδα που παλεύει με την πληθυσμιακή κατάρρευση
- Φάλαινα έσπασε κάθε ρεκόρ - Έκανε ταξίδι πάνω από 13.000 χλμ, από την Νότια Αμερική ως την Αφρική
- Ραγδαίες εξελίξεις στις πολυκατοικίες - Αντισυνταγματικός ο ΝΟΚ με αστερίσκους
- Αντάρτες πυρπόλησαν τον τάφο του πατέρα τού Άσαντ
- Το «Tzimanious» μπαίνει στα σχολεία για να μάθουν οι μαθητές την προστασία προσωπικών δεδομένων
- Φωτιά τώρα στη Μονεμβασιά, ρίψεις από δύο ελικόπτερα
- Ερχεται νέα πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο επίκεντρο η Εξισωτική αποζημίωση 2024
- Επιφυλάξεις Νέας Αριστεράς για τη νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
![H πανδημία έδειξε ότι πολλά συστήματα παροχής επιστημονικών συμβουλών «σέρνονται» σε μια κρίση,](https://images32.inewsgr.com/5477/54772463/H-pandimia-edeixe-oti-polla-systimata-parochis-epistimonikon-symvoulon--sernontai-se-mia-krisi-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- H πανδημία έδειξε ότι πολλά συστήματα παροχής επιστημονικών συμβουλών «σέρνονται» σε μια κρίση
- Χαρίτσης σε Γεραπετρίτη: Η Ελλάδα, πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος
- Η Huawei φέρνει τη μαγεία των Χριστουγέννων με μοναδικές προσφορές σε smartwatches και δώρα που εντυπωσιάζουν
- ΕΟΦ: Ανακαλείται φάρμακο για την χοληστερίνη
- Το Ελληνικό Δίκτυο Μοριακής Ογκολογίας συμπλήρωσε δυο χρόνια λειτουργίας
- Αφιέρωμα CNBC για την Ελλάδα που παλεύει με την πληθυσμιακή κατάρρευση
- Φάλαινα έσπασε κάθε ρεκόρ - Έκανε ταξίδι πάνω από 13.000 χλμ, από την Νότια Αμερική ως την Αφρική
- Φωτιά τώρα στη Μονεμβασιά, ρίψεις από δύο ελικόπτερα
- Ραγδαίες εξελίξεις στις πολυκατοικίες - Αντισυνταγματικός ο ΝΟΚ με αστερίσκους
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Σε διεθνείς επενδυτές μεγάλα πακέτα μετοχών της εισηγμένης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Live Streaming: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης 25Μ (2η μέρα, απόγευμα)
- To Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 στην Σαουδική Αραβία
- Χειρουργήθηκε ο Γκριγκόνις
- Super League: Η μεγαλύτερη χορηγική συμφωνία στην ιστορία του πρωταθλήματος
- Επιχείρηση για σύλληψη μελών της τουρκικής μαφίας: Νέο βίντεο της ΕΛΑΣ με έφοδο σε δώμα στα Πατήσια
- Κατοικίδια ζώα: Υποχρεώσεις και ευθύνες για έναν σωστό ιδιοκτήτη – Τι ορίζει η νομοθεσία
- Το «αυθεντικό» δεν μπορεί να περιγραφεί με ακρίβεια
- Παναθηναϊκός: Ο Μάριους Γκριγκόνις χειρουργήθηκε με επιτυχία στην σπονδυλική στήλη
- Νίκος Παππάς: με λαϊκισμό και Fake News αμφισβητεί το success story της ελληνικής οικονομίας