Hurriyet: Επίκειται συνομιλία Μητσοτάκη - Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης

Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet γράφει ότι επίκειται συνομιλία Μητσοτάκη - Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε τονίσει χθες σε ανακοίνωσή του ότι ξεκινά ο διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας. Συγκεκριμένα, τόνιζε ότι η ο 61ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας -Τουρκίας θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη. 

Η

νέα αυτή πληροφορία έρχεται μετά την επικοινωνία του Τούρκου προέδρου με Άνγκελα Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα. Και αυτό ήθελαν να ακούσουν η Μέρκελ και ο Μισέλ», γράφει ο αρθρογράφος Αμπντουλκαντίρ Σελβί, προσθέτοντας πως οι διερευνητικές επαφές θα άρχιζαν στις 7 Αυγούστου, ωστόσο η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου πήγε τον διάλογο πίσω.

«Η Μέρκελ, αν και σοκαρίστηκε, καθώς περίμενε ότι θα ανακοινώνονταν διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες, είχε ρωτήσει τότε τον πρόεδρο Ερντογάν αν θα συνομιλούσε με τον Μητσοτάκη στο τηλέφωνο. Και ο Ερντογάν της είχε απαντήσει "αν είναι χωρίς προϋποθέσεις, γιατί όχι; Εγώ θα μιλήσω μαζί του", ανοίγοντας έτσι την πόρτα του διαλόγου. Η συνομιλία ωστόσο που δεν έγινε εκείνη την ημέρα, αναμένεται να γίνει τώρα ανάμεσα στους δύο ηγέτες μέσω τηλεδιάσκεψης», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.

ΥΠΕΞ: Στην Κωνσταντινούπολη ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας - Στη ατζέντα η χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας

Με μια ανακοίνωση δεκατεσσάρων λέξεων το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη, λίγο μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης Ερντογάν με Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ.

Οι δύο χώρες είχαν φτάσει σε συμφωνία ανακοίνωσης των διερευνητικών από το τέλος της περασμένης εβδομάδας, ωστόσο για να δοθεί το «πράσινο φως» από την Άγκυρα έπρεπε να προηγηθεί η τριμερής και να παζαρέψει ο Ταγίπ Ερντογάν μέχρι την τελευταία στιγμή με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Η συνάντηση των κλιμακίων για τον 61ο γύρο διερευνητικών θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Η προηγούμενη είχε λάβει χώρα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2016, ενώ στη συνέχεια η Τουρκία αποχώρησε από τη διαδικασία. Η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή τη χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας (σ.σ.: στο σημείο που σταμάτησε ο προηγούμενος γύρος).

Keywords
Τυχαία Θέματα