Tελικά γιατί δεν μπορούμε να φάμε ποτέ μόνο ένα πατατάκι

Φαίνεται ότι το να μην μπορείς να σταματήσεις μετά από ένα μόνο πατατάκι είναι - στην πραγματικότητα - στο DNA σου.

Ερευνητές του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα στην Ιαπωνία ανακάλυψαν ένα γονίδιο που έχει ισχυρή συσχέτιση με την πρόληψη της παχυσαρκίας.

Πρόκειται για το γονίδιο που σας βοηθά να σταματήσετε τον εαυτό σας... πριν φάτε υπερβολικά, ειδικά λιπαρά φαγητά (junk food).

Το γονίδιο που «βάζει το πιρούνι

κάτω» ονομάζεται CREB-regulated transcription coactivator 1 ή CRTC1 - μαζί με έναν σχετικό νευρώνα, τον υποδοχέα μελανοκορτίνης-4, ή MC4R, μελετήθηκαν και τα δύο σε ποντίκια για να παρατηρηθεί πώς αυτά τα γενετικά θέματα επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες.

Όπως φάνηκε, η κατανάλωση λιπαρών τροφών επηρέασε σημαντικά τα αποτελέσματα.

Μια ομάδα ποντικιών χωρίς τον CRTC1 στα γονίδιά τους δοκιμάστηκε αρχικά έναντι μιας ομάδας ελέγχου με κανονική διατροφή, ανέφερε το EurekAlert.

Ωστόσο, όταν η ομάδα με ανεπάρκεια του CRTC1 τέθηκε σε δίαιτα υψηλή σε λιπαρά, ανέπτυξε διαβήτη και πήρε περισσότερο βάρος από τα ποντίκια ελέγχου.

«Η μελέτη αυτή αποκάλυψε τον ρόλο που παίζει το γονίδιο CRTC1 στον εγκέφαλο ως μέρος του μηχανισμού που μας εμποδίζει να τρώμε υπερβολικά λιπαρά και ζαχαρούχα τρόφιμα», δήλωσε ο καθηγητής Shigenobu Matsumura, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της μελέτης.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση των αιτιών που προκαλούν στους ανθρώπους την υπερκατανάλωση τροφής».

#ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ #ΓΟΝΙΔΙΑ #ΜΕΛΕΤΗ #JUNK_FOOD
Keywords
Τυχαία Θέματα