Thessaly Forum - Κουρέτας: Έως ότου γίνουν τα μεγάλα έργα, πρέπει να διαχειριζόμαστε σωστά το νερό

«Όταν δημιουργηθεί η προστασία, θα πρέπει να λυθεί το θέμα των καλλιεργειών, στις οποίες θα στηριχθεί η Θεσσαλία».

Έμφαση στο κομμάτι της πρόληψης για την αντιμετώπιση καταστροφών έδωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, μιλώντας στο 1ο Thessaly Forum.

«Είναι θέμα σχεδιασμού να προλάβουμε πολλά πράγματα», τόνισε και σημείωσε ότι οι τοπικές αρχές κάνουν διαρκώς ασκήσεις σε πραγματικές συνθήκες και υπενθύμισε το το καλοκαίρι εγκαινιάστηκε

το πρώτο Κέντρο Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλία. Επίσης, αναφέρθηκε στο σύστημα παρακολούθησης της στάθμης και της ποιότητας των υδάτων σε ποτάμια και λίμνες.

«Στόχος μας είναι η έγκαιρη προειδοποίηση για τη σωτηρία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Έως ότου γίνουν τα μεγάλα έργα, πρέπει να διαχειριζόμαστε σωστά το νερό», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης και τόνισε ότι το τρέχον σύστημα μπορεί να αντέξει το 40% της ποσότητας του νερού της κακοκαιρίας «Daniel».

Αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά έργα, ανέφερε ότι πραγματοποιούνται σε τρία επίπεδα: παρεμβάσεις σε ρέματα και κοίτες,μικρά φράγματα στα βουνά για να συγκρατούν φερτές ύλες και μεγάλα φράγματα. «Όταν δε, δημιουργηθεί αυτή η προστασία, θα πρέπει να λυθεί το θέμα των καλλιεργειών, στις οποίες θα στηριχθεί η Θεσσαλία τα επόμενα χρόνια», κατέληξε.

Η βουλευτής Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στο πώς το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο της Εύβοιας, το οποίο χρονολογείται από τη δεκαετία του ‘50, συμβάλλει στην επικινδυνότητα των έκτακτων καιρικών φαινομένων. «Η Εύβοια έχει ανάγκη από μεγάλα έργα. Είμαστε στο ξεκίνημα για τον βόρειο οδικό άξονα, καθώς και για την οδική παράκαμψη της Χαλκίδας. Αλλά χρειάζονται χρόνια για την ολοκλήρωσή τους», δήλωσε.

Ο Ηλίας Κοτσιμπογεώργος, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας, επικεντρώθηκε στο παράδοξο (παρά τις πλημμύρες) της λειψυδρίας στη Θεσσαλία. Το νερό είναι το βασικό συστατικό για να έχουμε ποιότητα και ποσότητα στις καλλιέργειες, τόνισε και επεσήμανε την ανάγκη για δράση, όπως ο εκσυγχρονισμός της μεθόδου ποτίσματος των καλλιεργειών, η δημιουργία μεγάλων αποταμιευτήρων και η κατασκευή του φράγματος του Αχελώου. Ειδικά για το τελευταίο, σημείωσε ότι βρισκόμαστε στο 80% της αποπεράτωσης, αλλά ακόμα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.

Τέλος, ο Πάνος Κούβαλης, Γενικός Διευθυντής Ασφαλιστικών Εργασιών στον Όμιλο Interamerican, αφού αναφέρθηκε στην εμπειρία που αποκτήθηκε από τον «Ιανό», εξήγησε ότι αυτή η εμπειρία χρησιμοποιήθηκε στον «Daniel», που επιβεβαιώθηκαν οι προγνώσεις της εταιρείας για τα πλημμυρικά φαινόμενα. Αναφερόμενος στο κόστος των καταστροφών, σημείωσε ότι η ασφαλιστική αγορά πλήρωσε 400 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία. Όμως, αυτά τα χρήματα, επεσήμανε, δεν φτάνουν για να επανέλθει η κανονικότητα. «Πρέπει να υπάρξει συνέχεια ανάμεσα στους φορείς, να δουλέψουμε στο κομμάτι της πρόληψης και να κάνουμε τα μεγάλα έργα», κατέληξε.

Φωτογραφία: Aphroditi Houlaki

#ΘΕΣΣΑΛΙΑ #ΔΗΜΗΤΡΗΣ_ΚΟΥΡΕΤΑΣ #ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα