To νέο Σύμφωνο Σταθερότητας ως η επόμενη μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση

Σε γόρδιο δεσμό για δυνατούς λύτες ενδέχεται να εξελιχθεί η σύνταξη του νέου Συμφώνου Σταθερότητας που έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2024.

Η περίοδος της δημοσιονομικής χαλαρότητας που ακολούθησε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας λαμβάνει τέλος και οι εταίροι καλούνται πλέον να βρουν τη χρυσή τομή για το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα ισχύσει τα επόμενα χρόνια. Η αυστηροποίηση των κανόνων είναι πλέον δεδομένη, αλλά σημασία έχει σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η Ευρώπη για να μπορέσει να διασφαλίσει ταυτόχρονα

δημοσιονομική πειθαρχία, αναπτυξιακή προοπτική και κοινωνική συνοχή.

Η Κομισιόν έχει ήδη καταθέσει τις δικές της προτάσεις ως βάση συζήτησης για τους ερχόμενους μήνες. Στη σημερινή πραγματικότητα καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στα κράτη- μέλη, ενώ διαφωνίες εντοπίζονται και σε κυβερνητικούς σχηματισμούς, καθώς οι πολιτικές οικογένειες στην Ε.Ε έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το πως πρέπει να ανταποκριθούν στις δημοσιονομικές προκλήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι καλούνται να κάνουν υποχωρήσεις, ακόμα και εκπτώσεις σε βασικές τους πολιτικές θέσεις, προκειμένου να φτάσουν στον «κοινό τόπο».

Αντιπαράθεση για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε καταγράφεται και μεταξύ των δύο σημαντικότερων ευρωπαϊκών δυνάμεων, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Το επίμαχο θέμα θα μπει ουσιαστικά σε πλαίσιο διαπραγμάτευσης από τον επόμενο μήνα και έπειτα, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν στο Συμβούλιο και σε άλλα ευρωπαϊκά όργανα να ανταποκριθούν με ευθύνη, σχέδιο και αποτελεσματικότητα στη μεγάλη αυτή πρόκληση.

Ενδιαφέρον θα παρουσιάσουν και οι παράλληλες συζητήσεις στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο, όπου οι αρμόδιοι υπουργοί και λοιποί τεχνοκράτες θα ανιχνεύσουν σε πρώτο πολιτικό επίπεδο τα περιθώρια σύγκλισης και θα προετοιμάσουν το έδαφος για τις τελικές συζητήσεις.

Στο εσωτερικό της Ε.Ε υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι οι σχετικές συζητήσεις θα είναι χρονοβόρες και θα ξεπεράσουν το χρονικό όριο στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς, ειδικά στην περίπτωση που δεν πιεστεί το ευρώ. Κι όλα αυτά θα συμβούν, ενώ η Ε.Ε θα βρίσκεται σε τροχιά ευρωεκλογών μέσα σε ένα περιβάλλον έντονων οικονομικών, γεωστρατηγικών, ενεργειακών και κοινωνικών προκλήσεων.

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα, το σοβαρό αυτό θέμα δεν τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης, αν και θα έπρεπε, αφού πρόκειται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την εθνική πολιτική που θα χαράξει η επόμενη Κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα που θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις συζητήσεις και να αφήσει το αποτύπωμα της σε ένα τόσο σημαντικό ευρωπαϊκό project χρειάζεται να έχει εμπειρία και σχέδιο, να προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος, σχηματοποιώντας τις απαραίτητες συμμαχίες και να συνδράμει αποφασιστικά στην εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, όπως έπραξε στην περίπτωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και του Ταμείου Ανάκαμψης.

#ΣΥΜΦΩΝΟ_ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ #ΕΥΡΩΠΗ #ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σύμφωνο Σταθερότητας,symfono statherotitas