«Tο όνομά της ήταν Άννα»: Τι είναι το misgendering και γιατί πρέπει να «τελειώνουμε» με αυτές τις πρακτικές

Δεν γνωρίζουμε αν δολοφονήθηκε γιατί ήταν τρανς, γιατί ήταν γυναίκα ή γιατί ήταν από την Κούβα. Γνωρίζουμε πως την έλεγαν Άννα, ήταν χορεύτρια και διεκδικούσε μια καλύτερη ζωή.

Όταν το βράδυ της Δευτέρας έγινε γνωστή η είδηση της άγριας της δολοφονίας της Άννα Ιβάνκοβα, το Αθηναϊκό Πρακτορείο έκανε λόγο για έναν «αλλοδαπό άνδρα κουβανικής καταγωγής» που βρέθηκε «νεκρός σε σπίτι στην περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα». Άμεσα η είδηση αναπαράχθηκε από όλα τα ειδησεογραφικά sites προκαλώντας την οργή -

σε πρώτη φάση - των οικείων της και μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

«Ακόμα και νεκρές συνεχίζουν να μας κακοποιούν. Ούτε στο θάνατο να μη βρούμε ησυχία. Ούτε εκεί», έγραψε λίγες ώρες μετά σε ανάρτησή της στο Facebook η Άννα Απέργη, Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ). «Στιγματισμός, διαπόμπευση, κανένας σεβασμός στην ταυτότητα φύλου μας ακόμη και όταν μας δολοφονούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ήταν μία από τις «ψύχραιμες» φωνές που φρόντισε να διευκρινίσει ότι παρότι «τα περισσότερα ειδησεογραφικά site αναφέρθηκαν στη δολοφονία γράφοντας ότι δολοφονήθηκε Κουβανός άνδρας... σαφέστατα δεν φταίνε οι δημοσιογράφοι για αυτό. Προφανώς αυτή την πληροφορία έλαβαν από την Ελληνική Αστυνομία, επομένως όλο το λάθος ξεκίνησε από την ΕΛ.ΑΣ».

Το misgendering είναι, δυστυχώς, μια συνηθισμένη πρακτική της ΕΛΑΣ παρότι ο νόμος 4491 του 2017 κατοχυρώνει τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου - που σημαίνει πως ένα πρόσωπο έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να το αποκαλούν με τις αντωνυμίες και το όνομα που έχει επιλέξει, ανεξάρτητα από το τι λένε τα επίσημα έγγραφά του. Το ότι οι άνδρες της ΕΛΑΣ εντόπισαν την σορό μιας μαχαιρωμένης γυναίκας και επέλεξαν να εκδώσουν μια ανακοίνωση χρησιμοποιώντας το όνομα που υπήρχε στα νομιμοποιητικά της έγγραφα είναι ενδεικτικό της έλλειψης σεβασμού στη νεκρή.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως προκειμένου να καλύψουν τα πιθανά γνωστικά κενά τους - αναφορικά με τα σύγχρονα ζητήματα φύλου - οι Έλληνες αστυνομικοί έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν συμπεριληπτικά σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα γύρω από τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα. Αν δεν είναι άγνοια, είναι αναμφισβήτητα «μια θλιβερή διαπίστωση για την απαξίωση των τρανς ατόμων και εν προκειμένω και για την απαξίωση του θανάτου του θύματος».

Όταν ένα τρανς άτομο δολοφονείται, αποτελεί μια δεύτερη δολοφονία το να αναφέρεται κανείς στη ζωή και τον θάνατό του χρησιμοποιώντας αντωνυμίες άλλου φύλου από αυτό που αυτοπροσδιοριζόταν.

{https://www.instagram.com/p/CoHgZwCIUJV/?img_index=1}

Τι είναι το misgendering και γιατί βιώνεται ως κακοποίηση

Το misgendering είναι η πρακτική της χρήσης αντωνυμιών, άρθρων και γενικά λέξεων που απευθύνονται σε διαφορετικό φύλο από το φύλο του ατόμου στο/για το οποίο μιλάς. Συνήθως αφορά κάποιο τρανς άτομο και είναι ουσιαστικά όταν μιλάς σε ή για αυτό χρησιμοποιώντας διαφορετικό φύλο από το φύλο που εκείνο έχει επιλέξει.

Αυτό που για ένα cis άτομο (όπως αποκαλούνται όσοι νιώθουν οικεία στο βιολογικό τους φύλο) θα ήταν ίσως ένα αδιάφορο λάθος - που θα προκαλούσε ακόμη και γέλιο - για ένα άτομο που νιώθει δυσφορία με το φύλο του, έχει κάνει μετάβαση ή βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης, αποτελεί μια εξαιρετικά δυσάρεστη συνθήκη, μια «επίθεση» στην ταυτότητά του, που «χτίζει» με μεγάλο προσωπικό κόστος και ρίσκο.

Έχει ξεχωριστό νόημα ακριβώς επειδή χρειάζεται να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους να αναγνωρίζονται ως αυτό που επιλέγουν, επειδή το φύλο τους είναι πηγή άγχους και συχνά απαξίωσης ή απομόνωσης.

«Στη μνήμη της Άννας»

Η κοινή ανακοίνωση που συνυπογράφουν σήμερα ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις για το έγκλημα στην οδό Φυλής ξεκινά κάπως έτσι:

«Το όνομά της ήταν Άννα, και ήταν γυναίκα, τρανς, μαύρη και προσφύγισσα από την Κούβα. Η Άννα ήταν χορεύτρια και περφόρμερ, (πρώην) σεξεργάτρια και ενεργό μέλος της κοινότητας. Η Άννα δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι της»

Εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας για την απάνθρωπη δολοφονία της φίλης μας και απαιτούμε από τις αρμόδιες αρχές να διενεργήσουν μια εμπεριστατωμένη έρευνα, να διερευνήσουν τρανσφοβικά και ρατσιστικά κίνητρα και να διασφαλίσουν ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για το έγκλημα που διέπραξαν - σημειώνεται μεταξύ άλλων.

{https://www.facebook.com/photo.php?fbid=653061733522571&set=a.470313385130741&type=3&ref=embed_post}

#ΤΡΑΝΣΦΟΒΙΑ #ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ #ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ_ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ #ΛΟΑΤΚΙ #MISGENDERING
Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα