Αυτά τα «σημάδια» μας δείχνουν ότι κολλήσαμε την Όμικρον
Πώς μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τα πρώτα «σημάδια» της μετάλλαξης Όμικρον από τη στιγμή που υπάρχει στη μέση και η μετάλλαξη Δέλτα και άλλες τόσες μεταλλάξεις;
Υπάρχουν όντως «σημάδια» που δείχνουν ότι μπορεί να έχεις μολυνθεί από την μετάλλαξη Όμικρον; Το τι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας και τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε ασφαλείς πρώτα εμείς και μετά οι γύρω μας μετά τις πρώτες ενδείξεις, παρουσιάζει το news4health.gr.
Πριν από την έλευση της πανδημίας λίγο συνάχι και ένας ελαφρύς πονοκέφαλος δεν ήταν κάτι το οποίο θα μας κρατούσε απαραίτητα στο σπίτι
Ο καθηγητής Tim Spector που συμμετείχε στην δημιουργία της Βρετανικής εφαρμογής Covid ZOE πιστεύει ότι τα διαγνωστικά τεστ είναι πιο σημαντικά από ποτέ αυτή τη στιγμή ακόμα και για όσους δεν έχουν συμπτώματα. O ίδιος καθηγητής τόνισε ότι οι μισές περιπτώσεις από όλα τα περιστατικά που αφορούσαν την μετάλλαξη Δέλτα δεν μπόρεσαν να εντοπιστούν εγκαίρως γιατί οι ασθενείς δεν είχαν κλασικά συμπτώματα που έχει ο «παραδοσιακός» κορονοϊός όπως πυρετός, επίμονος βήχας, αγευσία και ανοσμία Η Όμικρον συμπεριφέρεται παρόμοια με τη Δέλτα. Από ότι φαίνεται θα μοιάζει με γρίπη και ο κόσμος δεν θα μπορέσει να την αναγνωρίσει με σιγουριά.
Τα άτομα που έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου πάντως φαίνεται ότι θα έχουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, καταρροή, φτάρνισμα, ξηρός λαιμός και απουσία γεύσης σύμφωνα με όσα τόνισε η Christina Marriott, Επικεφαλής της RSPH, (Βασιλική Εταιρία Δημόσιας Υγείας). Για αυτό ακόμα και οι εμβολιασμένοι πρέπει να προσέχουν και να μην επαναπαύονται. Η καταρροή και ο πονοκέφαλος εξάλλου είναι συμπτώματα τα οποία μπορεί να δημιουργούν πολλές μολύνσεις όχι μόνο συμπτώματα κορονοϊού. Για αυτό καλό θα είναι να κάνετε τεστ τουλάχιστον δύο μέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα όπως συστήνει και η Irene Petersen, καθηγήτρια επιδημιολογίας και πληροφορικής υγείας στο UCL.
Σε κάθε περίπτωση τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι τα εξής:
ΠονοκέφαλοςΕίναι ακόμα πιο συχνό σύμπτωμα σε σύγκριση με τον βήχα και την απουσία οσμής. Είναι συνήθως μέτριας έντασης ή έντονος και συχνά «χτυπά» σε δύο σημεία του κεφαλιού και μπορεί να διαρκέσουν πάνω από τρεις μέρες. Επίσης, δεν αποκλείεται τα περισσότερα αντιπυρετικά να μην μπορούν να ανακουφίσουν αυτόν τον πονοκέφαλο.
ΚαταρροήΤον προηγούμενο χειμώνα, μελέτη της ZOE παρατήρησε ότι η καταρροή είναι το δεύτερο πιο συχνό σύμπτωμα μετά τον πονοκέφαλο. Tο 60% των ατόμων που ήταν θετικοί στον κορονοϊό και είχαν απουσία όσφρησης και καταρροή. Επίσης, τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες δείχνουν ότι όταν το ιικό φορτίο είναι υψηλό είναι αρκετά συχνή η παρουσία καταρροής. Έτσι, όταν το ιικό φορτίο είναι χαμηλό είναι λιγότερο πιθανό να υπάρχουν έντονα συμπτώματα.
ΦτάρνισμαΤο φτάρνισμα είναι πιο συχνό στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί σύμφωνα με την ίδια έρευνα που πραγματοποίησε η ομάδα που συνέλεξε τα δεδομένα μέσω της εφαρμογής ΖΟΕ. Παρόλα αυτά δεν είναι ένα σύμπτωμα που με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι οφείλεται στην Όμικρον.
Ξηρός πονόλαιμοςΑρκετοί άνθρωποι αναφέρουν μέσω της εφαρμογής ZOE ότι νιώθουν τον λαιμό του ξηρό σαν να έχουν κρυώσει ή σαν να έχουν λαρυγγίτιδα. Συνήθως αυτό το σύμπτωμα είναι ήπιο και δεν διαρκεί πάνω από πέντε μέρες και επίσης ο κόσμος αναφέρει ότι πονάει αρκετά. Παρόλα αυτά ούτε αυτό είναι ένα σύμπτωμα το οποίο σημαίνει ότι έχουμε κορονοϊό και μετάλλαξη Όμικρον. Οι περισσότερες περιπτώσεις σύμφωνα με τα δεδομένα της εφαρμογής που είχαν πονόλαιμο δεν είχαν κορονοϊό, ωστόσο αυτό ήταν κοινό στις ηλικίες των 18 -65 σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους ή όσους είναι κάτω των 18.
Απουσία όσφρησης και γεύσηςΑυτή είναι ίσως η πιο σοβαρή ένδειξη ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία ή το υποκείμενο νόσημα. Παρόλο που μπορεί να μην χάσει κανείς τελείως την όσφρησή του μπορεί να έχει την ικανότητα να μυρίζει έντονες μυρωδιές αλλά όχι καλά τις λιγότερο ήπιες. Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει με την γεύση. Μπορεί δηλαδή να νιώθει κανείς ότι το φαγητό του δεν έχει καμία γεύση.
Επίμονος βήχαςΆλλο ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα το οποίο μπορεί να αναγνωρίζεται ως ένα από τα κλασικά του κορονοϊού. Σε κάθε περίπτωση μόνο 4 στους 10 εμφανίζουν τέτοιο βήχα σύμφωνα με την μελέτη της ομάδας ZOE. Για να θεωρηθεί επίμονος χρειάζεται να βήχεις πολλές φορές τη μέρα, τη μισή μέρα δηλαδή ή και περισσότερο.
Ο βήχας αυτός είναι ξηρός σε σύγκριση με αυτόν που δημιουργεί φλέματα και δείχνουν ότι υπάρχει βακτηριακή λοίμωξη. Συνήθως ο επίμονος βήχας μετατρέπεται σε ασθένεια σε λίγες μέρες και κρατάει τέσσερις με πέντε μέρες.
Έτσι, μόνο το τεστ κορονοϊού μπορεί να δείξει αν έχει πράγματι νοσήσει ή όχι από κορονοϊό ακόμα και σε αυτή την φάση της επιδημίας που η Όμικρον κερδίσει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Για αυτό, σε κάθε περίπτωση προχωράμε σε τεστ ακόμα και αν είμαστε εμβολιασμένοι.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σάκης Τανιμανίδης: Στο νοσοκομείο ο παρουσιαστής της Φάρμας
- «Βόμβα» για υποχρεωτικό εμβολιασμό και στους άνω των 50 ετών
- Άνοιξε η πλατφόρμα για 2 επιπλέον δωρεάν self τεστ ανά ΑΜΚΑ
- Λιπώδες ήπαρ: Ο 100% φυσικός τρόπος που το θωρακίζει – Όλοι μπορούν να το κάνουν
- Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα συμπτώματα το πρώτο 48ωρο
- Πανδημία: Θα μας τρελάνουν αυτοί οι επιστήμονες!
- Νίκος Ανδρουλάκης: Δυσκολίες
- Big Brother: Φουλ ερωτευμένοι Νίκος και Ευδοκία μετά το τέλος του ριάλιτι - H κοινή φωτογραφία
- Φρικτός θάνατος για 53χρονο Πατρινό μετά το μνημόσυνο του πατέρα του!
- 6 πουρέδες για το γιορτινό ψητό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πράσινο φως για την εξισωτική αποζημίωση, πληρωμή 265 εκατ. ευρώ
- Τι ώρα κλείνουν τα σούπερ μάρκετ την Παρασκευή, παραμονή Χριστουγέννων
- Τράπεζες: Το ωράριο λειτουργίας την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
- Θλίψη στην Αχαΐα: Σκοτώθηκε δύο ημέρες μετά το μνημόσυνο του πατέρα του
- Χριστουγεννιάτικες αποδράσεις με μέτρα, τι ισχύει για εμβολιασμένους και μη
- «Σφάζονται» στο κόμμα του Τράγκα λίγες μέρες μετά το θάνατο του από κορονοϊό
- Αυτά τα «σημάδια» μας δείχνουν ότι κολλήσαμε την Όμικρον
- Ο Μπιλ Γκέιτς «προβλέπει» πότε θα τελειώσει η πανδημία
- Ποδαρικό με αυξήσεις φωτιά και το 2022 σε φυσικό αέριο και ρεύμα
- Φολέγανδρος: Βυθίστηκε σκάφος με μετανάστες, ένας νεκρός
![Αυτά, Όμικρον,afta, omikron](https://images32.inewsgr.com/4364/43648331/afta-ta-simadia-mas-deichnoun-oti-kollisame-tin-omikron-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Αυτά τα «σημάδια» μας δείχνουν ότι κολλήσαμε την Όμικρον
- Τι ώρα κλείνουν τα σούπερ μάρκετ την Παρασκευή, παραμονή Χριστουγέννων
- «Παράθυρο» για επέκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού στους 50ρηδες απο κυβερνητικά χείλη
- Καραμανλής για μέσα μεταφοράς: Δεν θα αυξηθούν τα εισιτήρια
- Στάθης Παναγιωτόπουλος: Νέες αποκαλύψεις από τον Λύτρα, πιθανή η σύλληψή του
- «Σφάζονται» στο κόμμα του Τράγκα λίγες μέρες μετά το θάνατο του από κορονοϊό
- Τράπεζες: Το ωράριο λειτουργίας την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πράσινο φως για την εξισωτική αποζημίωση, πληρωμή 265 εκατ. ευρώ
- Ο Μπιλ Γκέιτς «προβλέπει» πότε θα τελειώσει η πανδημία
- Χριστουγεννιάτικες αποδράσεις με μέτρα, τι ισχύει για εμβολιασμένους και μη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μινιατούρα. Δικαίωμα στο πάθος του extra small
- Τέλεια διατηρημένο έμβρυο δεινοσαύρου σε απολιθωμένο αυγό 66 εκατ. ετών (VIDEO)
- «Τα Αιτήματά μου»: Σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας από σήμερα
- Κορονοϊός – Βρετανία: 14 νεκροί και 129 νοσηλείες από τη μετάλλαξη Όμικρον
- Δέκα ζεστά ροφήματα και κοκτέιλ για ήρεμες χριστουγεννιάτικιες βραδιές και γιορτινά πάρτι
- Ο Σώρρας... λύνει τη σιωπή του για τους «Θεματοφύλακες» και διαψεύδει οποιαδήποτε σχέση
- Σταμάτης Γαρδέλης: Χαμός στο πλατό με Αρναούτογλου (video)
- Μετάλλαξη Όμικρον: Θερίζει ζωές στην Βρετανία – 14 νεκροί και 129 νοσηλεύονται
- Ο αρχιεπίσκοπος Ερεβάν και Αρμενίας με αντιπροσωπεία της αγιορείτικης μονής Χιλανδαρίου
- 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης. Δεντροφύτευση στο δάσος Κάσδαγλη