Αγορά VS leasing αυτοκινήτου: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τι «ζυγίζουμε» για κάθε επιλογή

Η επιλογή μεταξύ αγοράς και χρηματοδοτικής μίσθωσης (το γνωστό μας leasing) ενός αυτοκινήτου είναι συχνά μια δύσκολη απόφαση αφού πρέπει να ζυγίσουμε καλά μια σειρά από δεδομένα.

Από τη μία πλευρά, η απόκτηση ενός καινούργιου (ή ακόμη και μεταχειρισμένου αυτοκινήτου) συνεπάγεται αφενός τη «δέσμευση» ενός κεφαλαίου που πρέπει να υπάρχει για την αγορά του και αφετέρου υπολογισμός του μηνιαίου κόστους (έξοδα κίνησης, δόση δανείου, κτλ). Στο τέλος όμως σας ανήκει ένα περιουσιακό στοιχείο: το όχημά σας.

Από την άλλη πλευρά, το leasing

έχει μηνιαίες πληρωμές και σας επιτρέπει να οδηγείτε ένα όχημα που μπορεί να είναι πιο ακριβό από ό,τι θα μπορούσατε να αντέξετε οικονομικά να αγοράσετε, αλλά μπαίνετε σε έναν κύκλο στον οποίο δεν σταματάτε ποτέ να πληρώνετε για το όχημα.

Επιπλέον, ένα άλλο στοιχείο που ενδεχομένως να συνυπολογιστεί από έναν υποψήφιο αγοραστή αυτοκινήτου είναι η ανακοίνωση του πρωθυπουργού προ λίγων μηνών ότι θα μπει τέλος στους κινητήρες εσωτερικής καύσης (βενζίνης και πετρελαίου) στα ΙΧ από το 2030.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε αύξηση 5,6% των πωλήσεων αυτοκινήτων στη χώρα μας τον Μάρτιο. Ωστόσο, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να επιλέγουν τη χρηματοδοτική μίσθωση έναντι του δανείου, από ό,τι συνέβαινε πριν από λίγα χρόνια, η «έκρηξη» του φαινομένου του leasing δείχνει πως δεν πρόκειται να σταματήσει σύντομα.

Η επιλογή της μίσθωσης ενός νέου οχήματος αντί της αγοράς του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προτεραιότητες. Για ορισμένους οδηγούς, η χρηματοδοτική μίσθωση ή η αγορά είναι καθαρά θέμα χρημάτων. Για άλλους, είναι περισσότερο θέμα συναισθηματικής σύνδεσης με το αυτοκίνητο. Επίσης, για άλλους είναι σημαντικό ότι επιλέγοντας το leasing, ο χρήστης του οχήματος δεν θα έχει στην κατοχή του κάποιο περιουσιακό στοιχείο να ρευστοποιήσει στη λήξη του μισθώματος.

Πριν επιλέξετε ποιον δρόμο θα ακολουθήσετε, είναι σημαντικό να «ζυγίσετε» τις βασικές διαφορές.

Αγορά VS leasing αυτοκινήτου

Όταν μισθώνετε ένα όχημα, ουσιαστικά το νοικιάζετε από τον έμπορο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Συνήθως πρόκειται για 36 ή 48 μήνες αλλά μπορεί να είναι και από ένα χρόνο έως και έξι χρόνια. Μόλις λήξει η περίοδος μίσθωσης, έχετε τη δυνατότητα να επιστρέψετε το όχημα στον έμπορο ή να το αγοράσετε σε προκαθορισμένο ποσό, το οποίο καθορίζεται στη σύμβαση μίσθωσης.

Οι πληρωμές για το leasing είναι σε γενικές γραμμές χαμηλότερες από τις μηνιαίες πληρωμές δανείου για ένα νέο όχημα. Οι μηνιαίες πληρωμές του δανείου αυτοκινήτου υπολογίζονται με βάση την τιμή πώλησης, το επιτόκιο και τον αριθμό των μηνών που θα χρειαστούν για την αποπληρωμή του δανείου.

Οι πληρωμές χρηματοδοτικής μίσθωσης εξαρτώνται από παράγοντες όπως:

Τιμή πώλησης: Αυτή αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τον έμπορο, όπως συμβαίνει και με την αγορά οχήματος. Διάρκεια της μίσθωσης: Πρόκειται για τον αριθμό των μηνών που συμφωνείτε να μισθώσετε το αυτοκίνητο. Αναμενόμενη χιλιομετρική απόσταση: Η χρηματοδοτική μίσθωση ορίζει έναν ορισμένο μέγιστο αριθμό χιλιομέτρων που μπορείτε να διανύσετε με το αυτοκίνητο κάθε χρόνο. Οι περισσότερες συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης έχουν ετήσιο όριο 12.000 ή 20.000 χιλιομέτρων. Η μηνιαία πληρωμή θα αυξηθεί ελαφρώς εάν επιλέξετε μεγαλύτερη ετήσια χιλιομετρική απόσταση. Εάν υπερβείτε το όριο χιλιομέτρων που προβλέπεται στο συμβόλαιο, θα χρωστάτε στον έμπορο μετρητά για κάθε επιπλέον χιλιόμετρο στο τέλος της μίσθωσης. Υπολειμματική αξία: Πρόκειται για την αξία του οχήματος στο τέλος της μίσθωσης, με υπολογισμένη την απόσβεσή του. Εάν αποφασίσετε να αγοράσετε το όχημα μετά τη λήξη της μίσθωσης, αυτό είναι το ποσό που θα πληρώσετε. Χρέωση ενοικίου. Αυτή η χρέωση εμφανίζεται ως ποσό σε ευρώ και όχι ως ποσοστό, αλλά είναι το ισοδύναμο μιας χρέωσης τόκου. Φόροι και τέλη: Αυτά προστίθενται στη μίσθωση και επηρεάζουν το μηνιαίο κόστος.

Σημαντικό επίσης που πρέπει να γνωρίζει όποιος σκέφτεται την περίπτωση του leasing, είναι ότι όλα τα έξοδα κίνησης καλύπτονται και εμπεριέχονται στο μηναίο μίσθωμα. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε τι περιλαμβάνει το μίσθωμα -σύμφωνα με το έντυπο προσφοράς μιας πολύ γνωστής εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα: συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων, αντικατάσταση ελαστικών, μεικτή ασφάλεια, οδική βοήθεια, τέλη κυκλοφορίας.

Όταν κάποιος υπολογίσει τα παραπάνω ποσά, θα αποφασίσει τι τον συμφέρει, δηλαδή αγορά ή μίσθωση. Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί και μία άλλη παράμετρος: αν πρόκειται για ιδιώτη ή για επαγγελματία ή επιχείρηση. Στη δεύτερη κατηγορία, συνυπολογίζεται και η φορολογική ωφέλεια που πιθανόν να έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις καθώς η δαπάνη εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα, μειώνοντας τον φόρο εισοδήματος.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αγοράς και leasing αυτοκινήτου;

Όταν αγοράζετε ένα αυτοκίνητο, είτε πληρώνετε μετρητά είτε παίρνετε δάνειο αυτοκινήτου και παίρνετε τον τίτλο κυριότητας του οχήματος. Εάν χρηματοδοτήσετε το αυτοκίνητο, με την πάροδο του χρόνου «χτίζετε» κεφάλαιο στο αυτοκίνητο. Ωστόσο, τα αυτοκίνητα είναι περιουσιακά στοιχεία που αποσβένονται και μερικές φορές μπορεί να αποσβεστούν ταχύτερα από ό,τι ένα άτομο «χτίζει» ίδια κεφάλαια μέσω των πληρωμών.

Κατά τη χρηματοδοτική μίσθωση ενός αυτοκινήτου καταβάλλετε τις πληρωμές χρηματοδοτικής μίσθωσης, αλλά δεν παίρνετε ποτέ τον τίτλο ιδιοκτησίας του οχήματος ούτε δημιουργείτε ίδια κεφάλαια. Όταν λήξει η διάρκεια της μίσθωσης, απλά παραδίδετε το αυτοκίνητο.

Η χρηματοδοτική μίσθωση «επιτρέπει» σε ένα άτομο να αποκτά ένα νέο αυτοκίνητο κάθε λίγα χρόνια αν το επιθυμεί και να διατηρεί τις πληρωμές του σχετικά σταθερές αν μισθώνει την ίδια μάρκα και το ίδιο μοντέλο αυτοκινήτου. Η χρηματοδοτική μίσθωση απαλλάσσει επίσης τον μισθωτή από την υποχρέωση να διαθέσει το αυτοκίνητο στο τέλος της διάρκειας της μίσθωσης, πουλώντας το ως ιδιώτης ή ανταλλάσσοντάς το με άλλο αυτοκίνητο. Φυσικά, μπορεί στο τέλος του μισθώματος και να το αγοράσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αγορά VS, Πλεονεκτήματα,agora VS, pleonektimata