Ανάδοχος Αναδάσωσης: Έρχονται άμεσες αναδασώσεις από εταιρείες και ΜΚΟ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, κατά την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων από τις φωτιές, αναφέρθηκε στον «ανάδοχο αναδάσωσης», έναν νέο εθελοντικό θεσμό όπου νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, ανώνυμες εταιρείες και μη κυβερνητικές – μη κερδοσκοπικές οργανώσεις θα μπορούν να προχωρούν σε άμεσες αναδασώσεις σε περιοχές και με προδιαγραφές που θα ορίζονται από τη Γενική Διεύθυνση Δασών του ΥΠΕΝ.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας και συγκεκριμενοποιείται στα «μέτρα στήριξης και άμεσες παρεμβάσεις στις πυρόπληκτες περιοχές»:

«Ορίζουμε

και θεσμοθετούμε την έννοια του «αναδόχου αναδάσωσης». Με τη μορφή εθελοντισμού, νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, ανώνυμες εταιρείες και μη κυβερνητικές – μη κερδοσκοπικές οργανώσεις θα μπορούν να προχωρούν σε άμεσες αναδασώσεις σε περιοχές και με προδιαγραφές που θα ορίζονται από τη Γενική Διεύθυνση Δασών του ΥΠΕΝ».

Η πρόσκληση – πρόκληση απευθύνεται σε:

Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, Ανώνυμες Εταιρείες και Μη Κυβερνητικές - Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις.

Πώς θα λειτουργεί:

Το δασαρχείο θα ορίζει την περιοχή που χρειάζεται προστασία, αποκατάσταση και τεχνητή αναδάσωση και τις προδιαγραφές αυτών (Π.χ. είδος δέντρων που θα φυτευτούν, προσαρμοσμένα στις οικολογικές συνθήκες της περιοχής με εμπλουτισμό της βλάστησης με κατάλληλα πλατύφυλλα πυράντοχα είδη).

Ο ανάδοχος αναδάσωσης θα αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης που θα εγκριθεί άμεσα από το δασαρχείο και στη συνέχεια θα προχωράει στις αναγκαίες ενέργειες για την προετοιμασία του εδάφους για την εξασφάλιση της επιτυχίας της αναδάσωσης.

Η πράξη ορισμού αναδόχου αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στη μελέτη και υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων προστασίας των εδαφών, καθώς και των έργων τεχνητής αναδάσωσης, χωρίς το Ελληνικό Δημόσιο να απεμπολεί οποιοδήποτε δικαίωμά του επί των εκτάσεων αυτών.

Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης και οι άμεσες παρεμβάσεις στις πυρόπληκτες περιοχές από το ΥΠΕΝ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανάδοχος Αναδάσωσης, Έρχονται, ΜΚΟ,anadochos anadasosis, erchontai, mko