Αναδρομικά: Πώς θα γίνει η φορολόγηση - Διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις πενταετίας

Με νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης διευθετείται εν μέρει το μείζον πρόβλημα που ανέκυψε πριν από περίπου 1,5 μήνα όταν η Φορολογική Διοίκηση απέστειλε σωρηδόν εκκαθαριστικά σημειώματα σε χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους, με τα οποία τους χρέωσε με πρόσθετους φόρους εισοδήματος, τόκους και προσαυξήσεις για αναδρομικά αποδοχών που φέρονται να μη δήλωσαν στις φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2014, τις οποίες είχαν υποβάλει για το έτος 2013.

Ειδικότερα, σύμωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου

Τύπου, με τροπολογία που κατατίθεται, πιθανότατα σήμερα, από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, προβλέπεται ότι σε όσες από τις περιπτώσεις των παραληπτών των συγκεκριμένων εκκαθαριστικών διαπιστώθηκε ότι όντως τα αναδρομικά δεν είχαν δηλωθεί:

- Διαγράφονται τα ποσά των προστίμων και των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, τα οποία υπολογίστηκαν συνολικά για περίπου 5 χρόνια και ως εκ τούτου ήταν υπέρογκα.

- Παρέχεται η δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ώστε τα ποσά των αναδρομικών να κατανεμηθούν και να φορολογηθούν στα έτη στα οποία αφορούν πραγματικά κι όχι όλα μαζί αθροιστικά στο έτος 2013.

* Ο επανυπολογισμός των φόρων επί των αναδρομικών που θα δηλωθούν με τις τροποποιητικές δηλώσεις θα γίνει με βάση τα αφορολόγητα όρια εισοδήματος και τις φορολογικές κλίμακες που ίσχυαν κατά τα έτη στα οποία θα δηλωθούν.

* Η καταβολή των πρόσθετων ποσών φόρου εισοδήματος που τυχόν θα προκύψουν από την εκκαθάριση των τροποποιητικών δηλώσεων θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 (η προθεσμία για την πληρωμή των χρεώσεων που περιλαμβάνουν τα ήδη εκδοθέντα εκκαθαριστικά λήγει στις 28-2-2020).

Αδικία

Υπάρχουν επίσης και πολλές περιπτώσεις φορολογούμενων συνταξιούχων οι οποίοι αντέδρασαν έντονα στο ότι οι Υπηρεσίες δεν τους ενημέρωσαν για τα χρήματα των αναδρομικών που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους, με αποτέλεσμα να μείνουν στο σκοτάδι και για τα συνακόλουθα φορολογικά βήματα.

Θεωρούν δε πως αδικήθηκαν, διότι, εάν η εκκαθάριση είχε γίνει πολύ νωρίτερα, όπως θα ήταν το σωστό, κι όχι με καθυστέρηση πέντε (5) και πλέον ετών, όπως τελικά έγινε, θα προλάβαιναν να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους χωρίς να συσσωρευτούν σε βάρος τους τόσο μεγάλα ποσά μηνιαίων προσαυξήσεων και τόκων. Και γι’ αυτές τις περιπτώσεις πλέον η λύση θα δοθεί με τη νομοθετική ρύθμιση που καταθέτει πιθανότατα σήμερα στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, πάντως, τα εκκαθαριστικά επιβολής φόρων επί «αδήλωτων αναδρομικών έτους 2013», που εστάλησαν σε χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους, εκδόθηκαν χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι τα εμφανιζόμενα ως «αδήλωτα» ποσά είχαν δηλωθεί κανονικά και είχαν ήδη φορολογηθεί σε προηγούμενα έτη ή και στο 2013, βάσει των διατάξεων που ίσχυαν κατά τα έτη εκείνα. Στις περιπτώσεις αυτές πολλοί αδικηθέντες φορολογούμενοι -στους οποίους περιλαμβάνονταν και αρκετοί βουλευτές εν ενεργεία και συνταξιούχοι- προσήλθαν στις ΔΟΥ και απέδειξαν, προσκομίζοντας τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα δηλώσεων και βεβαιώσεων αποδοχών, ότι όντως είχαν δηλώσει τα ποσά αυτά, οπότε οι χρεώσεις με φόρους, τόκους, πρόστιμα και προσαυξήσεις διαγράφηκαν ήδη.

Στο παρά πέντε

Βασική αιτία για την οποία προκλήθηκε όλη αυτή η αναστάτωση με τις άδικες, όπως αποδείχθηκε σε αρκετές περιπτώσεις, χρεώσεις φόρων και προστίμων εις βάρος χιλιάδων μισθωτών και συνταξιούχων είναι το γεγονός ότι τα αρμόδια διοικητικά και διευθυντικά στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης αποφάσισαν να στείλουν στις ΔΟΥ τα ηλεκτρονικά αρχεία με τα αποτελέσματα της διασταύρωσης για τα «αδήλωτα» αναδρομικά ελάχιστες εργάσιμες ημέρες πριν από την 31η-12-2019, που ήταν η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας παραγραφής όλων αυτών των φορολογικών υποθέσεων!

Κι αυτό ενώ η διασταύρωση είχε γίνει πριν από δύο χρόνια και ήταν σε γνώση τους ότι τα αποτελέσματά της ήταν αμφίβολο εάν θα επαληθεύονταν από τις αρμόδιες ΔΟΥ μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό περιθώριο, δεδομένου ότι, για να επιβεβαιωθεί η μη δήλωση των αναδρομικών, θα έπρεπε να γίνει επισταμένος και εξονυχιστικός έλεγχος από τις ΔΟΥ, διαδικασία για την οποία απαιτείτο όμως πολύς χρόνος και σε καμία περίπτωση οι ελάχιστες εργάσιμες ημέρες που απέμεναν μέχρι τη λήξη του έτους 2019, που ήταν ταυτόχρονα και λήξη της προθεσμίας παραγραφής των υποθέσεων.

Εστειλαν λοιπόν τα αρχεία με τα αποτελέσματα της διασταύρωσης στις ΔΟΥ μόλις έξι εργάσιμες ημέρες πριν παραγραφούν οι υποθέσεις (στις 17 Δεκεμβρίου 2019) και απαίτησαν από τους διευθυντές και τους υπαλλήλους των ΔΟΥ να τα «ελέγξουν» άρον-άρον, για να προλάβουν να καταλογίσουν φόρους και πρόστιμα το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, τελευταία ημέρα της προθεσμίας παραγραφής. Ασκησαν, έτσι, έντονη πίεση στους εφοριακούς να τελειώνουν όπως όπως τους καταλογισμούς υπό τον κίνδυνο να «φορτωθούν» αυτοί τις ευθύνες της παραγραφής και τους ανάγκασαν να βεβαιώσουν με συνοπτικές διαδικασίες υπέρογκα ποσά φόρων, τόκων και προσαυξήσεων επί δικαίους και αδίκους!

Keywords
Τυχαία Θέματα