Ανάστατη η Γαλλία από το χαστούκι στον Μακρόν, «επίθεση στη δημοκρατία» (βίντεο)

Η Γαλλία είναι ανάσταση από το χαστούκι στον Εμανουέλ Μακρόν σε περιοδεία του, καταδικάζουν όλοι οι πολιτικοί αντιπαλοί του, τα πρώτα στοιχεία για τον δράστη.

Άνω-κάτω έχει γίνει η Γαλλία μετά το περιστατικό βίας σε βάρος του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δέχτηκε χαστούκι κατά τη διάρκεια της περιοδείας

του στο Ντρομ της νοτιοανατολικής Γαλλίας και οι αντιδράσεις ήταν αστραπιαίες, ειδικά από τους πολιτικούς αντιπάλους του Γάλλου προέδρου. Τα πρώτα στοιχεία για τον νεαρό δράστη.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν Καστέξ, σχολίασε πως η επίθεση στον Εμανουέλ Μακρόν είναι επίθεση στη δημοκρατία. «Δημοκρατία σημαίνει διάλογος, αντιπαράθεση ιδεών, παράθεση διαφωνιών που εισακούονται, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει επιθετικότητα, λεκτική και ακόμη περισσότερο σωματική βία», είπε ο Καστέξ.

Καταδίκασαν Μελανσόν και Λεπέν

Ο πρώτος που αντέδρασε ήταν ο Ζαν Λικ Μελανσόν. Ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» έγραψε: «Αυτή τη φορά αρχίζετε να αντιλαμβάνεστε πως οι βίαιοι περνούν στη δράση; Στηρίζω τον πρόεδρο».

{https://twitter.com/JLMelenchon/status/1402245034725068802?s=20}

Η κύρια αντίπαλος του Εμανουέλ Μακρόν στις επόμενες προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, Μαρίν Λεπέν, καταδίκασε κι εκείνη την επίθεση. «Αν ο δημοκρατικός διάλογος μπορεί να γίνει δριμύς, αυτό δεν σημαίνει πως μπορούμε να ανεχτούμε σε καμία περίπτωση τη σωματική βία. Καταδικάζω απερίφραστα την απαράδεκτη επίθεση με στόχο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας», έγραψε η πρόεδρος των Γάλλων εθνικιστών.

{https://twitter.com/MLP_officiel/status/1402252257186439173?s=20}

Καταδίκη της επίθεσης από τη γαλλική δεξιά

Η Βαλερί Πεκρές, από τις επικρατέστερες υποψηφιότητες για την προεδρική κούρσα με το κόμμα της γαλλικής δεξιάς και νυν επικεφαλής της περιφέρειας «Ιλ Ντε Φρανς», καταδίκασε και εκείνη την επίθεση σε βάρος του Εμανουέλ Μακρόν.

«Καταδικάζω έντονα την επίθεση της οποίας θύμα υπήρξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Καμία πολιτική διαφωνία δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους βία. Αρκετοί εκλεγμένοι και εκπρόσωποι των αρχών έχουν πέσει θύματα σήμερα», είπε.

{https://twitter.com/vpecresse/status/1402252523529027586?s=20}

Ο Μπερτράντ, πολιτικός και εκείνος με το κόμμα «Le Republicains», σημείωσε: «Καταδικάζω με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα την απαράδεκτη χειρονομία της οποίας υπήρξε θύμα ο Εμανουέλ Μακρόν. Καμιά πολιτική διαφωνία δεν δικαιολογεί τη βία. Ο σεβασμός των θεσμών της Δημοκρατίας και των εκπροσώπων της είναι βασικό αξίωμα του δημοκρατικού βίου».

{https://twitter.com/xavierbertrand/status/1402250223854948355?s=20}

Πώς έγινε η επίθεση στον Μακρόν, το μπλουζάκι που φορούσε ο δράστης

Η επίθεση στον Εμανουέλ Μακρόν έγινε την Τρίτη (08/06) στο Ντρομ (νοτιοανατολικά της χώρας), όταν ο Γάλλος πρόεδρος έσπευσε να χαιρετήσει το πλήθος που τον περίμενε. Την ώρα του χαιρετισμού ενός νεαρού άνδρα, που διατείνεται ότι είναι «αναρχικός», ο Εμανουέλ Μακρόν δέχθηκε ένα δυνατό χαστούκι, ενώ ήταν χαλαρός και χαμογελαστός, με συνέπεια να προκληθεί αναστάτωση.

Στο βίντεο διακρίνεται ένας άνδρας με πράσινο μπλουζάκι, γυαλιά και μάσκα προσώπου να φωνάζει «Κάτω η Μακρονία» («A Bas La Macronie») και στη συνέχεια να ραπίζει στο πρόσωπο τον Γάλλο πρόεδρο, μπροστά στις κάμερες. Άνδρες της ασφάλειας έπεσαν πάνω στον νεαρό που επιτέθηκε στον Μακρόν, ενώ άλλοι απομάκρυναν τον Γάλλο πρόεδρο.

Το βίντεο καταγράφηκε και ανέβηκε στα social media, ενώ, σύμφωνα με το BFMTV, δύο άτομα συνελήφθησαν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έδειξε, πάντως, να μην πτοείται και λίγα λεπτά αργότερα φαίνεται να συνεχίζει τους χαιρετισμούς. Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος ξεκίνησε προ ημερών την πολιτική του περιοδεία στη χώρα διάρκειας έξι εβδομάδων, με στόχο να αφουγκραστεί τον παλμό της χώρας, καθώς βγαίνει από την κρίση της πανδημίας.

Ο στόχος των περιοδιών του Μακρόν

Ενόψει των τοπικών εκλογών αυτό τον μήνα στη Γαλλία, αλλά κυρίως ενόψει των προεδρικών του ερχόμενου χρόνου ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκέπτεται μέχρι τα μέσα Ιουλίου δύο περιοχές ανά εβδομάδα με στόχο να προωθήσει τις «ξεχασμένες επιτυχίες» της μέχρι τώρα θητείας του, που επισκιάστηκαν από τα παρατεταμένα lockdown και νωρίτερα από τις διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων». «Ο πρόεδρος χρειάζεται να δείξει ότι δεν είναι κλεισμένος στον χρυσελεφάντινο πύργο του κι ότι είναι ακόμη σε επαφή με τους νέους και τα τρέχοντα ρεύματα», σχολίασε πρόσφατα η «Le Monde».

{https://twitter.com/nypost/status/1402265034076692491?s=20}

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανάστατη, Γαλλία, Μακρόν,anastati, gallia, makron