Αντέχετε στον πόνο; Μήπως είστε ψυχοπαθείς;

Ο καθένας έχει τη δική του μοναδική αντίδραση στον πόνο, αλλά οι επιστήμονες λένε τώρα ότι το να γελάς και να αντέχεις σε μεγάλο πόνο θα μπορούσε να είναι ένα ανησυχητικό σημάδι μιας σκοτεινής προσωπικότητας.

Σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Radboud, τα άτομα που μπορούν να διαχειριστούν υψηλά επίπεδα πόνου είναι πιο πιθανό να είναι ψυχοπαθείς. Σύμφωνα με τη μελέτη τα άτομα με υψηλά επίπεδα ψυχοπάθειας όχι μόνο είναι πιο ανθεκτικά στον πόνο αλλά και δεν μαθαίνουν από επώδυνες εμπειρίες.

Κατά τη διάρκεια δοκιμών, τα άτομα με ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά δεν κατάφεραν να

αλλάξουν τη συμπεριφορά τους ακόμη και όταν υφίσταντο επώδυνα ηλεκτροσόκ. Αυτή η έλλειψη ευαισθησίας μπορεί να κάνει τους ψυχοπαθείς ιδιαίτερα παρορμητικούς και επίμονους.

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Dimana Atanassova λέει στη daily mail: «Αυτό που γνωρίζουμε από την έρευνα είναι ότι τα άτομα με ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά αποτυγχάνουν σταθερά να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους ακόμη και μετά την τιμωρία τους».

Η ψυχοπάθεια είναι μία από τις τα λεγόμενα χαρακτηριστικά προσωπικότητας της «Σκοτεινής Τριάδας», τον ναρκισσισμό, την ψυχοπάθεια και τον μακιαβελισμό, που χαρακτηρίζονται από ψέμα, κακία ή αρνητικότητα, εξ ου και η ονομασία «σκοτεινή». Δεν θεωρούνται όλοι με αυτά τα χαρακτηριστικά ψυχοπαθείς και πολλοί από μας μπορεί να εκδηλώνουν κάποιες ψυχοπαθητικές τάσεις. Οι ψυχολόγοι έχουν από καιρό παρατηρήσει ότι τα άτομα με αυτά τα χαρακτηριστικά συχνά αποτυγχάνουν να μάθουν από την τιμωρία ή από τις αρνητικές συνέπειες των πράξεών τους.

Στη συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Communication Psychology οι ερευνητές προτείνουν ότι η έλλειψη ευαισθησίας στον σωματικό πόνο πιθανώς να ευθύνεται για την αδυναμία των ψυχοπαθών να μάθουν από επώδυνες εμπειρίες.

Για να ελέγξουν αυτή τη θεωρία, οι επιστήμονες έδωσαν σε 106 εθελοντές να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχεδιασμένα να ανιχνεύουν επίπεδα ψυχοπαθητικών τάσεων όπως έλλειψη ενσυναίσθησης ή παρορμητικότητα. Μετά το τεστ, κάθε εθελοντής υπέστη μια σειρά ελαφρών ηλεκτροσόκ μέσω ηλεκτροδίων που τοποθετήθηκαν στα μπράτσα τους.

Οι ερευνητές κατέγραψαν το σημείο στο οποίο ο πόνος έγινε αρχικά αισθητός και το μέγιστο επίπεδο που κάθε συμμετέχων μπορούσε να αντέξει. Και, όπως είχαν προβλέψει, οι συμμετέχοντες που σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία για ψυχοπαθητικές τάσεις μπόρεσαν να αντέξουν περισσότερο πόνο από τον μέσο άνθρωπο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μερικοί μπόρεσαν ακόμη και να φτάσουν και στη μέγιστη ρύθμιση του ηλεκτροδίου στο σοκ.

Αν και δεν είναι απολύτως σαφές γιατί μια ψυχοπαθής προσωπικότητα μπορεί να συνδέεται με την έλλειψη ευαισθησίας στον πόνο, οι ερευνητές βρήκαν μια σαφή διασύνδεση μεταξύ αυτών των χαρακτηριστικών και της μαθησιακής συμπεριφοράς. Η Δρ Atanassova είπε στο PsyPost: «Η χειριστική, αντικοινωνική συμπεριφορά όσων έχουν υψηλά ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά αντιμετωπίζεται συχνά μέσα από το πρίσμα της αναισθησίας ή της έλλειψης τύψεων, κατά μία έννοια, απλά δεν τους ενδιαφέρουν οι συνέπειες. Αλλά τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι το πρόβλημα μπορεί, εν μέρει, να εξηγηθεί με ένα έλλειμμα στον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν για τις συνέπειες».

Σε μια δεύτερη δοκιμή, οι συμμετέχοντες έπαιξαν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή στο οποίο κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο διαφορετικές χρωματιστές κάρτες. Κάθε φορά που επέλεγαν ένα φύλλο υπήρχε πιθανότητα να τους δοθεί μια ανταμοιβή ή μια «τιμωρία».

Για το πρώτο σετ των 160 επιλογών υπήρχε είτε χρηματική ανταμοιβή 0,10 ευρώ, είτε οικονομική απώλεια 0,10 ευρώ, ενώ για το δεύτερο σετ επιλογών, οι συμμετέχοντες έλαβαν, είτε μια μικρή ανταμοιβή της επιλογής τους ή το ελαφρύ ηλεκτροσόκ.

Οι ερευνητές ενδιαφέρονταν να δουν πώς οι συμμετέχοντες άλλαζαν τη συμπεριφορά τους όταν επιτύγχαναν ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, εάν ένας συμμετέχων ανταμειβόταν επιλέγοντας την πράσινη κάρτα τρεις φορές στη σειρά, αλλά την τέταρτη αποτύγχανε και υφίσταταο ηλεκτροσόκ, θα συνέχιζε να επιλέγει την πράσινη κάρτα ούτως ή άλλως.

Αντί δηλαδή, να μαθαίνουν από μια οδυνηρή εμπειρία όπως κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι, τα άτομα με ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά έδειξαν μια τάση που ονομάζεται «επαναφορά πεποιθήσεων». Αυτό σημαίνει ότι απορρίπτουν γρήγορα το οδυνηρό αποτέλεσμα και επιστρέφουν στις αρχικές πεποιθήσεις τους, ακόμη και όταν αποδειχθεί ότι αυτές δεν λειτουργούν.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι ψυχοπαθείς συνεχίζουν να κάνουν καταστροφικές επιλογές ζωής ακόμα και όταν τα αποτελέσματα τους επηρεάζουν αρνητικά. Οι ίδιοι λένε ότι αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει την έλλειψη ευαισθησίας στον πόνο ως τη βασική αιτία της ψυχοπαθητικής ανικανότητας να μάθουν από την εμπειρία.

«Δεδομένης της τάσης των ατόμων με ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά να εμπλέκονται στη βία και την επιθετικότητα, είναι απαραίτητο να διερευνήσουμε περαιτέρω γιατί δεν μαθαίνουν από τις αρνητικές συνέπειες και πώς επεξεργάζονται τον πόνο», προσθέτουν στη daily mail οι επιστήμονες.

#ΠΟΝΟΣ #ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντέχετε, Μήπως,antechete, mipos