Ανθρωπιστικό δράμα στην Πύλο: Συγκλονίζουν οι κραυγές απόγνωσης συγγενών και διασωθέντων
Oι κραυγές απόγνωσης των συγγενών που με φωτογραφίες στα χέρια αναζητούν τα αγαπημένα του πρόσωπα στις λίστες επιζώντων και αγνοουμένων, συγκλονίζουν.
Διέσχιζαν το δρόμο του λιμανιού της Καλαμάτας που οδηγούσε στον χώρο όπου διέμεναν οι διασωθέντες μετανάστες και πρόσφυγες του ναυαγίου που συνέβη ανοιχτά της Πύλου πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Κρατούσαν τα κινητά τους και έδειχναν φωτογραφίες των δικών τους ανθρώπων που γνώριζαν ότι είχαν επιβιβαστεί στο αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε, αλλά δεν είχαν ακόμη νέα
Πρόσωπα βουβά και σκυθρωπά, πλησίαζαν την περιφραγμένη είσοδο, κοιτούσαν από τις χαραμάδες μήπως και βρουν τον/την συγγενή τους και ρωτούσαν συνεχώς τις λιμενικές αρχές με την ίδια αγωνία πάντοτε ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους. Ορισμένοι λύγιζαν, ξεσπούσαν κι άλλοι παρέμεναν στον χώρο μήπως μάθουν κάτι παραπάνω.
Καθώς περνούσαν οι ώρες όλο και περισσότεροι συγγενείς αγνοουμένων κατέφταναν στο λιμάνι της Καλαμάτας, άλλοι έχοντας μαζί τους ελάχιστα πράγματα και άλλοι με βαλίτσες στα χέρια τους.
«Δεν άντεχε άλλο την φτώχεια»Το δεύτερο βράδυ από την ημέρα που έγινε το ναυάγιο ο Ταχίρ Ραζάρ από το Πακιστάν που εδώ και χρόνια μένει στην Ελλάδα πλησιάζει στην είσοδο της αποθήκης στο λιμάνι της Καλαμάτας και ρωτάει τις αρχές μήπως έχουν δει τον 18χρονο ξάδερφό του. Δείχνει τη φωτογραφία του νεαρού συγγενή του από το Πακιστάν που έφυγε από τη χώρα του, πήγε στη Λιβύη και επιβιβάστηκε στο αλιευτικό σκάφος.
«Ήθελε να φύγει από το Πακιστάν και να πάει στην Ιταλία. Δεν άντεχε άλλο την κατάσταση και τη φτώχεια στη χώρα του, μας έλεγε δεν αντέχεται άλλο, πρέπει να φύγουμε από εδώ», αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δείχνοντάς μας τη φωτογραφία του ξαδέρφου του.
« Πλήρωσε 5.000 δολάρια για να φύγει να πάει να βρει δουλειά», εξηγεί. Μια μέρα πριν ταξιδέψει, επικοινώνησε με τους δικούς του και τους είπε «να κάνουν την προσευχή τους για να φτάσει». Δεν έφτασε ποτέ όμως. « Μίλησα με τους γονείς του προσπαθούσα να τους καθησυχάσω, αλλά δεν τον βρίσκουμε πουθενά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποχωρώντας από το λιμάνι, δίχως να έχει κάποιο νεότερο για τον συγγενή του.
Ζητούσαν να μιλήσουν με τα αδέρφια και τις μανάδες τουςΑπό την άλλη πλευρά, στο επιχειρησιακό κέντρο που είχε στηθεί, κλιμάκιο του τομέα αναζητήσεων και αποκατάστασης οικογενειακών δεσμών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προσπαθούσε να βοηθήσει τους διασωθέντες να επικοινωνήσουν με κάποιο οικείο τους πρόσωπο. «Το βράδυ της Πέμπτης 15 Ιουνίου κάναμε πάνω από 78 τηλέφωνα. Όσοι είχαν διασωθεί και θυμούνταν κάποιο τηλέφωνο συγγενή τους απευθύνονταν σε εμάς για να μιλήσουν με τους δικούς τους. Οι κλήσεις διαρκούσαν περίπου 3 λεπτά ώστε να επικοινωνήσουν για να πουν ότι είναι καλά και σώοι», επισημαίνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τομεάρχης αναζητήσεων και αποκατάστασης οικογενειακών δεσμών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Μαρία Λιανδρή.
Μπορεί να μην καταλάβαιναν τη γλώσσα ωστόσο, όπως εξηγεί, στο πρόσωπο των διασωθέντων μεταναστών και προσφύγων αποτυπώνονταν όλα τους τα συναισθήματα.
«Εμείς δεν καταλαβαίνουμε τη γλώσσα , αποτυπώνονται όμως όλα τα συναισθήματα και στο πρόσωπο και στους ήχους, την ίδια ώρα που από την άλλη μεριά της γραμμής μπορεί να ακούσεις μία κραυγή χαράς, ένα κλάμα, μία φωνή. Συμμετέχεις. Είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα. Αυτό που είναι κοινό και συζητούσαμε είναι ότι όλα τα πρόσωπα όταν έρχονται είναι κατηφή και όταν κλείνουν τα τηλέφωνα λάμπουν», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Λιανδρή προσθέτοντας ότι το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να μην θυμάται κάποιος το τηλέφωνο ή να μην μπορείς να πιάσει εύκολα γραμμή.
«Η επικοινωνία είναι ένα δικαίωμα όπως και να ψάχνουν και να αναζητούν οι άνθρωποι τους δικούς τους. Κι εμείς αυτή την υποχρέωση έχουμε να καλύπτουμε αυτό το δικαίωμα. Εμάς μας δηλώνουν ποιους θα καλέσουν και ρωτάμε και τη συγγένεια για να δούμε υποστηρικτικά μήπως χρειαστούμε. Οι πιο πολλοί κάλεσαν τα αδέρφια τους και τις μαμάδες τους», τονίζει.
«Μόλις μίλησε, άρχισε να κλαίει»Η κ. Λιανδρή θυμάται χαρακτηριστικά τον πρώτο άνθρωπο που προσπάθησε να μιλήσει με κάποιον δικό του. « Ο πρώτος που κάθισε για να μιλήσει φαινόταν ότι ήταν ταλαιπωρημένος. Ήταν πάρα πολύ ήσυχος και αμίλητος που φαινόταν σαν να μην έχει συναίσθημα, μόλις μίλησε άρχισε να κλαίει.
Ήταν τελείως άλλος άνθρωπος, ήταν σαν να ξέσπασε», λέει και τονίζει ότι ήταν αρκετοί αυτοί που ξέσπασαν σε λυγμούς.
Στην αρχή, όπως αναφέρει, οι περισσότεροι νιώθουν μια αγωνία. Την ίδια αγωνία νιώθουν κι εκείνοι που μεσολαβούν για να μιλήσουν με τις οικογένειές τους.
«Εμείς έχουμε πιο πολύ την ανάγκη να βρούμε τον δρόμο να καθοδηγήσουμε τους ανθρώπους για το τι πρέπει να κάνουν, ειδικά όταν πρόκειται για ένα τόσο μεγάλο δυστύχημα με τόσους νεκρούς και αγνοούμενους. Αυτό που είναι το πιο δύσκολο είναι να μπούνε τα πράγματα σε μια σειρά και να ξέρουν οι άνθρωποι που να ψάξουν και πως να ψάξουν οπότε εμείς αισθανόμαστε όλοι αυτή την πίεση», σημειώνει ενώ προσθέτει ότι χρειάζεται να κοινοποιηθεί ότι ο ερυθρός σταυρός είναι το ίδιο ακριβώς σε όλο τον κόσμο οπότε σε όποια χώρα και να είναι κάποιος μπορεί να απευθυνθεί στον αντίστοιχο Ερυθρό Σταυρό για να αναζητήσει κάποιο οικείο του πρόσωπο.
#ΠΥΛΟΣ #ΝΑΥΑΓΙΟ #ΝΕΚΡΟΙ #ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ #ΤΡΑΓΩΔΙΑ #ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Στο έλεος της κακοκαιρίας – Πλημμύρισαν σπίτια, εγκλωβίστηκαν οδηγοί
- Χτυπά τη Θεσσαλονίκη η κακοκαιρία - Ζημιές σε σπίτια - Εγκλωβίστηκαν οδηγοί - 300 κλήσεις στην Πυροσβεστική - Vids
- Συνελήφθη για απάτες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ο Θοδωρής Αρμύλαγος
- ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ αναβάθμιση για τα Google Maps ΛΥΝΕΙ ΧΡΟΝΙΟ πρόβλημα
- Τι δείχνουν τα γκάλοπ στην τελική ευθεία για τις κάλπες της επόμενης Κυριακής
- Θεσσαλονίκη: Στο έλεος της κακοκαιρίας – Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια (φωτογραφίες και βίντεο)
- Η Κωτσόβολος βάζει στην «πρίζα» την αγορά των ηλεκτρικών
- Καιρός - Μαρουσάκης: Επικίνδυνο το επόμενο 48ωρο - Ποιες περιοχές είναι στο «μάτι» της κακοκαιρίας
- Καιρός - Μαρουσάκης: Επικίνδυνο το επόμενο 48ωρο - Ασυνήθιστα έντονα τα φαινόμενα
- Κως: Drone, διασώστες και ειδικός σκύλος ψάχνουν την 27χρονη – Τι λέει ο σύντροφος και η μητέρα της
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Ναυάγιο στην Πύλο: Φρίκη από τα βασανιστήρια στο αλιευτικό, ακόμη 18 δρομολόγια τους τελευταίους δύο μήνες
- Ο εξωτικός παράδεισος της Πελοποννήσου που τον γνωρίζουν ελάχιστοι και είναι ρεζερβέ όλο τον χρόνο
- Σάββατο με 10 σημεία για rapid test από τον ΕΟΔΥ, η ανακοίνωση του οργανισμού
- Όλα τα οφέλη της βρώμης για την υγείας μας: Ζούμε περισσότερο και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας
- Ανθρωπιστικό δράμα στην Πύλο: Συγκλονίζουν οι κραυγές απόγνωσης συγγενών και διασωθέντων
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Ανθρωπιστικό δράμα στην Πύλο: Συγκλονίζουν οι κραυγές απόγνωσης συγγενών και διασωθέντων
- Ναυάγιο στην Πύλο: Φρίκη από τα βασανιστήρια στο αλιευτικό, ακόμη 18 δρομολόγια τους τελευταίους δύο μήνες
- Ο εξωτικός παράδεισος της Πελοποννήσου που τον γνωρίζουν ελάχιστοι και είναι ρεζερβέ όλο τον χρόνο
- Σάββατο με 10 σημεία για rapid test από τον ΕΟΔΥ, η ανακοίνωση του οργανισμού
- Όλα τα οφέλη της βρώμης για την υγείας μας: Ζούμε περισσότερο και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας
- «Ανατροπή» για τα νυχτοπούλια: Πότε κινδυνεύουν να πεθάνουν νεότεροι από τους πρωινούς τύπους
- Εκτελέστηκε στη Φλόριντα για τους φόνους δύο γυναικών όταν ήταν 20 ετών
- Μπορείς να μείνεις στο σπίτι των παραμυθιών του Walt Disney
- Τα 4 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν επιβιβαστείς στο αεροπλάνο
- Δέκα τρόποι για να μειώσεις αποτελεσματικά την πίεσή σου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Milliyet: Κλείνει η τουρκική εφημερίδα – Συνεχίζει σε ψηφιακή μορφή
- «Λευκός καπνός» στη Βουλγαρία – νέα δέσμευση προς τη Δύση;
- Επίδομα παιδιού 2023 – αίτηση: Πότε λήγει η προθεσμία
- Το Minore Events Summer αναζητά έμπειρα άτομα για εργασία
- «Καμπανάκι» Μαρουσάκη για κακοκαιρία: Επικίνδυνο το επόμενο 48ωρο
- Μπέρδεψε τα όπλα με τη... βασίλισσα της Αγγλίας
- Νέο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ: Για όλους αυτούς που συνεχίζουν να ονειρεύονται, εμείς, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε
- Ουγγαρία: Εκδόθηκε στο Βέλγιο ο «Πάμπλο Εσκομπάρ της Βραζιλίας»
- Μητσοτάκης: Επιμένω στην ανάγκη να αυξάνονται οι μισθοί