Αποχή της Ελλάδας στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα - Υπέρ 137 χώρες

Στον απόηχο της ανατριχιαστικής έκθεσης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) για την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα, αποδίδοντας «πράξεις γενοκτονίας» στις ισραηλινές αρχές, διότι «στερούν εκ προθέσεως από τους παλαιστινίους αμάχους την πρόσβαση σε πόσιμο νερό», η Ελλάδα επέλεξε την «αποχή» κατά την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ,

για την υποχρέωση του Ισραήλ να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια.

Συγκεκριμένα, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε χθες Πέμπτη απόφαση που ζητεί από το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) να γνωμοδοτήσει όσον αφορά τις υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων σε ανθρωπιστικό επίπεδο, την ώρα που η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγορείται πως εμποδίζει την πρόσβαση στη βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ψήφισμα υποβλήθηκε από τη Νορβηγία και υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία: 137 χώρες τάχθηκαν υπέρ, 12 κατά και 22 απείχαν, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Παλαιστίνιοι Ελλάδος: Μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτή η ντροπή;

Ντροπιαστική χαρακτηρίζει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης η Παλαιστινιακή παροικία Ελλάδος.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Για άλλη μια φορά, η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την απόφαση που κατέθεσε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, η Νορβηγία, σχετικά με το αίτημα γνωμοδότησης από το Διεθνές Δικαστήριο για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα!

Δεν μας εξέπληξε η απόφαση του εκπροσώπου της ακραίας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία εργάζεται σκληρά για να ικανοποιήσει την κυβέρνηση της ισραηλινής κατοχής.

Για άλλη μια φορά, η ελληνική κυβέρνηση απογοήτευσε τον λαό της, αποτυγχάνοντας να σταθεί στο πλευρό του παλαιστινιακού δικαίου, επιβεβαιώνοντας την ανθρωπιστική όψη του ελληνικού λαού!

Μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτή η ντροπή; Μέχρι πότε η ελληνική κυβέρνηση θα ενεργεί ενάντια στις επιθυμίες του ελληνικού λαού;

{https://x.com/palestinegreece/status/1869848717395714258}

Φάμελλος: Η κυβέρνηση επιλέγει την άνευ όρων στήριξη στο Ισραήλ

«Η ελληνική κυβέρνηση, δυστυχώς για τη χώρα, με την επιλογή της αποχής στην ψηφοφορία στο Διεθνές Δικαστήριο για την υποχρέωση του Ισραήλ να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των άλλων κρατών, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι επιλέγει την άνευ όρων στήριξη στο Ισραήλ ακόμα και απέναντι στη Διεθνή κοινότητα», τονίζει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέθεσε πρόταση για διεθνή Διάσκεψη ΕΕ και κρατών Ανατολικής Μεσογείου για Συρία και Μεσανατολικό.

{https://x.com/SFamellos/status/1870045234962296952}

Γιατί απείχε η Ελλάδα: «Να δώσουμε χρόνο...»

Η Ελλάδα, εκπροσωπούμενη από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ πρέσβη Ευάγγελο Σέκερη, τοποθετήθηκε ως εξής:

«Η σημερινή ψηφοφορία επί του σχεδίου ψηφίσματος με το οποίο ζητείται συμβουλευτική γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου αναδεικνύει για άλλη μια φορά την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της πρωτοφανούς κρίσης που λαμβάνει χώρα στη Μέση Ανατολή.

Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή δικαιοσύνη. Έτσι, μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 11 Δεκεμβρίου 2024, στη 10η Έκτακτη Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, η Ελλάδα υπερψήφισε τα δύο ψηφίσματα για την υποστήριξη της εντολής της UNRWA καθώς και για την απαίτηση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δώσουμε χρόνο στα εμπλεκόμενα μέρη καθώς και στη διεθνή κοινότητα να δώσουν συνέχεια στα προαναφερθέντα ψηφίσματα και να ενεργοποιηθούν προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ζητημάτων που έχουν τεθεί. Για τον λόγο αυτό, αν και συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες που διατυπώνονται στο σχέδιο, θα απέχουμε» ανέφερε ο κ. Σέκερης.

O κ. Σέκερης ανέφερε ότι η Ελλάδα «ως χώρα της περιοχής, αλλά και ως εισερχόμενο εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραμένει έτοιμη να συνδράμει κάθε ειρηνευτική προσπάθεια που συμβάλλει στην προώθηση της τόσο αναγκαίας σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή».

H έκθεση του HRW

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατηγορεί σε έκθεσή της που δημοσιοποίησε χθες τις αρχές του Ισραήλ πως επιδίδονται σε «πράξεις γενοκτονίας» διότι «στερούν εκ προθέσεως από τους παλαιστινίους αμάχους την πρόσβαση σε πόσιμο νερό» από το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χαμάς, που διανύει την 440ή ημέρα του.

«Οι ισραηλινές αρχές εσκεμμένα επέβαλαν συνθήκες ζωής υπολογισμένες για να φέρουν την καταστροφή μέρους του πληθυσμού στη Γάζα, στερώντας εκ προθέσεως την επαρκή πρόσβαση στο νερό των παλαιστινίων αμάχων στον θύλακο», αναφέρει η οργάνωση σε δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έρευνα.

«Κάνοντάς το, οι ισραηλινές αρχές ευθύνονται για το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας της εξόντωσης και πράξεις γενοκτονίας», εξηγεί το HRW.

Δείτε εδώ αναλυτικά την έκθεση του HRW.

Η αντίδραση του Ισραήλ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ καταδίκασε, χαρακτηρίζοντας τη «γεμάτη ξεδιάντροπα ψέματα», έκθεση που δημοσιοποίησε η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. προσάπτοντας στις ισραηλινές αρχές «πράξεις γενοκτονίας» στη Λωρίδα της Γάζας επειδή στερούν την πρόσβαση των παλαιστινίων αμάχων στον θύλακο σε επαρκή ποσότητα νερού.

Η έκθεση αυτή «είναι γεμάτη ξεδιάντροπα ψέματα», σε βαθμό υπερβολικό «ακόμα και για το HRW, ο πήχης του οποίου είναι ήδη χαμηλά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ισραηλινή διπλωματία, κατηγορώντας το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι επιδίδεται σε «αντιισραηλινή προπαγάνδα».

#ΓΑΖΑ #ΕΛΛΑΔΑ #ΟΗΕ #ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αποχή, Ελλάδας, ΟΗΕ, Γάζα - Υπέρ 137,apochi, elladas, oie, gaza - yper 137