Άσχημα τα πράγματα: Μπορεί να έχουμε καύσωνα ακόμα και 90 ημέρες στην Ελλάδα

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, Κωνσταντίνος Συνολάκης, δήλωσε οτι ίσως δούμε και 90 ημέρες καύσωνα στην Ελλάδα, αν δεν περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας.

«Υπάρχουν μερικές πολύ δυσοίωνες προβλέψεις που λένε ότι αν δεν περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να έχουμε κατά μέσο όρο και 90 ημέρες καύσωνα στην Ελλάδα», υπογράμμισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών

στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης.

«Δεν ξέρουμε πόσες μέρες θα κρατήσει ο καύσωνας που ζούμε τώρα, αλλά η ένταση του φαινομένου θυμίζει το 1987 αλλά και τι είχε γίνει το 2017. Δυστυχώς έχουμε μπει στην πορεία να βλέπουμε αυτά τα ακραία φαινόμενα να επαναλαμβάνονται πιο συχνά απ’ ό,τι περιμέναμε».

Να μην θρηνήσουμε θύματα όπως το 1987

«Ελπίζω σήμερα η πολιτεία να είναι πιο προετοιμασμένη, οι υποδομές στους δήμους και τις περιφέρειες, ελπίζω η Πολιτική Προστασία να λειτουργεί καλύτερα, για να μην θρηνήσουμε θύματα. Να προειδοποιούν πιο εύκολα τους ανθρώπους, ειδικά όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, για να προστατεύονται. Είναι κοινή λογική, ότι κανείς πρέπει να αποφεύγει τις εξωτερικές μετακινήσεις και να πίνει πολύ νερό.

Ακόμα και μικρότεροι άνθρωποι έχουν προβλήματα. Όλοι μας έχουμε έναν διαφορετικό θερμοστάτη, άλλοι είναι πιο ανθεκτικοί στο κρύο και την ζέστη, άλλοι λιγότερο. Να γνωρίζει ο κάθε άνθρωπος πόσο αντέχει ο ίδιος την ζέστη».

«Τα μοντέλα έδειχναν ότι αυτά τα φαινόμενα θα τα ζούσαμε μετά το 2040-2050, αλλά φαίνεται ότι τα ζούμε τώρα. Η μεγάλη έκπληξη, είναι αυτά τα φαινόμενα του 2021, γιατί δεν είναι τοπικά. Αν βάλουμε στο παζλ τι έγινε στον Καναδά, στην Σιβηρία, στην Κεντρική Ευρώπη και στην Ελλάδα, θα δούμε ότι όλη αυτή την εικόνα της ανατροπής του κλίματος την εισπράττουμε πολύ νωρίτερα».

Κλιματικά το πώς θα προχωρήσουμε, έχει να κάνει με την μέση άνοδο της θερμοκρασίας, που φαίνεται ότι αυξάνει με ρυθμό μεγαλύτερο απ’ ό,τι φανταζόμασταν και αυτό προκαλεί ανησυχία, ο πιο ζεστός αέρας, η πιο ζεστή θάλασσα, το πώς θα αποφύγουμε τα χειρότερα.

Η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπου είναι περίπου 36,6-37 βαθμοί, αν φτάσει η θερμοκρασία μας στους 37,7 δεν αισθάνεται κανείς πολύ καλά, είναι το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο κ. Συνολάκης. «Φανταστείτε η θερμοκρασία σας το 2050 να είναι 38,2. Δεν θα αισθάνεστε καθόλου καλά». Το ίδιο θα συμβεί και με τον πλανήτη.

Η γη προφανώς θα επιβιώσει, εκτιμά ο καθηγητής. Θα υπάρχουν διαφορετικά οικοσυστήματα όπου θα επιβιώσουν διαφορετικά είδη, ωστόσο, το θέμα είναι πώς θα επηρεαστεί η ανθρωπ0ότητα.

Οι φωτιές θα σταματήσουν όταν δεν θα υπάρχει τίποτα πια να καεί

«Δεν έχουμε στοιχεία να προβλέψουμε, πώς θα αντιδράσουν οι ανθρώπινοι πολιτισμοί, πώς θα είναι η ζωή των ανθρώπων στην γη. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα επανέλθουμε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, αλλά το φαινόμενο θα το ξαναδούμε μπροστά μας. Υπάρχει αυτή η επαναληψιμότητα».

Μπορεί να αρχίσουμε να βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα πιο συχνά. Ξέρουμε ότι κατά μέσο όρο προς τα εκεί πηγαίνουμε, με πολύ πιο συχνούς και έντονους καύσωνες.

Οι πυρκαγιές θα είναι πλέον πιο συχνές, μέχρι εκεί που δεν θα υπάρχει κάτι να καεί, τότε θα σταματήσουν οι φωτιές.

Στα νησιά του Αιγαίου βλέπουμε ότι λόγω της κακής διαχείρισης του παρελθόντος, παρότι υπήρχε βλάστηση, δεν υπάρχει πλέον πράσινο, αυτό πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις, να σκεφτούμε όλη την Ελλάδα όπως είναι οι Κυκλάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα