«Μπάχαλο» με τη μείωση του ΦΠΑ: Μεγάλο μπέρδεμα με τον καφέ και τα... ροφήματα από βότανα

Αλαλούμ προέκυψε σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ για τον καφέ αλλά και για τα ροφήματα από βότανα με αποτέλεσμα το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε νομοτεχνική βελτίωση.

Η τροπολογία που κατατέθηκε για την μείωση του ΦΠΑ προκαλεί πολλά ερωτήματα και σύγχυση.

Οι αλλαγές που αφορούν σε μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών, σε χαμηλότερο ΦΠΑ,

θα τεθούν σε ισχύ από την επόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου.

Εγείρονται, όμως, ερωτήματα κυρίως ως προς την εστίαση.

Συγκεκριμένα, οι διατάξεις στην τροπολογία που κατατέθηκε, ορίζουν τα εξής: "Η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων".

Αυτό σημαίνει πολύ απλά πως ό,τι πίνεται, παραμένει σε συντελεστή 24%. Ωστόσο, υπάρχουν ροφήματα, τα οποία ως πρώτη ύλη θα πωλούνται εφεξής με ΦΠΑ 13%.

Ειδικότερα, το κακάο και τα ελληνικά αφεψήματα (χαμομήλι, τσάι του βουνού, μέντα, λουίζα κ.λ.π.) πέφτουν στο 13%, αλλά αν τα παραγγείλει κανείς σε ένα καφενείο, θα επιβαρυνθεί με 24%.

Αντιθέτως, σε 24% παραμένουν- είτε ως πρώτη ύλη είτε ως εστίαση- ο καφές, το τσάι (όχι του βουνού), οι χυμοί, τα αναψυκτικά.

Πιο συγκεκριμένα το πρόβλημα εντοπίζεται στα είδη του αριθμού 16 του Παραρτήματος (Αρτεμισία, βασιλικός, χαμομήλι, μαντζουράνα η κοινή, μολόχα, δενδρομολόχα, μέντα (δυόσμος) όλων των ποικιλιών, ρίγανη, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, δίκταμο, γριάδα η ιαματική και λουίζα, νωπά ή ξερά, έστω και κομμένα, σπασμένα ή σε σκόνη), τα οποία επιστρέφουν σε ΦΠΑ 13%, αλλά στην εστίαση- όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη- παραμένουν στο 24% ως ροφήματα. Το ίδιο ισχύει και για το κακάο, που ως πρώτη ύλη επιστρέφει στο 13%, αλλά ως ρόφημα στην εστίαση μένει στο 24%.

Μετά από τη διαπίστωση ότι υπάρχουν προϊόντα που επιστρέφουν στο 13% ως πρώτη ύλη, αλλά στην εστίαση επιβαρύνονται με 24% ως ροφήματα το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε νομοτεχνική βελτίωση.

Στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν ότι ενώ όλα τα παραπάνω είδη μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως φαγώσιμα άρα να επιβαρύνονται με 13%, όντας ροφήματα στην εστίαση θα υπάγονται σε ΦΠΑ 24%.

Η νομοτεχνική βελτίωση που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, είναι τα συγκεκριμένα είδη να πωλούνται με 13% και στην εστίαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα