«Μπάχαλο» στα ΚΤΕΛ με ανεμβολίαστους επιβάτες, τι καταγγέλλουν για τους ελέγχους σε rapid test και πιστοποιητικά εμβολιασμού

Γυναίκα κατήγγειλε οτι τέσσερις άνθρωποι, οι οποίοι δεν είχαν εκτυπωμένο rapid test, αλλά μία έγγραφη βεβαίωση από φαρμακείο, επιβιβάστηκαν στο ΚΤΕΛ.

Η ένταση ξεκίνησε όταν μία γυναίκα βλέποντας ότι ο γιος της θα ταξίδευε στην Αθήνα

με τέσσερις ανθρώπους, οι οποίοι δεν είχαν εκτυπωμένο rapid test, αλλά μία έγγραφη βεβαίωση από φαρμακείο, έκανε καταγγελία στην αστυνομία, η οποία σταμάτησε το λεωφορείο στην περιοχή του Αλμυρού για έλεγχο.

«Κάποια κυρία, απ’ ότι ενημερώθηκα άκουσε την κουβέντα που έγινε με το σεκιούριτι και τους αλλοδαπούς και αυτή πήρε τηλέφωνο την τροχαία και δημιουργήθηκε όλο το συμβάν» δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο πρόεδρος των υπεραστικών ΚΤΕΛ Μαγνησίας, Δημήτρης Κολινδρίνης.

«Μου είπαν ότι ήταν κάποιοι αλλοδαποί, οι οποίοι δεν είχαν rapid test, γιατί δεν έχουν ΑΜΚΑ. Και όταν δεν έχεις ΑΜΚΑ δεν μπορείς να κάνεις τεστ. Εμείς έχουμε εφαρμόσει μια διαδικασία, όταν δεν έχουν rapid test και δεν έχουν ΑΜΚΑ τους στέλνουμε σε ένα φαρμακείο εδώ κοντά , τους κάνει rapid test, τους δίνει μια βεβαίωση και επισυνάπτει πάνω και την απόδειξη πληρωμής και με αυτό τους βάζουμε στο λεωφορείο και ταξιδεύουν» είπε.

«Όταν έρχονται για να βγάλουν εισιτήρια ελέγχουμε το rapid test ή το χαρτί εμβολιασμού, που έχουνε, και ύστερα τους κόβουμε το εισιτήριο με το όνομά τους πάνω κανονικά», λέει ο Γιώργος Κυπριανός, υπάλληλος στα ΚΤΕΛ.

Σύμφωνα με τους υπαλλήλους εδώ στα ΚΤΕΛ του Κηφισού , ο έλεγχος των πιστοποιητικών του εμβολιασμού γίνεται μόνο στα ταμεία, δεν γίνεται στα λεωφορεία, κάτι το οποίο το επιβεβαίωσαν και αρκετοί επιβάτες.

Επιβάτες του υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαϊας δηλώνουν ότι σχεδόν ποτέ δεν τους έχει ζητηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού πριν επιβιβαστούν στο λεωφορείο.

«Η ίδια η ΚΥΑ μέσα μιλάει για επίσημες ελεγκτικές αρχές, οι οποίες αρχές είναι ο ΣΕΠΕ, η Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας. η αστυνομία και η Πολιτική Προστασία, δεν είμαστε εμείς» δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Υπεραστικών Συγκοινωνιών, Σοφοκλής Φάτσιος.

Τι αναφέρει η Εγκύκλιος

Σύμφωνα πάντως με εγκύκλιο που εκ΄δοθηκε πριν από λίγες μέρες ο έλεγχος τήρησης των υποχρεώσεων των επιβαινόντων σε οχήματα των Υπεραστικών ΚΤΕΛ και του Σιδηροδρόμου, λαμβάνει χώρα με επίδειξη εκ των επιβατών, των εγγράφων πλήρωσης των προϋποθέσεων ταξιδιού (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και διαγνωστικά τεστ) καθώς και αποδεικτικού ταυτοπροσωπίας (π.χ. ταυτότητα, διαβατήριο κλπ):

• στους υπεύθυνους διαχείρισης των τερματικών σταθμών ΚΤΕΛ (προσωπικό) κατά την
έκδοση των εισιτηρίων και κατά την επιβίβαση στα λεωφορεία.
• στους ελεγκτές εισιτηρίων εντός των σιδηροδρομικών συρμών.
• στα όργανα ελέγχου

Ποια μέτρα ισχύουν για τη μετακίνηση εκτός νομού

Υπενθυμίζεται ότι από 13 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 οι ανεμβολίαστοι μπορούν να ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα με μοναδικό «διαβατήριο» το αρνητικό αποτέλεσμα rapid test. Εμβολιασμένοι και νοσήσαντες πρέπει να έχουν μαζί τους το ανάλογο πιστοποιητικό.

Τα παιδιά 12-17 ετών θα πρέπει και αυτά να έχουν rapid test για τις μετακινήσεις εκτός νομού με το ίδιο κόστος (10 ευρώ), ενώ τα παιδιά 5-12 ετών ταξιδεύουν με self test.

Υπενθυμίζεται, ότι όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα πρέπει να κάνουν rapid test σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και όχι στις δημόσιες δομές. Η δαπάνη βαρύνει τον πολίτη και το κόστος ανέρχεται σε 10 ευρώ. Όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες ταξιδεύουν με το σχετικό πιστοποιητικό ωστόσο πρέπει να φέρουν μαζί τους αποδεικτικό ταυτοποίησης το οποίο σύμφωνα με την εγκύκλιο θα επιδεικνύουν τόσο για την έκδοση του εισιτηρίου όσο και για την επιβίβαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα