Χάρις ή Τραμπ; Γιατί περιμένει με κομμένη την ανάσα η Ελλάδα

Σε πορτοκαλί συναγερμό η Ευρώπη, ενώ η Αθήνα αναζητά «άκρες» με τα δυο στρατόπεδα!

Ο πλανήτης κρατάει την ανάσα του, μαζί και η Ελλάδα. Ποιος θα επικρατήσει στις εκλογές των ΗΠΑ, η Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις ή ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ; Το αποτέλεσμα θα δείξει αν ο κόσμος θα παραμείνει

περίπου ως έχει ή θα αλλάξει ..

Η ελληνική κυβέρνηση ρίχνει ...δίκτυα

Η Αθήνα ,όπως όλες οι προνοητικές χώρες -έχει φροντίσει να απλώσει δίχτυα και στα δύο στρατόπεδα. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει συναντήσει δύο φορές την Κάμαλα Χάρις και σύμφωνα με πληροφορίες έχει απευθείας επαφή μαζί της. Με τον Ντόναλντ Τραμπ έχει συναντηθεί μία φορά στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του ΄20 αλλά δεν πρόλαβε να οικοδομήσει προσωπική σχέση μαζί του. Στην πραγματικότητα ο πιο ισχυρός προσωπικός δεσμός με το επιτελείο Τραμπ αυτή τη στιγμή παραμένει ο Μάικ Πομπέο με τον οποίο συναντήθηκε ο πρωθυπουργός προ ημερών.

Οι βαθύτεροι γνώστες της Αμερικανικής πραγματικότητας συγκλίνουν ότι αμφότεροι Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ δεν έχουν βαθιά γνώση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής που αφορούν την Ελλάδα- τουλάχιστον όχι αυτή που είχε ο Τζο Μπάιντεν.

Με πρόεδρο την Χάρις ή τον Τραμπ

«Η Κάμαλα Χάρις θα εξαρτάται απολύτως από τις εισηγήσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του State Department» σχολιάζει ο Πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς που υπηρέτησε μεταξύ άλλων και στην Ουάσιγκτον. Με δεδομένο ότι η Αμερικανική γραφειοκρατία έχει πάγιες θέσεις εδώ και 30 χρόνια εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι «τους ξέρουμε και μας ξέρουνε».

Μία πιθανή Προεδρία Τραμπ θα είναι διαφορετική , εκτιμούν διεθνολόγοι και διπλωμάτες. Η αποστροφή του προς το State Department , το Πεντάγωνο και την Υπηρεσία Πληροφοριών , το FBI και το Υπ. Δικαιοσύνης (μετρά 90 διώξεις σε βάρος του ) θα γίνει πεποίθηση με αποτέλεσμα να τους λαμβάνει ελάχιστα- αν όχι καθόλου- υπόψιν.

«Ο Τραμπ θα στηριχθεί ακόμη περισσότερο στο ένστικτο την δική του ψυχοσύνθεση και στις προσωπικές του σχέσεις» προβλέπουν διεθνολόγοι

Άγνωστος «Χ» η στάση των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά

Το Μαξίμου δηλώνει «ψύχραιμο» στην πιθανότητα επανεκλογής Τραμπ. «Η στρατηγική σχέση ΕλλάδαςΗΠΑ είναι εδραιωμένη και δεν μεταβάλλεται απλώς από εκλογικά αποτελέσματα. Έχουμε κοινές αξίες κοινά συμφέροντα και γεωπολιτικά προτάγματα» σχολιάζει ο Γρ, Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου . Εκεί που υπάρχει ο άγνωστος «χ» είναι στη στάση των ΗΠΑ ως προς τα ελληνοτουρκικά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο ίδιος άνθρωπος που ως πρόεδρος των ΗΠΑ αποκαλούσε τον Ταγίπ Ερντογάν «φίλο» και την ίδια στιγμή έβγαλε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 και των F-16 (επειδή κράτησε το Ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400).

Κι επειδή όλα στην παγκόσμια σκακιέρα συνδέονται η Ελλάδα μπορεί με Πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ να βρεθεί ωφελημένη από .. καραμπόλα.

Πως; Λόγω των καλών προσωπικών – άνευ ορίων λένε κάποιοι- σχέσεων του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ βρίσκεται στα ..μαχαίρια με τον Ταγίπ Ερντογάν είναι πολύ πιθανόν η πλάστιγγα να γύρει προς τα συμφέροντα του Ισραήλ με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την Τουρκία. «Όλα θα περάσουν μέσα από το Τελ αβίβ ακόμη και τα εξοπλιστικά της Άγκυρας» εκτιμούν διεθνολόγοι.

Η Ευρώπη σε πορτοκαλί συναγερμό

Το ενδεχόμενο came back του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκει την Ευρώπη σε «πορτοκαλί» συναγερμό σε θέματα Άμυνας , ανταγωνιστικότητας και μετανάστευσης..

Ενώ ο διχασμός στην Ευρωπαική οικογένεια είναι ορατός.

«Επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ σημαίνει νίκη του Ορμπάν στην Ευρώπη» σημειώνει ο Αλ. Μαλλιάς τονίζοντας τον θαυμασμό του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ προς την πολιτική Ορμπάν. Μαζί με τον Ορμπάν «πόντους» θα πάρει στην Ευρώπη και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζορτζια Μελόνι.

Η Γερμανία ετοιμάζεται για πιθανή κρίση
Πρώτη ανησυχεί η Γερμανία η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει συστήσει εδώ και καιρό ειδική Επιτροπή για να διαχειριστεί ενδεχόμενη κρίση στις σχέσεις Γερμανίας- ΗΠΑ. Ο Τραμπ έχει βάλει εν γένει την Ευρώπη και ειδικά την Γερμανία στο ..μάτι κυρίως επειδή ξοδεύει λίγα για το ΝΑΤΟ. Στο τραπέζι υπάρχει ακόμη και η υποχώρηση μέρους των Αμερικανικών βάσεων από τη Γερμανία , κίνηση που θα άφηνε την Γερμανία ευάλωτη στη Ρωσική απειλή. «Αυτές οι κινήσεις θέλουν προσοχή καθώς θα αναγκάσουν την Γερμανία να δημιουργήσει ισχυρό στρατό κάτι το οποίο ενέχει άλλους κινδύνους» εκτιμά ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Άγγελος Συρίγος με την Γερμανία να έχει ήδη συνάψει Συμφωνία αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία (τη μόνη πυρηνική ευρωπαική δύναμη)

Πολλώ δε μάλλον εάν ο Τραμπ κάνει πράξη την δέσμευση του να δώσει λύση στον Ρωσσο-ουκρανικό πόλεμο «εντός 24ωρών» από την πιθανή εκλογή του. Σχεδόν όλοι εικάζουν ότι μία τέτοια βεβιασμένη λήξη του πολέμου απλά θα νομιμοποιεί την σημερινή κατάσταση, κάτι που συμφέρει την Ρωσία.

Προ των ευθυνών της

Η λογική Τραμπ «αρκετά νταντέψαμε την Ευρώπη καιρός να τα βγάλει πέρα μόνη της» φέρνει την Ευρώπη προ των ευθυνών της.

«Η Ευρώπη ως προς την ασφάλεια της και την ανταγωνιστικότητα της πρέπει να πάρει αποφάσεις σήμερα. Αν δε εκλεγεί ο Τραμπ πρέπει να έχει λάβει αποφάσεις χθες» τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας.

Πονοκέφαλος για την Ευρώπη είναι και ο πιθανός εμπορικός πόλεμος που θα κηρύξει ο Ντόναλντ Τραμπ με νέους δασμούς που θα γονατίσουν την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαικών προιόντων.

Προβληματισμό και για επιβάρυνση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη και την Ελλάδα διατυπώνουν διεθνολόγοι στην περίπτωση που εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ και κλείσει περαιτέρω την μεταναστευτική κάνουλα στις Πολιτείες της Αμερικής.

#ΕΚΛΟΓΕΣ_ΗΠΑ #ΕΚΛΟΓΕΣ_ΗΠΑ_2024 #ΝΤΟΝΑΛΝΤ_ΤΡΑΜΠ #ΚΑΜΑΛΑ_ΧΑΡΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα