Χατζηδάκης: «Η κατάσταση στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έχει επιδεινωθεί δραματικά»

«Η κατάσταση στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έχει επιδεινωθεί δραματικά», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, σε ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιώργο Δραγασάκη, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτη.

«Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας θα ξεκινούσε από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ», υπενθυμίζει

ο Κωστής Χατζηδάκης και προσθέτει: «Και η κυβέρνηση Τσίπρα όταν χρηματοδότησε με 30 εκατ. ευρώ (με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) την ΕΒΖ τον Μάιο του 2015 δεσμευόταν για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας με αύξηση της παραγωγής ζάχαρης, μείωση του κόστους λειτουργίας των εργοστασίων κ.λπ. Τότε. ως εισηγητής της ΝΔ είχα επισημάνει (Πρακτικά Ολομέλειας 12-4-2015), μεταξύ των άλλων, τον κίνδυνο τα 30 εκατ. ευρώ να πάνε σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. καθώς η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο».

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζει ότι «η κυβέρνηση, παρά τις υποσχέσεις και τις κατά καιρούς εξαγγελίες, έχει αφήσει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης να αργοπεθαίνει και προσθέτει: «Και πλέον είναι φανερό ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με στόχο να μεταθέσει το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση. Επί 4 χρόνια το πρόβλημα σέρνεται, τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας έχουν επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο και η εταιρεία βρίσκεται σε κατάσταση εξαθλίωσης και μαζί της παρασύρει ένα σημαντικό μέρος της δραστηριότητας των τευτλοπαραγωγών».

«Μετά τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης, πριν από μερικές μέρες», σημειώνει ο Κωστής Χατζηδάκης «ο αναπληρωτής υπουργός κ. Πιτσιόρλας ανακοίνωσε πανηγυρικά ότι υπάρχει επενδυτική πρόταση για την ΕΒΖ, την οποία αποδέχεται και η Τράπεζα Πειραιώς. Χωρίς, ωστόσο, να δώσει στοιχεία που να στηρίζουν την αισιοδοξία του αλλά και πληροφορίες για τις προϋποθέσεις που θέτει το αμερικάνικο fund, Innovation Brain, για να μπει στην ΕΒΖ».

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην ερώτησή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:

1. Η κυβέρνηση διόρισε στην ΕΒΖ 6 Διοικητικά Συμβούλια σε 4 χρόνια. Κάθε διοίκηση συνέτασσε ένα business plan και υποσχόταν ότι σε 3 χρόνια η ΕΒΖ θα επέστρεφε στην κερδοφορία. Τελικά κανένα δεν υλοποιήθηκε.

2. Την άνοιξη του 2016, το υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης ανακοίνωσε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς. Προβλεπόταν η πώληση των θυγατρικών στη Σερβία, κούρεμα των δανείων κατά 50 εκατ. ευρώ και αποπληρωμή του υπολοίπου χρέους σε 10 χρόνια. Τελικά, ενώ υπήρξε πρόταση για εξαγορά των θυγατρικών της Σερβίας με τίμημα έως 60 εκατ. ευρώ, το τότε Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΒΖ απέρριψε το ΄17 την προσφορά και το όλο σχέδιο ναυάγησε. Εν τω μεταξύ οι θυγατρικές της Σερβίας από κερδοφόρες φαίνεται ότι έγιναν ζημιογόνες!

3. Η εταιρεία σταδιακά τέθηκε (μέσα στο '18) σε καθεστώς στάσης πληρωμών. Στους εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα, η ΔΕΗ κάνει συχνά διακοπές ρεύματος στα εργοστάσια της Ορεστιάδας και των Σερρών. Για την παροχή φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ μπήκε ενέχυρο η μελλοντική παραγωγή ζάχαρης. Με την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν γίνει αλλεπάλληλες ρυθμίσεις. Μόνο ο διευθύνων σύμβουλος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αμείβονται αδιαλείπτως.

4. Στην τακτική ΓΣ της ΕΒΖ στις 27/3/2019, για πρώτη φορά, οι Ορκωτοί Λογιστές εξέφρασαν αρνητική γνώμη για τις οικονομικές καταστάσεις της για τη χρήση 1/7/20217 έως 30/6/2018. Οι συσσωρευμένες ζημιές ξεπέρασαν τα 260 εκατ. ευρώ, οι ληξιπρόθεσμες τραπεζικές δανειακές υποχρεώσεις στις 30/6/2018 ανέρχονταν στα 174 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια παραμένουν αρνητικά κατά 148 εκατ. ευρώ, το κόστος παραγωγής υπέρμετρα υψηλό.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς να κατατεθούν τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία της ΕΒΖ και των θυγατρικών της στη Σερβία για το χρονικό διάστημα 2015-2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα