Δήμητρα-Ινές Αγγελή-Λυκούδη: «Αν δεν νοικοκυρέψεις το σπίτι σου δεν δέχεσαι επισκέψεις»

Η Δήμητρα-Ινές Αγγελή-Λυκούδη γεννήθηκε το 1966. Διαθέτει ένα «γεμάτο» βιογραφικό, είναι είναι Προγραμματίστρια/Αναλύτρια ηλεκτρονικών υπολογιστών ενώ μιλά Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά και ζει στην καρδιά της πόλης, την Κυψέλη.

Πιο γεμάτη, όμως, είναι η ίδια της η ζωή καθώς μεγαλώνει έξι παιδιά. Εντούτοις, το όραμά της για την πόλη της Αθήνας δεν είναι απλώς στριμωγμένο σε κάποια άκρη αλλά κυριαρχεί. Ως υποψήφια με τον συνδυασμός του Κώστα Μπακογιάννη «Αθήνα Ψηλά», ασπάζεται ένα από τα βασικότερα

δόγματα του δοκιμασμένου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επικεφαλής του συνδυασμού: «Η πόλη αλλάζει από κάτω προς τα πάνω». Ή αλλιώς «τα πολλά μικρά χτίζουν τα μεγάλα».

Γιατί είστε υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στην Αθήνα και ειδικότερα με τον συνδυασμό "Αθήνα Ψηλά" του υποψηφίου Δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη;

Γεννήθηκα, ζω και μεγαλώνω τα έξι παιδιά μου στην Αθήνα. Μια δύσκολη καθημερινότητα στις γειτονιές της Αθήνας -ιδίως όταν έχεις μεγάλη οικογένεια- με οδήγησε στην πρώτη μου υποψηφιότητα για τον Δήμο της Αθήνας το 2010 και οι φίλοι και Αθηναίοι πολίτες με εξέλεξαν στην γειτονιά. Μια σχέση εμπιστοσύνης ξεκίνησε και επιβεβαιώθηκε με την επανεκλογή μου το 2014. Οι ανάγκες των συμπολιτών μας είναι πολλές σε όλη την πόλη. Πάντα έλεγα ότι αν δεν φροντίσεις το δέντρο από την ρίζα του δεν ανθίζει. Αισθάνθηκα ότι μπορούσα να ταυτιστώ με την αντίληψη του Κώστα Μπακογιάννη που πιστεύει ότι η Αθήνα αλλάζει από κάτω προς τα επάνω. Εξάλλου η αυτοδιοικητική του εμπειρία αποδεικνύει ότι ξέρει και μπορεί. Μπορεί να κάνει την Αθήνα "πόλη" φιλική και λειτουργική.

Κομίζετε "Γλαύκας εις Αθήνας" ή νέες προτάσεις;

Κάθε φορά που έχουμε δημοτικές εκλογές οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, όταν μιλούν για τις ανάγκες τις πόλεις τους. μιλούν για ασφάλεια, καθαριότητα, φωτισμό καθιερώνοντας ως πάγια ανάγκη όλα τα παραπάνω που φαίνεται ότι είναι θεματικές για μια πόλη χωρίς να αντιμετωπίζονται. Οι ανάγκες της Αθήνας σε όλα αυτά αλλά και σε υποδομές καθώς και σε κοινωνική υποστήριξη μπορεί να είναι μεγάλες αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν. Οι προτάσεις του συνδυασμού μας "ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ" δεν θα σας πω ότι είναι σε πολλές των περιπτώσεων πρωτότυπες αλλά είναι σίγουρα αποτελεσματικές. Η Αθήνα για να αποκτήσει την χαμένη αίγλη της δεν θέλει κόπο αλλά... τρόπο κι εμείς τον έχουμε.

Τελικά ποιο είναι το νόημα να ασχολείται κάποιος με την τοπική αυτοδιοίκηση;

Ο απλός πολίτης έχει την εντύπωση ότι η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση έχει να κάνει μόνο με την αποκομιδή των σκουπιδιών, ποια είναι η θέση σας; Τα πολλά "μικρά" χτίζουν τα "μεγάλα" λέμε στην ομάδα του συνδυασμού "Αθήνα Ψηλά". Αν δεν νοικοκυρέψεις το σπίτι σου δεν δέχεσαι επισκέψεις. Από το σπίτι μας προχωράμε στην γειτονιά σαν να είναι η προέκτασή του και με πολλές "σύγχρονες" γειτονιές αποκτάμε μια πόλη λειτουργική για όλους. Πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο αποκομιδή απορριμμάτων αλλά και διαχείριση με την ανακύκλωση τους ώστε να μην είναι "έξοδο" αλλά "έσοδο" για τον κάθε Δήμο. Έργα υποδομής και εξωραϊσμού είναι ευθύνη της πόλης. Οι υπηρεσίες προς τον πολίτη, πάρκα, πλατείες, σχολεία, παιδικοί σταθμοί, Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, μαζικός αθλητισμός, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στήριξη στους επαγγελματίες, είναι ενδεικτικά κάποιοι τομείς που είναι ευθύνη κάθε Δήμου.

Η γνώμη σας για την ασφάλεια και τη μετανάστευση και πώς η επερχόμενη δημοτική αρχή μπορεί να διαχειριστεί τα μείζονα αυτά προβλήματα για την πόλη;

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός της πόλης έχει αντικατασταθεί. Οι πιο πολλοί δημότες γίνονται κάτοικοι άλλων δήμων.Μια άλλη Αθήνα ξεπροβάλλει. Μια πόλη χωρίς μόνιμους κατοίκους δεν μπορεί να έχει τα έσοδα που της αναλογούν. Λιγότερα έσοδα, λιγότερο προσωπικό σημαίνει λιγότερες υπηρεσίες στον πολίτη. Μια πόλη που υπολείπεται σε καθαριότητα, φωτισμό και δομές δεν μπορεί να είναι ελκυστική στα νέα ζευγάρια που θέλουν να κατοικήσουν σε αυτή και να αποχτήσουν τα παιδιά τους.

Η φθίνουσα κατάσταση δημιουργεί χρόνο με τον χρόνο χώρο για ανθρώπους που ζουν χωρίς κανόνες και δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Η πόλη για να είναι εντάξει η λειτουργία της πόλης πρέπει να είναι "εν τάξη".

Η ασφάλεια είναι υπόθεση της πολιτείας αλλά η τήρηση των κανόνων της καθημερινότητας είναι ευθύνη του δήμου. Συνεργασία της δημοτικής και της ελληνικής αστυνομίας με ανάληψη όμως των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα σίγουρα θα φέρει ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην κανονικότητα της Αθήνας. Όσο για την ύπαρξη πολλών μεταναστών από άλλες χώρες -κατά κύριο λόγο μόνο στην πόλη της Αθήνας και σε συγκεκριμένες γειτονιές της. Θεωρούμε ότι η διασπορά του φαινομένου και σε άλλες πόλεις θα μειώσει τα προβλήματα που δημιουργούνται στην αδυναμία της τήρησης των υποχρεώσεων τους αλλά και της κάλυψης των αναγκών τους.

Τελικά η εκλογή σας ως Δημοτικής Συμβούλου τι διαφορετικό θα προσθέσει στην καθημερινότητα των Δημοτών;

Στην 9χρονη πορεία μου εκλεγμένη στο 6ο διαμέρισμα, που αν και αποκαλείται "κοινότητα" είναι εν δυνάμει Δήμος αφού αριθμεί πάνω από 130.000 κατοίκους, συμμετείχα σε όλες τις Τοπικές και Δημοτικές συνεδριάσεις. Διέκρινα την "κοινωνική ζυγαριά" να μην ισορροπεί. Με συνέπεια, γνώση και εμπειρία θέλω να μπορέσω να εξυπηρετήσω την κάθε κοινωνική ανάγκη. Ανάγκη έχουν τα βρέφη, τα παιδιά, οι έφηβοι, οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, οι οικογένειες, οι μοναχικοί άνθρωποι, οι επαγγελματίες, οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι διερχόμενοι, τα ζώα συντροφιάς, ανάγκη και φροντίδα έχουν ΟΛΟΙ μέσα σε μια πόλη. Θέλω όλοι να αισθάνονται ότι η πόλη τους σέβεται. Ανάγκη έχει και η Αθήνα για να διατηρήσει την ιστορία, τον πολιτισμό της, την παράδοσή της. Είμαι περήφανη για τους Αθηναίους και την πόλη μου που πρέπει να σηκώσει ανάστημα. Ως αυριανή Δημοτική Σύμβουλος στοχεύω στην αμεσότητα της εξυπηρέτησης των πολιτών και την επίλυση των αναγκών της πόλης.

Δήμητρα-Ινές Αγγελή-Λυκούδη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966, ζει στην Κυψέλη, μητέρα 6 παιδιών.
Είναι Προγραμματίστρια/Αναλύτρια Η/Υ. Μιλά Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά.
Εκλεγμένη στην 6η Δημοτική Κοινότητα της Αθήνας από το 2011 έως σήμερα.
Είναι Γ.Γ. της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (Α.Σ.Π.Ε.), της Ένωσης Πολυτέκνων Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του European Large Families Confederation (E.L.Fa.C.)

Είναι ΜΕΛΟΣ του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» κ.ά.

Εργάστηκε στην δημιουργία και υποστήριξη εμπορικών εφαρμογών (customized applications) και δίδαξε πληροφορική.

Εθελόντρια: σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις, σε αθλητικές διοργανώσεις.
Όραμα της είναι η στήριξη στην καθημερινότητα της οικογένειας μέσα στην πόλη και η αμεσότητα της εξυπηρέτησης των πολιτών ώστε να ξαναβρούν όλοι μια «Ποιότητα Ζωής» στην Αθήνα που πρέπει να ξαναγίνει «Φάρος» πολιτισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα