Διπλωματικός «πυρετός» για την Ουκρανία: Σε τεντωμένο σκοινί η κρίση και μπαράζ επαφών δίχως αποτέλεσμα

Συνεχείς είναι οι συνομιλίες, στο υψηλότερο επίπεδο, για το θέμα της ουκρανικής κρίσης. Πάνω από 10 κράτη της Δύσης έχουν δώσει εντολή στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα

Σε τεντωμένο σκοινί εξακολουθεί να ακροβατεί η κρίση στην Ουκρανία, με τις δυτικές χώρες να εντείνουν τις προειδοποιήσεις τους για ρωσική εισβολή, απομακρύνοντας τους πολίτες τους από τη χώρα και τη Μόσχα να αρνείται σταθερά ότι έχει πρόθεση για στρατιωτική κίνηση.

Μπαράζ επαφών

Εν τω μεταξύ μπαράζ διπλωματικών επαφών το Σάββατο, με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να συνομιλεί με τον

Αμερικανό και Γάλλο ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν, αντίστοιχα, με θέμα την Ουκρανία.

Η συνομιλία του Ρώσου Προέδρου με τον Αμερικανό διήρκεσε μία ώρα και χαρακτηρίζεται «επαγγελματική» και από τις δύο πλευρές.
Κατά τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές μετά το πέρας της επικοινωνίας τους, ο Πούτιν επεσήμανε πως η Δύση δεν ασκεί αρκετή πίεση στο Κίεβο για να τηρήσει τα συμφωνηθέντα του Μινσκ, ενώ συζήτησε και το θέμα της παράδοσης όπλων στην Ουκρανία.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, επανέλαβε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) ότι ο κίνδυνος μίας εισβολής είναι υψηλός και επικείμενος ώστε να δικαιολογήσει την απομάκρυνση της πλειονότητας του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, την οποία ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα, σύμφωνα με μαρτυρία που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το προσωπικό των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) άρχισε σήμερα να αποσύρεται οδικώς από το Ντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Άκαρπες οι διαβουλεύσεις

Η συνομιλία ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον Ρώσο ομόλογό του είχε διάρκεια μιας ώρας και 2 λεπτών.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι, εάν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα επιβάλουν άμεσο και βαρύ κόστος στη Ρωσία. Ο Μπάιντεν προέτρεψε τον Πούτιν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης μέσω της διπλωματικής οδού.

Αξιωματούχος από το γραφείο Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο είπε -σε άτυπη ενημέρωση- ότι «δεν σημειώθηκε θεμελιώδης αλλαγή στη δυναμική που ξεδιπλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες», κάτι που ερμηνεύεται ως παραδοχή ότι η Μόσχα συνεχίζει να συγκεντρώνει ισχυρές δυνάμεις στα σύνορα της με την Ουκρανία.

Προειδοποιήσεις

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, ο οποίος, μάλιστα, μιλώντας στους Sunday Times, έκανε λόγο για «άρωμα Μονάχου», αναφερόμενος στη συμφωνία που υπεγράφη το 1938 στην πόλη της Βαυαρίας, μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ιταλίας, η οποία, παρότι είχε σαν στόχο την αποφυγή της σύρραξης, δεν κατάφερε να αποσοβήσει την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Γουάλας προειδοποίησε ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει 130.000 στρατιώτες και βαρύ οπλισμό στα ουκρανικά σύνορα, μιλώντας για άμεση απειλή εισβολής.

Υπό αυτό το κλίμα, πάνω από δέκα κράτη αποσύρουν τους πολίτες τους από την Ουκρανία, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Ολλανδία.

Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει διαψεύσει, επανειλημμένως, πως επιθυμεί να εισβάλει στην Ουκρανία, ενώ καταγγέλλει «αντιρωσική υστερία» από τη Δύση, ενώ εκφράζει έντονη ανησυχία για τις μεταφορές όπλων στη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διπλωματικός, Ουκρανία,diplomatikos, oukrania