ΔΝΤ: Ζητά επιτάχυνση για τα κόκκινα δάνεια - Βλέπει δημοσιονομικούς κινδύνους
Στην επίτευξη του στόχου της δημοσιονομικής εξισορρόπησης της ελληνικής οικονομίας εστιάζει η πρώτη μεταπρογραμματική αξιολόγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ενώ ταυτόχρονα αναφέρεται και στους κινδύνους δημοσιονομικού εκτροχιασμού της οικονομίας λόγω δικαστικών αποφάσεων για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Κίνδυνο βλέπει και για τα «κόκκινα δάνεια» που είναι εκτεθειμένες οι τράπεζες.
Πρόκειται για την πρώτη έκθεση που εκπονεί το Ταμείο για τη χώρα μας, στο νέο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης.
Ειδικότερα,
Αναφορικά με τη χαλάρωση των μέτρων για τη διαχείριση της ροής κεφαλαίων, η έκθεση αναφέρει πως αυτή η εξέλιξη κατέστη εφικτή λόγω της σταδιακής αύξησης των τραπεζικών καταθέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ταμείο εμφανίζεται να στηρίζει την προσπάθεια για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, υπό τον όρο ότι κάτι τέτοιο θα γίνει σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του οδικού χάρτη και χωρίς να υπάρξει διαταραχή στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η έκθεση του ΔΝΤ χαρακτηρίζει «επαρκή» την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Παρόλα αυτά, όμως, το Ταμείο αναγνωρίζει ότι η ελληνική οικονομία έχει ορισμένες σημαντικές αδυναμίες, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη, ενόψει μιας σειράς αυξανόμενων κινδύνων που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται. Όπως επισημαίνεται, οι εγχώριοι και οι εξωτερικοί κίνδυνοι έχουν επεκταθεί, ενώ ορισμένες «κληρονομιές της κρίσης», όπως το υψηλό δημόσιο χρέος και οι ευπαθείς ισολογισμοί του ιδιωτικού τομέα, εξακολουθούν να παραμένουν η «αχίλλειος πτέρνα» της ελληνικής οικονομίας.
Αναφορικά με τη σχέση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, η έκθεση του ΔΝΤ εκτιμά ότι θα κλείσει η ψαλίδα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, καθώς υπολογίζεται ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους σε συνδυασμό την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία διασφαλίζεται από το ταμειακό απόθεμα και το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης των δανείων, θα συμβάλει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Βιωσιμότητα του χρέους
Η έκθεση του ΔΝΤ εκτιμά ότι τα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο έχουν καταστήσει το χρέος βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. «Το μεσοπρόθεσμο χρέος και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες φαίνονται διαχειρίσιμες. Η τάση του χρέους προς το ΑΕΠ είναι πτωτική, ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ καθ 'όλη την περίοδο αναφοράς», σημειώνεται στην έκθεση.
Όπως υπενθυμίζεται, η Ελλάδα εξήλθε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης με ένα μεγάλο ταμειακό απόθεμα, το πόσο του οποίου υπολογιζόταν σχεδόν στα 30 δισ. ευρώ ή στο 16% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018. Το Ταμείο, ωστόσο, εκτιμά ότι το ταμειακό διαθέσιμο θα συρρικνωθεί το 2019 σε περίπου 23 δισ. ευρώ και τελικά θα περιοριστεί στα 10 δισ. ευρώ το 2024. «Οι ελληνικές Αρχές σχεδιάζουν τακτικές δανειοληψίες από τις αγορές και σταδιακή εξάντληση του ταμειακού τους αποθέματος», αναφέρει η έκθεση.
Επιπλέον, η πρόωρη εξόφληση μέρους των δανείων του ΔΝΤ αναμένεται ότι θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στη μεσοπρόθεσμη θετική πορεία του ελληνικού χρέους, καθώς γίνεται φανερό ότι η Ελλάδα εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να αποπληρώσει αυτό το ακριβό τμήμα του χρέους της. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι οι προσαυξήσεις αυτών των δανείων μπορούν να αγγίξουν το ποσό των 5,68 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η Ελλάδα οφείλει στο Ταμείο 9,5 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτής της ευρύτερης στρατηγικής, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα ακολουθήσει την επιλογή της μη εξόφλησης, αλλά της ανανέωσης όλο και μεγαλύτερων ποσών από τις εκδόσεις των έντοκων γραμματίων.
Ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Το ΔΝΤ εντοπίζει αδυναμίες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς υπολογίζει ότι η έκθεση των τραπεζών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι και η ποιότητα των εξυπηρετούμενων δανείων είναι χαμηλή με αποτέλεσμα να καθίσταται «αβέβαιη» η αποπληρωμή τους. Το Ταμείο αναγνωρίζει πως οι τράπεζες καταβάλλουν προσπάθεια να περιορίσουν την έκθεσή τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Από την άλλη όμως πλευρά, περιγράφει ως βασικά εμπόδια σε αυτή τη προσπάθεια το χαμηλής ποιότητας κεφάλαιο, τη χαμηλή κερδοφορία και τη στενότητα που παρατηρείται στη ρευστότητά.
Χαρακτηρίζοντας τον χρηματοπιστωτικό τομέα ως «δημοσιονομικό κίνδυνο», οι συντάκτες της έκθεσης υπενθυμίζουν ότι το ελληνικό Δημόσιο παραμένει εκτεθειμένο στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, καθώς όχι μόνο διαθέτει μετοχές και καταθέσεις, αλλά εξαρτάται και από τη συμμετοχή των τραπεζών στις εκδόσεις χρεωστικών τίτλων.
Για τον λόγο αυτό, το Ταμείο τονίζει ότι η ταχύτατη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία θα ενισχύσει τη χώρα απέναντι σε μια σειρά από καθοδικούς κινδύνους. Ειδικότερα, το Ταμείο εμφανίζεται να φοβάται ότι ένα ευάλωτο τραπεζικό σύστημα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια νέα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση, η οποία θα χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση προβλημάτων ρευστότητας, μείωσης της εμπιστοσύνης, αλλά και εξάντλησης των τραπεζικών κεφαλαίων.
Αναφορικά με τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΤΧΣ για την απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ΔΝΤ εμφανίζεται επιφυλακτικό, καθώς εκτιμά ότι οι λύσεις σχημάτων εγγυοδοσίας συνιστούν ένα είδος κρατικής ενίσχυσης και ως εκ τούτου αντιβαίνουν τους κανόνες της ΕΕ. Από την πλευρά του, το Ταμείο προκρίνει την λύση των «συντονισμένων ενεργειών» με στόχο να ενισχυθεί η οικονομική δυνατότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και να σημειωθεί πρόοδος στην γενική κουλτούρα πληρωμών. Υπό αυτό το πρίσμα, η αλλαγή του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και η απλοποίηση των δικαστικών διαδικασιών θεωρούνται εργαλεία που μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά
Ως «δημοσιονομική απειλή» περιγράφει η έκθεση του Ταμείου τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που έχουν επιδικάσει αναδρομικές πληρωμές, οι οποίες σχετίζονται με την περικοπή μισθών και συντάξεων. Από τη σκοπιά του ΔΝΤ, αυτές οι αποφάσεις συνιστούν ανατροπή της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς, όπως αναφέρεται στην έκθεση, «αυτό αποτελεί μέρος ενός κύματος περιπτώσεων που αμφισβητούν τις μεταρρυθμίσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν».
Οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ εκτιμούν ότι οι εν λόγω δικαστικές αποφάσεις έχουν δημιουργήσει αυξημένους δημοσιονομικούς κινδύνους, δεδομένου ότι υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να επιβαρύνουν ετησίως τις μελλοντικές δαπάνες του προϋπολογισμό με 9,5 δισ. ευρώ, ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 0,75% του ΑΕΠ. Στην προειδοποίηση του, το ΔΝΤ αναφέρει ότι «αν οι μελλοντικές δικαστικές αποφάσεις επεκταθούν και σε άλλες μεταρρυθμίσεις στις οποίες μπορούν να εφαρμοστούν τα ίδια επιχειρήματα, οι εφάπαξ δαπάνες θα μπορούσαν να είναι σημαντικές».
Σχετικά με τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά για την λήψη αντισταθμιστικών μέτρων, το ΔΝΤ σημειώνει ότι «έχουν προταθεί αρκετά δημοσιονομικά μέτρα από τις αρχές, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 0,6% του ΑΕΠ, τα οποία, όμως, δεν αποτυπώνονται ακόμα στις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Οι αβεβαιότητες γύρω από αυτές τις εκτιμήσεις είναι μεγάλες και μια συνολική εκτίμηση είναι δύσκολη».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θρήνος για τον Πελέ και όλη τη Βραζιλία
- Καραβάτου – Κατσούλης: Ένα βήμα πριν το χωρισμό το ζευγάρι;
- Έγγραφο-«βόμβα» ΣτΠ προς ΕΦΚΑ για «αναπροσαμοσμένη» σύνταξη-προσωπική διαφορά συνταξιούχων
- Μητέρα κουβαλά τη σορό της υποσιτισμένης 19χρονης κόρης της στη Βενεζουέλα
- Έξαλλος ο Αντώνης Κανάκης στον αέρα του Ράδιο Αρβύλα
- Κωσταράκος: Μακεδονία ξακουστή, πού είναι το πρόβλημά σας
- Λυκόσκυλο γίγαντας εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο λύκων και είναι μεγαλύτερο από τους λύκους (pics)
- Βίντεο ντοκουμέντο από το εσωτερικό του Boeing λίγο πριν τη συντριβή του
- Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για το αποτεφρωτήριο της Αθήνας
- Η συνταγή της ημέρας: Κέικ λεμόνι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Θρήνος στις Ένοπλες Δυνάμεις: Πέθανε 40χρονος επιλοχίας
- Λάβρος ο Κωσταράκος: Μακεδονία ξακουστή, πού είναι το πρόβλημά σας
- ΕΦΕΤ: Απαραίτητη η μείωση του αλατιού - Τα 10 βήματα για να την πετύχετε
- Τραγωδία στην Αιθιοπία: «Μπλόκο» στις πτήσεις των Boeing 737 MAX βάζει και η Αυστραλία
- 55 νέες προσλήψεις στο ΔΕΔΔΗΕ στην Αθήνα
- ΥΠΕΣ: Προσλήψεις 675 ατόμων σε 39 Δήμους (Δείτε την απόφαση και τους δήμους)
- ΑΣΕΠ: Οι προκηρύξεις για προσλήψεις σε δήμους και φορείς (συνοπτικό αρχείο)
- Επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης εργαζομένους από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
- Πρεμιέρα σήμερα για τον Λάκη Λαζόπουλο και το «Αλ Τσαντίρι»
- Σοκάρει η Γερμανίδα: «Δέκα μέρες κοιμόμουν με το πτώμα, μύριζε πάρα πολύ, ήθελα να τον ξεφορτωθώ»
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- ΔΝΤ: Ζητά επιτάχυνση για τα κόκκινα δάνεια - Βλέπει δημοσιονομικούς κινδύνους
- ΕΦΕΤ: Απαραίτητη η μείωση του αλατιού - Τα 10 βήματα για να την πετύχετε
- Τραγωδία στην Αιθιοπία: «Μπλόκο» στις πτήσεις των Boeing 737 MAX βάζει και η Αυστραλία
- Θρήνος στις Ένοπλες Δυνάμεις: Πέθανε 40χρονος επιλοχίας
- ΥΠΕΣ: Προσλήψεις 675 ατόμων σε 39 Δήμους (Δείτε την απόφαση και τους δήμους)
- Επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης εργαζομένους από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
- 55 νέες προσλήψεις στο ΔΕΔΔΗΕ στην Αθήνα
- Λάβρος ο Κωσταράκος: Μακεδονία ξακουστή, πού είναι το πρόβλημά σας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κάηκε το Μάτι αλλά η Πυροσβεστική έστειλε τις οδηγίες του… 2018 για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών!
- Έστησαν πάρτι οι Νετς, 103-75 τους Πίστονς
- Ορεστιάδα: Αλλοδαπός συνελήφθη με 19 πλαστά έγγραφα
- Τζανακόπουλος: Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα δίνει σάρκα και οστά στο μέτωπο εναντίον του νεοφιλελευθερισμού (audio)
- Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο νέος τρόπος αξιολόγησης των μαθητών
- Audi: Το μέλλον του TT πιο αβέβαιο από ποτέ
- Συναγερμός στον Alpha: Σφήνα Σαββίδη για πασίγνωστο δημοσιογράφο του
- Θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο
- Η έκθεση του ΔΝΤ για τους κινδύνους της ελληνικής οικονομίας