«Δώρο για το Κρεμλίνο» η εκλογή Τραμπ που αποκαλούσε «πλασιέ» τον Ζελένσκι

Ο Τραμπ έχει πει ότι μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας σε «24 ώρες», χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Ζελένσκι ως τον «καλύτερο πλασιέ στον πλανήτη». Προεκλογικά δεν έδειξε ότι επιδιώκει μία δίκαιη συμφωνία... μετεκλογικά.

Τον ύπνο τους έχουν χάσει οι Ουκρανοί μετά τον αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, καθώς τα κλειδιά του Λευκού Οίκου περνούν στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ - μέγας θαυμαστής του Βλαντιμίρ Πούτιν - και το ενδεχόμενο να τερματιστεί η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ

προς το Κίεβο είναι ορατό. Η χρονική συγκυρία δεν ευνοεί την Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στο πεδίο της μάχης με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2022, όταν ξέσπασε ο πόλεμος.

«Συνεχίζουμε να δίνουμε δισεκατομμύρια δολάρια σε κάποιον που αρνείται να κλείσει συμφωνία», είχε πει προεκλογικά ο Ρεπουμπλικανός, ο οποίος επέκρινε έντονα τον πρόεδρο της Ουκρανίας καθώς αρνείται, κατ’ αυτόν, να συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία για να τερματιστεί ο πόλεμος. Μάλιστα, ο Τραμπ είχε ισχυριστεί ότι μπορεί να τερματίσει τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο «σε 24 ώρες».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες πως είναι «πολύ επικίνδυνη» οποιαδήποτε συζήτηση για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο με τη Ρωσία, χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που πρέπει να λάβει το Κίεβο.

Αναφερόμενος στην προεκλογική δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι είπε πως δεν γνωρίζει λεπτομέρειες του σχεδίου και ότι δεν το έχει συζητήσει με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Τόνισε πως πιστεύει ότι ο Τραμπ θα ήθελε να τερματίσει το συντομότερο δυνατόν τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά πως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα συμβεί.

Τι έλεγε προεκλογικά ο Τραμπ

Προεκλογικά, ωστόσο, οι αναφορές του Τραμπ στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας δεν άφηναν πολλά περιθώρια για μια δίκαιη συμφωνία.

«Κάθε φορά που έρχεται στη χώρα μας (σ.σ.: ο Ζελένσκι), φεύγει με 60 δισεκατομμύρια δολάρια, θαρρώ είναι ο καλύτερος έμπορος στον πλανήτη», είχε πει σαρκαστικά ο μεγιστάνας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βόρεια Καρολίνα.

«Τόσοι νεκροί (...) η όποια συμφωνία, ακόμα και η χειρότερη συμφωνία, θα ήταν καλύτερη από αυτό που έχετε τώρα», είχε πει.

«Έχετε μια χώρα που έχει σβηστεί από τον χάρτη, δεν είναι δυνατό να ανοικοδομηθεί. Θα χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια για να ανοικοδομηθεί. Δεν θα υπήρχαν αρκετά χρήματα ακόμη κι αν μαζευόταν όλος ο πλανήτης μαζί», είχε πει και υποσχέθηκε ότι «Δεν θα στείλουμε στρατιώτες μας να σκοτωθούν στην άλλη μεριά του ωκεανού».

Από θέση ισχύος ο Πούτιν

Η Orysia Lutsevych, επικεφαλής του φόρουμ για την Ουκρανία στο Thinktank του Chatham House, εξέφρασε τον φόβο ότι η εκλογή του Τραμπ μπορεί να είναι «ένα δώρο στο Κρεμλίνο», αναφέρει ο Guardian.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, από την πλευρά του δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να γίνει «ουδέτερη» προκειμένου να υπάρξουν προϋποθέσεις για ειρήνη.

Αναφερόμενος στα ουκρανικά σύνορα, υποστήριξε πως πρέπει να γίνει σεβαστή η επιθυμία του πληθυσμού στις περιφέρειες που προσάρτησε η Μόσχα (σ.σ. Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) αφού διεξήγαγε «δημοψηφίσματα» σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.

«Εάν δεν υπάρχει ουδετερότητα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την ύπαρξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν σε πολύωρη τοποθέτησή του στο Φόρουμ Βαλντάι, στο θέρετρο Σότσι.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία αναγνώρισε τα μετασοβιετικά σύνορα της Ουκρανίας βάσει της αντίληψης ότι θα τηρούσε στάση ουδετερότητας. Το ΝΑΤΟ έχει προαναγγείλει την μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στους κόλπους της στρατιωτικής συμμαχίας στην οποία οι ΗΠΑ έχουν ηγετικό ρόλο.

Εάν η Ουκρανία δεν είναι ουδέτερη, «θα χρησιμοποιείται διαρκώς ως εργαλείο σε λάθος χέρια και εις βάρος των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», τόνισε ο Πούτιν.

Ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν σχεδόν το 1/5 της ουκρανικής επικράτειας, δυόμιση χρόνια μετά την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.

Στις 14 Ιουνίου, ο Πούτιν είχε διατυπώσει τους όρους του για τον τερματισμό του πολέμου: η Ουκρανία θα έπρεπε να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα εδάφη που διεκδικεί η Μόσχα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μακροπρόθεσμη διευθέτηση ώστε η Ουκρανία να είναι ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος και όχι υποχείριο τρίτων χωρών που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Το Κίεβο απορρίπτει τις αξιώσεις της Μόσχας, τονίζοντας πως ισοδυναμούν με «όρους παράδοσης». Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσίασε πρόσφατα «σχέδιο νίκης» στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, ζητώντας μεγαλύτερη υποστήριξη από τη Δύση.

#ΡΩΣΙΑ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ_ΖΕΛΕΝΣΚΙ #ΝΤΟΝΑΛΝΤ_ΤΡΑΜΠ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Δώρο, Κρεμλίνο, Τραμπ, Ζελένσκι,doro, kremlino, trab, zelenski